Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Gál Péter F.: @haltor: A lyukakon át kell bújtatni a zsinóron levő hurkot! (2017.05.09. 22:56) Hátráltató hurkok - Játékok fillérekből 6
  • Gál Péter F.: @Crownguard: Nincs láthatatlan trükközés. A doboz mérete 3*3*2 egység, az akadályé 1 egység. (2017.05.07. 19:50) Karamell doboz
  • Gál Péter F.: @Pözsó: Persze, érdekel! (2017.03.05. 16:43) Vándorló kockák
  • Gál Péter F.: @Spd: Vicces! De ez az Ikrek nevű játék. ordoglakat.blog.hu/2010/12/11/ikrek_52 (2017.01.29. 16:35) Kapu és gyűrű
  • Gál Péter F.: @Kun Tünde: A hurkos golyó nagyon hasonló ötleten alapul és az egy kicsit egyszerűbb: ordoglakat.... (2017.01.17. 09:45) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Japán tangram

2009.12.05. 17:38 Gál Péter F.

A japán tangram - hasonlóan a kínaihoz - egy négyzet szétdarabolásával keletkezik.

Az elemek keletkezését jobban szemlélteti a következő rajz:

A japán tangram sokkal kevésbé ismert, mint a kínai, pedig legalább annyira nehéz, ha nem nehezebb. Vagy éppen ezért nem terjedt el annyira? Mindkettőről az első írásos emlék a XIX. század elejéről származik, pár évvel korábbi a japán. Akkoriban Európa-szerte minden Kínából érkező könyvet, tárgyat nagy érdeklődéssel fogadtak, Japánnak sokkal kisebb kultusza volt. Valószínűleg ez is hozzájárult a kisebb népszerűséghez.

A japán tangramhoz sokkal kevesebb feladvány ismert. Ez némileg jó hír, mert így több lehetőség van újak kitalálására! Bátran kísérletezzen az olvasó is!

Következzen azért néhány klasszikus kirakandó alakzat:

A japán tangram elkészíthető egy négyzetből kiindulva is, ahogy a 2. ábrán látható. Ha papírból, kartonból esetleg gyurmából vagy agyagból szeretnénk egy saját példányt előállítani, akkor megfelelő pontosságot kapunk így.

Ha inkább fából fűrészelnénk ki a játékot, akkor ennél létezik egy egyszerűbb, pontosabb módszer is. Egy tetszőleges szélességű lécre a következő ábrán látható módon elrendezhetjük az elemeket:

Így szinte hulladék nélkül, 45 és 90 fokos vágásokkal elkészíthetjük a japán tangram minden elemét. (Az én játékom 4 cm széles anyagból készült, ez kellemes, nem túl nagy de nem is kicsi játékot eredményez.)

1 komment

Címkék: japán tangram 2d összerakó összerakó put together

A bejegyzés trackback címe:

http://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr371576259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.