Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

3 elemű rabkereszt

2008.10.30. 20:47 Gál Péter F.

Az egyik legrégebbi összekapcsolódó játék a 3 elemű rabkereszt:

A játék keletkezési körülményei nem ismertek, de a XIX században már kapható volt.

Számos módja lehetséges az elemek kialakításának, de belátható, hogy csupa szögletes vagy derékszögű bevágásokkal nem kaphatunk megfelelő elemkészletet. Az én példányom második elemének közepe hengeres, mint a következő képen is látható:

A játék összerakása viszonylag könnyű, még kisebb gyermekek is megbirkóznak vele. Jó bevezetést jelent a nehezebb rabkeresztekhez.

Több ilyen keresztet összeépítve sokkal bonyolultabb, szebb játékokat kaphatunk, de akár bútorok váza is kialakítható hasonló elven.

A következő ábrán játékában 8 kereszt van összeépítve. A belsejébe helyezett golyó csak esztétikai szempontokat szolgál:

Mindkét játék bükkfából készült. A 3 elemű kezeletlen, a 12 elemű lakkozott. Ezeket a játékokat több mint 10 éve készítettem. Ma már nem használok lakkot. Egyrészt egy picit megváltoztatja a méreteket, és ez egy nagyon pontosan elkészített összekapcsolódó játékot működésképtelenné tehet, másrészt a lakk könnyen lekopik, sérül és nehezen javítható. Ha mindenképpen kezelni akarom, akkor olajat és esetleg viaszt használok.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fejtörő rabkereszt összekapcsolódó burr mechanical puzzle interlocking

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr5741285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása