Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Meleda

2009.03.29. 19:34 Gál Péter F.

A Meleda az egyik legnagyobb múltra visszatekintő ördöglakat.

A legenda szerint a kínai harcos Hung Ming találta fel a 2. században, hogy feleségének legyen mivel elfoglalnia magát, amíg ő háborúzik. Innen ered másik elnevezése, gyakran emlegetik Kínai karikák néven is. A 16. században már ismert volt Európában is, sőt Geronimo Cardano - itáliai matematikus, a harmadfokú egyenlet megoldóképletének felfedezője - egyik matematikai művében hivatkozik is rá. Ekkoriban a skandináv államokban lett különösen népszerű, de nemcsak játszottak vele, hanem ládák, páncélszekrények zárjaként is használták. Ehhez persze rendkívül erős anyagból kellett elkészíteni, nem vékony drótokból és fából, mint ahogy a fenti képen látható.

A játék célja a karikákba fűzött hurok eltávolítása. Ehhez a karikák számával exponenciálisan növekvő lépésre van szükség, tehát a képen látható játék megoldásához több mint 100-szor kell átbujtatni a hurkot különböző karikakombinációkon. A szükséges lépésszám tetszőlegesen növelhető, csak pár újabb karikát kell beépíteni a játékba. Így a megoldást pontosan ismerőknek is hosszú percekig, esetleg órákig tarthat a hurok eltávolítása, a legtöbb esetben ez már elég biztonságot ad egy szekrény védelméhez.

A Meledának nagyon sok változata ismert, manapság inkább egy köteles verzió kapható:

Ez a változat néha Jákob lajtorjája néven bukkan fel itt-ott. A feladat a kötél lefűzése a rudakról. A megoldás egészen hasonló logikát igényel, mint az elsőként bemutatott merev hurkos változatnál. A hajlékony zsinór azonban lehetővé teszi a játék furcsa átalakításait, olyanokat is, amikről eleinte egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy szintén a Meledák családjába tartozik. Például egy saját ötlet:

Egy egészen új, a piacon nemrég megjelent, viszonylag könnyű változat:

Jóval bonyolultabb a megoldása és trükkösebb szerkezetű az Egérfogó:

Lényegesen megnehezíti a játékot, ha a karikák elsőre szokatlan sorrendben követik egymást. Ha minden másodikon haladnak át a rudak, megkapjuk az Átlós létrát:

A képen látható változat csak négy karikát tartalmaz, ezért kevesebb lépéssel megoldható, mint a második képen szereplő "egyenes" verzió. Szerintem mégis nehezebb megtalálni az átfűzések helyes sorrendjét, nagyon könnyű összekeveredni, visszajutni a kiinduló állapotba.

Talán a legbonyolultabb változat, amikor a rudak egy kör mentén helyezkednek el (bár ez a fotón nem nagyon látszik), néhány karikán két rúd megy át és néhány rudat két karika fog közre.

Jópár éve, gyerekkoromban lehetett kapni Magyarországon is egy műanyagból és fém hurkokból készült változatot, amiben a hurkok egy hengeres dobon haladtak körbe. Sajnos az én példányom már nincs meg, de talán suo tempore kisegített egy fotóval az ő példányáról! Köszönöm!

A Meleda családba illő játékoknak számos változata elképzelhető a fentieken kívül is. Örülnék, ha Ti is megmutatnátok, ha rendelkeztek ilyennel! De jó módosításokról szóló ötleteket is szívesen fogadok!

31 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat szétválasztó disentanglement meleda kinai karikák

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr381033618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suo tempore 2009.03.29. 23:09:21

az előzőhöz írtam, megvan a játék :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.03.30. 00:19:25

@suo tempore:
Tudsz csinálni egy szép fotót róla? És elküldeni nekem?

suo tempore 2009.03.30. 19:11:00

megvannak a fotók, hová küldjem?

5 képet csináltam, ha megtartom az eredeti felbontást, képenként kb 2 Mb

suo tempore 2009.03.30. 20:28:19

Ha minden igaz, küldtem fotókat :DDD

ato165 2009.11.01. 08:19:10

ÜDV Tudna valaki segiteni a MELEDA szét illetve összerakásában köszönet

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.11.01. 08:29:08

@ato165:
Ha tényleg nem megy, és már sokat gondolkodtál, akkor itt egy segítség:
britton.disted.camosun.bc.ca/patience/patience.htm

Ebben lépésenként lehet nyomonkövetni a megoldás menetét.

mgrc 2009.11.01. 15:12:43

Kedves Péter!

