Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Ördöglakatfa

2010.05.09. 15:03 Gál Péter F.

Már régóta tervezem, hogy készítek egy nagyobb méretű, körüljárható, több feladványos ördöglakatot. Hát, ilyen lett:

 

A képen éppen a két szomszéd kölyök igyekszik több-kevesebb sikerrel leszedni a karikákat.

 A játék elkészítésénél cél volt, hogy szétszedhető legyen, így kis helyen elfér és szállítani is könnyebb. A tartóoszlop készen kapható korlátelem, erre csavarozhatók rá a lábak és a (jelenleg) két keresztlécen található, négy ördöglakat. A későbbiek során tervezem újabb játékokkal bővíteni. Bár, ha mind a négy játékkal játszanak egyszerre, kissé már így is sűrűn kell állni!

De lássuk közelebbről az egyes ördöglakatokat!

A legegyszerűbben megoldhatón a leszedendő karikát két keresztező zsinór tartja:

A megoldás mindössze egy lépést igényel, az viszont eléggé trükkös!

Kicsit nehezebb a "Kapu és gyűrű" sorozat első tagja:

Ennek megoldásához már három ravasz lépés szükséges!

Szintén három lépéses a "Hurkolt karika" nevű játék:

Itt a cél a két csomó kibogozása és ezáltal a karika kiszabadítása. De az egyik csomó (látszólag) megakadályozza a másik kibontását! Ezzel az ördöglakattal már sokak nem boldogulnak. A középső lépés nagyon nehezen átlátható, kell hozzá némi rutin vagy nagyon jó térlátás, hogy valaki rájöjjön.

És a legnehezebb játék az Ördöglakatfán a "Hármas ikrek":

A szokásoktól eltérően itt nem kell (és nem is lehet) levenni semmit. A cél a golyók egymás mellé juttatása, vagyis hogy mindhárom golyó ugyanazon a hurkon legyen. A golyók nem férnek át sem a karikán sem a lyukakon. Sokan lehetetlennek tartják a megoldást. Bevallom, amikor először találkoztam egy ehhez hasonló játékkal, nekem is több napig tartott!

7 komment

Címkék: ördöglakat szétválasztó disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr121986007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebcsaba 2010.05.09. 22:49:23

Mindig kedvet kapok egyénileg ördöglakatot készíteni, legalább az itt látottakat, házilag. Azonban gondban vagyok: a golyókat és a karikákat nehezen tudnám eszterga nélkül elkészíteni. Lehet ilyeneket - mármint alkatrészt - valahol szerezni?

Spd 2010.05.10. 04:41:13

Golyókat kapni a salgótarjáni hobbiboltban, és ha még Salgótarjánban is kapni, akkor a világ bármely táján kapni lehet :D Karikát nem tudom, azt nem kérdeztem... de ha beszélsz az eladóval, akkor ha más nem rendelésre lehet tud neked hozni a nagykerből ;)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.05.10. 07:52:53

@sebcsaba:
Golyókat hobbiboltokban, jobban felszerelt írószerekben és barkácsboltokban, lakásfelszerelési boltokban lehet kapni.
Karikákat pedig - a fentieken kívül - függönyöket, karnisokat áruló boltokban.
De a legjobb keresni egy esztergályost, aki ilyesmikkel is foglalkozik. És egy-egy alkalommal feltankolni egy nagyobb mennyiséget.

Karikát lehet otthon készíteni eszterga nélkül is, ehhez csak egy fúrógépbe fogható körkiszúróra van szükség. (Ilyen, házilagos karikák láthatók a "Meleda" és az "Egyszerűtől a lehetetlenig" c. bejegyzésben.)
A legtöbb esetben a golyó nem feltétlenül kell, hogy gömb formájú legyen. Csak az a funkciója, hogy bizonyos lyukakon ne férjen át, valami más meg átférjen rajta. Akár szögletes lécekből is kialakítható egy célnak megfelelő forma, csak kicsit le kell koptatni az éleket.

(Bizsukat, gyöngyöket áruló helyeket is érdemes felkeresni. Ott a pasikat érik érdekes élmények és nagyon meglepő kérdésekre kell válaszolni!:))

SITEADMIN · http://fosblog.blog.hu 2011.08.24. 21:47:30

hogykell az elsőt megoldani? :D

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2011.08.25. 13:46:50

@SITEADMIN: Segítésül annyit mondanék, hogy nem véletlenül vannak viszonylag nagy lyukakon átvezetve a kötelek! Átfér ott még más is!
süti beállítások módosítása