Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Ördöglakat szögekből

2010.08.22. 14:29 Gál Péter F.

Egyszerűen megoldhatónak és elkészíthetőnek tűnnek a szögekből álló ördöglakatok. E játékcsalád legismertebb képviselője látható az első képen:

 

A játékot két tökéletesen egyforma méretű és egyformára hajlított szög alkotja. A hajlításnál ügyelni kell, hogy az egymást keresztező ívek között kisebb hely legyen, mint a szög vastagsága. Ha nem így lenne, a játék teljesen egyszerűvé válna. Az elemek különválasztva:

Ezt az ördöglakatot nem nehéz otthon elkészíteni, de elsőre ne várjunk a képen láthatóhoz hasonló minőséget. Nem is olyan egyszerű elérni, hogy a szögek csak ott hajoljanak, ahol szeretnénk, az ívek legyenek szépek, az egyenesek pedig maradjanak egyenesek. Érdemes minél vastagabb szögből kiindulni. Ez persze nehezíti a játék elkészítését, de a megoldás során nem lehet "véletlenül" illegális lépéseket tenni.

Érdekes, hogy a két szöget kétféleképpen is össze lehet akasztani, így aki csak mechanikusan akarja megoldani a játékot, mindig ugyanazokkal a végekkel indítja a szétszedést, könnyen zsákutcába juthat.

A két egyszerű szögből készült játék továbbfejlesztett, nehezített változata már nem hagyományos szögekből áll, mégis törekedtek a játék készítői, hogy az eredeti játék felismerhető maradjon.

Ez a játék lényegében az elsőként bemutatott kétszeri megoldásával szedhető szét.

Az elemek:

A furcsa, kétfejű elem is elkészíthető hagyományos szögből (bár meglepően hosszúra van szükség) A fejeknek a megoldás szempontjából nincs logikai szerepe.

Más elvű megoldást igényel az "Utolsó koporsószög" nevű játék:

Ez a játék is két egyformára hajlított szögből áll. Az egyszerűnek tűnő elemek nagyon pontosan vannak kitalálva és elkészítve. A szögek feje sehol sem engedi áthúzni a szögek szárát, a szár és a fej közti rés kisebb, mint a szög vastagsága. Az elemek:

Egy ehhez nagyon hasonló elvű játék kapható Magyarországon is, ami azonban nem szögekből áll. A szögek fejét egy gömb helyettesíti:

Talán látható a képről, hogy a nagyobb gömb és a kisebb gömbbel végződő szár közti rés elég nagy ahhoz, hogy átférjen ott a szár. Ezzel a módosítással lényegesen leegyszerűsödik a játék. Kár volt ilyenné alakítani. (Ráadásul a gömbök ragasztva vannak a szárakra, így egy leeséskor vagy durvább megoldási kísérletnél könnyen le tudnak válni.)

Az elemek szétszedve:

Hasonló elvű a következő játék is:

Ez is elkészíthető lenne szögekből, de sajnos én nem rendelkezem azzal a verzióval.

Az elemek:

A fent bemutatottakon kívül számos változata létezik még a "szögekből" készíthető ördöglakatoknak. Azonban az általam ismertek mind ezekre az alaptípusokra vezethetők vissza. Ha az olvasó érez kedvet magában, próbáljon meg elkészíteni az itt bemutatottak közül néhányat, esetleg találjon ki újabbakat!

 

4 komment

Címkék: ördöglakat szög disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr672238931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szajmong 2010.08.22. 22:02:18

Rendszeresen látogatom a blogodat, habár hosszú ideje nem írtál postot, kicsit le is szoktam róla. Ma azonban szüleimnél voltam takarítani a közel tíz éve elhagyott szobámat, és ráakadtam a régi fém ördöglakat készletemre. Jól elszórakoztam velük, most este pedig idelátogatva mit látok? Hehe, biztos nincsenek véletlenek.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.08.22. 22:25:27

@Szajmong: Örülök, ha tényleg rendszeresen erre jársz! Az ilyen visszajelzések kellenek ahhoz, hogy gyakrabban legyenek postok.

Spd 2011.10.21. 18:07:33

Ilyen izé leledz a lidl-ben 1200-ért:

külső: spidersoft.uw.hu/data/DSC02934_.jpg
belső: spidersoft.uw.hu/data/DSC02935_.jpg
tartalom: spidersoft.uw.hu/data/DSC02937_.jpg

...tudom, lehet ingyen, szögből is... de ez már készen van :)

Van hozzá help is: a középső képen épp kicsit engedem kikandikálni a doboz alól. Szerencsére időben észrevettem, hogy nem kéne a papírt bámulnom, mert lelövöm a poént :D
süti beállítások módosítása