Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Táblás rabkeresztek

2008.10.27. 20:07 Gál Péter F.

Végre elkészültek az első táblás rabkeresztjeim. Régóta hiányoznak a gyűjteményemből.

A táblás rabkeresztek az összekapcsolódó fejtörők csoportjába tartoznak. Átmenetet képeznek a 6 elemű rabkeresztek és a facsomók közt. Még a legegyszerűbbek megoldásához is sok ügyesség, türelem, térlátás és logika szükséges.

A következő képen látható játékban a táblák egymás mellett helyezkednek el:

 Az egyik legegyszerűbb elemkészlet:

Ezekből az elemekből készült játék szétszedésekor az első elem kivétele előtt két másikat kell elmozdítani és csak a 3. mozgatásra távolítható el. A második elem az első után csak a 11. mozgatásra vehető ki. Ezt röviden úgy mondjuk, hogy a játék 3.11-es fokozatú.

A fent látható elemkészletet Lars Christensen tervezte és a Basic Board Burr vagyis Alap táblás rabkereszt nevet kapta. Nem egyszerű ilyen magas fokozatú elemeket találni. Külön érdekesség, hogy ezekből az elemekből csak egyféleképpen rakható ki a kereszt.

Ha a táblákat egy egységgel eltávolítjuk, a következő képen látható formát kapjuk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ilyen keresztek elemei már sokkal nagyobb készletből kerülhetnek ki. Az én példányom a Tortura (Torture) nevű elemkészletből áll, Tervezője Frans De Vreugd.

Ez az eddig ismert legnehezebb, hasonló játék. Az első elem eltávolításához 17 mozgatásra van szükség, a másodikéhoz 4-re, vagyis a játék fokozata: 17.4. Ebből az elemkészletből szintén csak egyféleképpen rakható ki a kereszt.

Létezik ennél magasabb fokozatú táblás rabkereszt is, az Extrém tortúra (Extreme Torture), de annak egynél több megoldása van és a sok megoldás közt egészen alacsony fokozatúak is találhatók.

Még egy egységgel eltávolítva az elemeket:

Érdekes és nehéz elemkészlet a Clarissa nevű, amiben mindössze kétféle alakzat található. Mindkettőből 3 darabbal összeállítható a kereszt, az én példányom is ilyen:

A játék 6.4-es fokozatú. Tervezője: Ronald Kint-Bruynseels. 

Ugyanő tervezte a még meghökkentőbb külsejű, furcsa szimmetriákkal rendelkező Squarrel-t is.

 Az elemek:

A viszonylag kisméretű elemek ellenére a játék nagyon nehéz, 10-es fokozatú és csak egy megoldással rendelkezik. Kicsi könnyebbséget jelent a 3 egyforma elem. E játékban nincs tartalmi jelentősége a különböző színeknek, csak a designt szolgálják, sőt kissé megkönnyítik az összerakást. (Pl. a "Love tucatja" rabkeresztnél a különböző színek teszik lehetővé, hogy csak egy, nehéz megoldása legyen a játéknak. Erről majd egy másik postban részletesen írok.)

Az itt látható játékok mind saját készítésűek. Négyzet keresztmetszetű léceket vágtam fel a kívánt hosszra és azokat ragasztottam össze. Elengedhetetlen a pontos munka, különben az elemek szorulnak vagy nagyon lötyögnek. (Nálam mindkettő előfordult, sokat kellett csiszolgatni, mire tényleg működtek.)

Az első három játék tölgyfából készült a Squarel pedig bükkből, gőzölt akácból és egy trópusi fából (ha jól emlékszem, bubingából). Nagyon finom csiszolás után olajjal vannak kezelve, ettől fényesek és kevésbé koszolódnak. Kaphatók gyorsan száradó, nagyon könnyen kezelhető, egészségre nem ártalmas olajok, amiket szinte meg is lehetne inni. Játékokra ilyet érdemes használni, akkor is, ha nem elsősorban kisgyerekeknek készülnek. 

Részletesebb, pontosabb információk találhatók ezekről a játékokról is az "Ördöglakatok, pentominók és társaik" c. könyvben.  