Nekem is van egy (szerintem) hasonló elven működő játékom, ha megtalálom a szekrény mélyén, csinálok róla fotókat. ott egy gumiszalagot kell kiszabadítani egy drótszerkezetből, ami első pillantásra lehetetlen, mert a közepe két oldalról le van zárva, és azon van a gumikarika.

mgrc 2009.11.02. 09:19:30

küldtem egy üzenetet, egy e-mail camre lenne szükségem, hogy elküldhessem a képeket :)

drazsdik 2010.03.04. 10:51:03

@ato165: Kedves ato165! Meglepő, de ennek a játéknak egyetlen szabálya van:Bármelyik karikát akkor lehet fel-illetve levenni,ha előtte egy karika áll, rendhagyó az első kettő, mert azokat egyszerre is le lehet venni.Pl., kiinduló helyzetben a másodikat lehet levenni./ Illetve az első kettőt egyszerre./Attól függően, hogy hány darab karika van kell elkezdeni
a leszedegetést. Itt hét darab van,az elsőt kell levenni, ezután a harmadikat kell levenni.Fent maradt a második, ami már útban van.Hogy le tudjuk venni fel kell venni az előtte levőt, az elsőt.Ekkor tudjuk csak levenni a másodikat. Utána levenni az elsőt.Ekkor az ötödiket lehet levenni, de az előtte levő - a negyedik- van útban, le kell venni.Ehhez viszont fel kell tenni az előtte levőt, a harmadikat.De hogy fel tudjuk tenni a harmadikat, kell a második. A másodikhoz kell az első.Feltesszük az elsőt, hogy fel tudjuk tenni a másodikat, de az elsőt már le kell venni - útban van-,ekkor a harmadikat lehet levenni, majd le kell venni a másodikat - útban van-, ehhez fel kell tenni megint az elsőt, hogy le tudjuk venni a
másodikat, ezt követően már az elsőt kell levenni.
Nem folytatom, mert igy leirva bele is lehet zavarodni.
El kell ilyen formán jutni, hogy levegyük az utólsót, a hetediket.Effektiv ekkor csak ez az egy van levéve. Ehhez már többet nem kell hozzányúlni.Mindig előlről kell kezdeni a legelsővel, vagy az első kettővel.Tehát tulajdonképpen a végével történik a tényleges eltávolitása a karikáknak.A hatodik levétele után
már kettő van levéve amihez már nem kell többet hozzányúlnunk. De mindig vissza kell menni a legelsőhöz, vagy az első kettőhöz - ahogy már irtam-.Igy kell 'fogyasztani' a karikákat.
Ettől nem lehet eltérni, ezért ez türelemjáték is egyben.
Ha otthon megcsinálja - mondjuk kulcskarikából, ahogy én is- ne legyen túl sok.Mondjuk elég öt darab előszörre.Egyébként végtelen sok karikát lehet alkalmazni.

Spd 2010.03.04. 18:01:01

Gyerekkoromban volt ilyen rendszerű játékom (az első képhez hasonló), ha jól emlékszem cukorkát vagy rágót lehetett belőle kinyerni, miután kiraktam. A karikák talán fehér (vagy piros) könnyentörős műanyagból voltak (meglehet, hogy PS), a "nyereménytartó" meg valami átlátszó nejlonból... Gyanítom, hogy már nincs meg, bár a padlás még sok kincset rejt... Elmés találmány volt :) um... mazochista hajlamra utal, ha többször újratöltöttem?... :D Ha valaki emlékszik ilyenre, esetleg meg is van neki, és merő véletlenségből kéznél is van, dobhatna róla egy képet ;)

drazsdik 2010.03.04. 20:25:34

@Spd: Kedves Spd! Én sajnos nem emlékszem erre a
"célprémiumos" játékra. Nekem nagyon tetszik!
Édességet kap, ha kinyitja.Ha meg tesz bele
a gyerek kinyerendő édességet, akkor újra akar
játszani.Egyáltalában nem mazochizmus.
- Nekem édesapám csinált egy ilyet rézből.Sajnos már nincs meg.-
Azt a padlást érdemes lenne átnézni, és közkinccsé tenni!!

drazsdik 2010.03.04. 20:33:04

Ha az "Egérfogó" játéknál a jobb alsó sarokban
lenne egy rés, és a madzagot bal felűlre, a keretre kellene juttatni, akkor egy újabb játék születne. ( Csináltam egy ilyet. Fémből van,és
közel sem ilyen esztétikus mint ami itt látható.)

drazsdik 2010.03.04. 21:07:13

@Gál Péter F.: Az "Átlós létránál" is meg lehetne
tenni, hogy a madzag a tartólapon, középen lenne.
Ekkor már több megoldás is lenne.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.03.04. 21:14:05

@drazsdik: Igen, de úgy könnyebb a játék! Az a megoldás fele.

