Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hirdetés

Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • czferi: A felso is! :-) Szerintem az also egyszerubb, mert a darabok egybevagoak es nincs zavaro kocka a ... (2014.10.26. 13:07) Csak három darab!
  • czferi: Nagyon otletes a megoldas! (2014.10.26. 08:59) Kutatók éjszakája és az Ex-3
  • Gál Péter F.: @b.pal: Valószínűleg most már megtaláltad a megoldást! Elvben elfogadható lenne a középen lyukas m... (2014.10.07. 14:40) Csak négy darab!
  • Gál Péter F.: @czipi: Igen, elkészíthető négyzetes hasábokból. Sőt, még az sem kell igazán, akár "síkbeli" trapé... (2014.09.29. 13:46) Torlaszok egy dobozban
  • neletven: Elnézést de már három napja gondolkodtam rajta és végső elkeseredésemben írtam az elöbb. Most mége... (2014.08.20. 20:25) Hátráltató hurkok - Játékok fillérekből 6

Kolumbusz tojása

2011.09.04. 17:05 Gál Péter F.

Tangramnak nevezzük az olyan kirakós játékokat, aminek elemei egy viszonylag szabályos alakzat szétvágásával keletkeznek. Sokan a tangram szó hallatán a kínai tangramra gondolnak, van aki azért a japánt is ismeri, pedig nagyon sokféle létezik még. A német Anker cég már az 1800-as években gyártott különböző tangramokat, meglepő módon kőből. A cég sok-sok viszontagság, örökösödési problémák, világháborúk, államosítás, megszűnés, újraindulás után ma újra üzemel, és gyárt gyönyörű, kiváló minőségű játékokat.

Az IPP minden résztvevője ajándékba kapott egy, az Anker cég által gyártott, Kolumbusz tojása nevű tangramot. Ugyan nekem már volt egy saját készítésű, de nagyon örültem neki, hisz egy ilyen nagymúltú, híres játéknak mindenképpen helye van egy gyűjteményben. A következő képen a játék az eredeti dobozában látható, a hozzá adott füzettel együtt:

Első ránézésre nem tűnik túl szabályosnak a kiinduló alakzat, azonban a következő rajz segíthet a tojás és az elemek megszerkesztésében:

A szerkesztés során az AB átmérőjű körből érdemes indulni. Talán még egy segédvonal szorul magyarázatra: az AC szakasz hossza megegyezik AB-vel. A többi körívet és szakaszt az ábra alapján nem nehéz megszerkeszteni.

Mint minden tangramnál az egyik feladat az összekevert elemekből kirakni a kiinduló alakzatot. Nem is olyan egyszerű újra összeállítani a tojást! A sok szokatlan formájú elem komoly kihívást jelenthet a kezdő tangramozóknak.

És mint minden jó tangramhoz, ehhez is tartozik egy csomó jópofa egyéb kirakható alakzat is. Pl. egy rák:

Vagy egy madár:

Hogy azért legyen min gondolkodni is, következzen még egy csomó madár, de most már nem látszanak az elemek:

Szerintem ez a játék a döntő bizonyíték arra, hogy igenis a tojás volt előbb, abból lehet kirakni a madarakat!

 

2 komment

Címkék: fejtörő tangram 2d összerakó kirakó ipp

A bejegyzés trackback címe:

http://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr213202262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.09.29. 23:43:02

Találós kérdés: mi a köze a tangram tipusú játékoknak a Piknik az árokparton című novellához?