12 komment

Címkék: fejtörő rabkereszt összekapcsolódó burr interlocking puzzle mechanical puzzle board burr

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr71735156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.10.22. 01:39:05

Hát apám nem semmi ez az utolsó cucc! Az tetszik a legjobban. De az egész blog jó darab. Megdöbbentett, hogy az ilyen "egyszerűnek" tűnő játékoknak is milyenfrappáns matematikai leírása van. Eszembe sem jutott volna, hogy halmazelmélettel és ilyesmikkel le lehet vezetni egy ördöglakatot. Már csak ezért is érdemes volt idetévednem. Egyébként a fa munkáid is nagyon igényesek és látni a fejlődést, főleg innen az elsőtöl kezdve - bár nekem még az egy fajta fából készült darab elkészítése sem hiszem, hogy menne nemhogy az a több fajta fából álló -.

Egy apróság, a Torture az inkább kínzást jelent, vagy kínlódást. A tortúra gyanúm szerint egy átvett, jelentésében részint változott alak lehet.

vtamas 2011.05.31. 08:54:09

Kedves Péter!

Több játékot elkészítettem az általad ismertetettek közül, köztük a Basic Board Burr-t is.
A játékokkal sikerélményeim vannak (az elkészítésükkel és a kirakásukkal is :-)), de ezzel a táblás rabkereszttel nem boldogulok :-(
Tudnál segíteni, legalább abban, hogy mely elemek vannak egymás mellett, illetve hogy keresztezik egymást?
Színezett kereszteknél van egy kis segítség, az segíthet legalább abban, hogy mely elemek kerülnek egymás mellé.

Egyébként nagyon tetszik a blog, rendszeres olvasó vagyok, sőt az Interneten már máshol is utánanéztem az ilyen játékoknak (pl. www.asahi-net.or.jp/~rh5k-isn/Puzzle/)

Szóval, sok sikert, és hálás lennék egy kis segítségért!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.05.31. 10:13:32

@vtamas:
Kedves Tamás!

Örülök, ha tetszik a blog, annak meg mégjobban, hogy el is készítesz játékokat!

Megoldásokat nem nagyon szeretnék feltenni a blogba, de szívesen segítek. Akár több lépésben.

Első lépésként leírom, hogy mely elemek vannak egymás mellett :)
Egy irányban állnak és egymás mellett vannak a fotón a felső sor 2. és 3. eleme; a felső sor 1. és az alsó sor 3. eleme; és a maradék, az alsó sor 1. és 2. eleme.

Ez egyáltalán nem könnyű játék, ne veszítsd el a kedved, ha nem sikerül! Ha még így sem megy az összerakás, írj megint, jön a második lépés.

vtamas 2011.06.10. 08:04:17

@Gál Péter F.:
Kedves Péter!

Köszönöm a segítséget, sikerült megoldanom a Basic Board Burr-t.
Továbbra is figyelem a blog-odat, és készítek még játékokat (vettem több méter négyzetes falécet :-))
Üdvözlettel
Tamás

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.09.27. 21:10:15

Kedves Péter,

szép nagy gyűjteményed lehet, hol tartod őket, múzeumben?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.09.27. 21:46:46

@Gáspár Merse Előd: Bizony, elég sok játékom van. És már gondot is okoz a tárolásuk. Egyelőre még megoldom, de ha még egyszer sikerül részt vennem egy IPP-s cserén, akkor már nem tudom, hova férnek el.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.09.28. 12:30:41

Van magyarországon állandó ördöglakat kiállítás valahol?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.09.28. 13:31:10

@Gáspár Merse Előd:
Én nem tudok róla. A mi lakásunkon kívül :)

Talán a nem is távoli jövőben lesz egy. Egy múzeum megkapja egy nagy gyűjtő játékait, ha csinál belőle állandó kiállítást. Folyamatban van az ügy, valamennyire én is segédkezem benne. Határidőket nem lehet tudni, ennél több konkrétumot meg nem szeretnék mondani. Ha lesz belőle valami, úgyis közlöm itt is.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.09.29. 09:25:41

Sok sikert hozzá. Azt elárulod, hogy vidéken vagy Budapesten valószínű?

b.pal 2016.01.13. 15:06:08

Megvalósult végül ez a projekt? Megnyílt az állandó ördöglakat kiállítás?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2016.01.13. 15:10:16

@b.pal: Egyelőre nem.
De még mindig nincs elvetve az ötlet.
Ahol a találkozó volt, az a múzeum érdeklődik a dolog iránt.
süti beállítások módosítása