Valószínűleg az Egérfogó is egyszerűbb a Te módosításoddal.

drazsdik 2010.03.04. 21:21:02

@Gál Péter F.: Könnyebb, de más. Aki nem jártas
az ördöglakatokban, annak ez is új, és szórakoztató.

drazsdik 2010.03.04. 21:24:39

@Gál Péter F.: Ezekkel csak azt szerettem volna mondani, hogy madzaggal több lehetőség van.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.03.04. 21:25:01

@drazsdik: Igen, ez így van!

Te viszont elég jártas vagy, az látszik! Nem ismerjük esetleg egymást? Milyen játékaid vannak?

drazsdik 2010.03.04. 21:27:36

@Gál Péter F.: Még csak annyit, hogy az első
játéknál is két helyen lehet elkezdeni a madzag
levételét.

drazsdik 2010.03.04. 21:32:50

@Gál Péter F.: Kedves Gál úr! Lehet, hogy már hallott rólam - a nevemet hadd ne nyilvánosan, nem
szeretnék reklámot csinálni magamnak-.
én viszont tudok Önről egy megjelent könyve kapcsán. " Megoldani milyen nehéz." - Ha jól emlékszem a cimére.-
Rengeteg játékom van. Körülbelül kétszázat csináltam.Nem mind ördöglakat. Ha igényt tart rá, és persze megfelel ennek a nagyon igényes honlapnak - nagyon szivesen felteszem ide.

drazsdik 2010.03.04. 21:34:18

@Gál Péter F.: Hogy lehet Önnel felvenni a kapcsolatot?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.03.04. 21:45:19

@drazsdik:
Kedves drazsdik!

Jaj, ne urazzunk már, szerintem. Ez a blogos világban nem szokás! Meg az előbb már letegeztelek. Ha zavar, akkor természetesen áttérhetünk a magázásra, de én egyáltalán nem tartok igényt rá!

Sajna a "Megoldani milyen nehéz" c. könyvet nem én írtam :)

Ellenben az "Ördöglakatok, pentominók és társaik" címűt igen. Az pont ilyen játékokkal foglalkozik. Kicsit összeszedettebb, precízebb, bővebb, mint a blog. Csak abban nincsenek színes képek...
Egy kis önreklám:
www.typotex.hu/konyv/%C3%96rd%C3%B6glakatok%2C%20pentomin%C3%B3k%20%C3%A9s%20t%C3%A1rsaik

Ez egy blog, nem honlap, de köszönöm a dícséretet.
És szívesen veszem, ha más is bemutat pár játékot.

Lehet nekem személyes üzenetet küldeni. A nevemre kattintva feljön egy új ablak az adataimmal és ott lesz egy üzenetküldés fül is. Ott. De onnan kiderül a mailcímem is, lehet sima mailt is küldeni.

drazsdik 2010.03.04. 22:09:56

@Gál Péter F.: Megnéztem az "önreklámot".
Tévedtem a könyvet illetően. De találkoztam a
neveddel mint szakértő egy könyvhöz,- lehet,
hogy pont a "Megoldani.."-ról van szó.
Elbotorkáltam itt egy kicsit, és rájöttem, hogyan kell üzenni Neked.
Elnézést a magázásért! A blogolás eleddig teljesen ismeretlen volt számomra.
Ede

drazsdik 2010.03.04. 22:14:42

@drazsdik: Azt elfelejtettem irni, hogy a linken
található könyvet már láttam az interneten,és
itt talákoztam a neveddel először.

joco777 2011.01.26. 13:22:12

Érdeklődöm az egérfogóval kapcsolatban, hogy a vízszintes hasábok és a függőleges rudak között van hézag, tehát van útja a madzagnak?
A választ előre is köszönöm.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.01.26. 13:26:21

@joco777:
Jó a kérdés, a képről tényleg nem látszik.

Igen, van hézag a rudak körül. Azért is kellett ilyen vékony madzaggal elkészíteni a játékot.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.10.04. 11:18:40

Hol lehet ilyen fa karikákat kapni, mert ez nem a hagyományos lekerekített függönykarika.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.10.04. 11:25:31

@Gáspár Merse Előd:
Ami nem a lekerekített forma, azokat én csináltam.
Egy fa lapból körkiszúróval kivagdostam köröket, és a közepükből még kivágtam egy kisebb kört.
De jó a hagyományos függönykarika is. (Csak abba nehezebb lyukat fúrni a pálcáknak.)
süti beállítások módosítása