Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Hátráltató hurkok - Játékok fillérekből 6

2011.05.15. 21:20 Gál Péter F.

Az egyik kedvenc játékom következik most. Egyszerű kinézete ellenére meglehetősen nehéz feladvány ez, kezdő játékosoknak komoly fejtörést okozhat. Az ördöglakatoknál az elsődleges feladat általában az elemek különválasztása. Itt is a karikát kell levenni, de ha sikerül is, a visszarakás még ütközhet problémákba. Nekem legalábbis sokkal nehezebb volt a kezdőhelyzet visszaállítása, mint a játék „megoldása”.

A „Hátráltató hurkok” hasonló alkatrészekből készül, mint a régebben bemutatott „Egyenesen át” játék:

A játék első változatáshoz két kötelet használunk, de most ezek nem keresztezik egymást:

E két kötél mindegyikére rá kell hurkolni egy karikát:

Javaslom, hogy aki most ismerkedik az ördöglakatok világával, az így, rögtön összeállítva készítse el a játékot, és csak a legvégén ragassza vagy csomózza a golyókat a helyükre. Ahogy már említettem, e játékot szétszedni egy kicsit könnyebb, mint összerakni, ezért érdemes legalább az egyik golyó rögzítését oldhatóra készíteni, így ha nem sikerül visszarakni a karikát, kibonthatjuk az egyik kötelet.

Aki megpróbálja leszedni vagy visszatenni a karikát, rögtön megérti, hogy miért „Hátráltató hurkok” e játék neve. Ha csak egy hurok lenne, nagyon egyszerű lenne megoldani a játékot, de a második kibogozása vagy megkötése már egyáltalán nem könnyű, az első állandóan „útban van”.

Sokkal nehezebb lesz a játék, ha két zsinór helyett csak egyet használunk:

Ilyenkor is mindkét kötélszárra rá kell hurkolni a karikát:

A két köteles változatban működő trükk most nem használható, így a megoldáshoz még egy, nehezen kitalálható lépésre van szükség.

A játékot érdemes sokkal hosszabb zsinórral elkészíteni, mint ami a képen látható, A hosszú zsinór lehetőséget ad fals lépésekre, így még nehezebb lesz kitalálni a jó megoldást.

Az egy köteles változatnak létezik egy nagyon szellemes, másik megjelenési formája is. Én ezzel találkoztam először:

És ugyanez szétszedve:

Kedves Olvasó! Nagyon javaslom e játék elkészítését, szerintem az egyik legötletesebb ördöglakat. Ez az egyszerű alapötlet sok egész máshogy kinéző játékhoz adott ihletet, még többször vissza fogunk térni a „Hátráltató hurkok”-hoz.

4 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat szétválasztó disentanglement filléres

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr332906562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neletven 2014.08.20. 19:59:35

Tiszteletem! Nagyon jó az oldal! Elkészítettem a hátráltató hurkok legutóbbi verzióját. Hát nem egyszerű, sőt elég lehetettlen, de hisz ez a dolga. Megnyugtatásomra szeretném megkérdezni, el tudtam-e rontani pl:a méreteket.
Mert nálam kissebb a karika és nagyobb a falap. Vagy bármi mást. Nagyon szeretném megoldani csak jólesne megbizonyosodni, hogy amit csináltam tényleg csak lehetettlennek tűnik és nem az.

neletven 2014.08.20. 20:25:08

Elnézést de már három napja gondolkodtam rajta és végső elkeseredésemben írtam az elöbb. Most mégegyszer nekifutottam és bevillant egy ötlet. Sikerült! Örülök mint majom a farkának!:) De ha nem írok biztos nem jut eszembe. Murphy-törvénye. Megyek nézem a következőt. Minden jót!

haltor 2017.05.09. 17:48:37

Szép napot!
Kaphatnék segítséget a megoldásokhoz?
Nagyon köszönöm!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2017.05.09. 22:56:20

@haltor: A lyukakon át kell bújtatni a zsinóron levő hurkot!
süti beállítások módosítása