Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

A szörny és társai - csúcstartók a 6 elemű rabkeresztek között

2012.05.13. 20:22 Gál Péter F.

A 221-féle tömör rabkereszt összeállítására alkalmas készletről már többször volt szó. Részletes ismertetése itt található. Ebben a bejegyzésben pedig kiderült, hogy nemcsak tömör keresztek készíthetők az elemekből.

Miután Bill Cutler felfedezte a készletet (erről bővebben itt) szinte azonnal megindult a különböző rekorderek, legek keresése. Melyik a legnehezebb, legravaszabb, legötletesebb? Ezek persze olyan kérdések, amikre nem lehet egyértelmű választ adni, hisz ahány ember, annyiféle játékot tart nehéznek vagy ötletesnek. Van azonban e kereszteknek pár tulajdonsága, ami a tapasztalatok szerint jól együtt jár a "nehezen megoldhatósággal" és a ravaszsággal.

Tekintsük pl. a következő félig összerakott keresztet:

 

Már csak az utolsó elemet kell beilleszteni a helyére, hogy minden elem egyben legyen és mégis nagyon messzinek tűnik a megoldás, a kapott forma egyelőre nagyon nem hasonlít a megszokott 6 elemű rabkereszt alakra. Az összeállított elemeken még 5-öt kell mozgatni, hogy kialakuljon a végleges forma:

Visszafelé is igaz, a teljesen összerakott keresztből nem tudunk rögtön kivenni elemet, a kivétel előtt 4 másikat kell mindenfelé elmozdítani, helyet csinálni és csak az ötödik mozgatásra válik külön. Ezért hívjuk 5-ös fokozatúnak ezt a keresztet.

Bill Cutler megmutatta, hogy ilyen és ehhez hasonló (fűrészelhető) elemekből nem létezik nagyobb fokozatú játék. Úgyhogy a fenti kereszt mindenképpen rekordernek tekinthetők, ez a legmagasabb fokozatú, fűrészelhető elemekből álló. De nézzük az elemeket:

Az elemek formájából (nameg a rájuk égetett számokból) is látszik, hogy minden elem a nagy készletből származik. Jürg Von Känel, a remek rabkeresztes oldal készítője ezeket az elemeket javasolja a nagy készlettel rendelkezőknek a legmagasabb fokozatok eléréséhez.

Känel talált egy másik fura elemhatost is. Azok nem alkotnak ilyen magas fokozatú játékot, viszont az összerakás módja egész meglepő. Nem egyesével kell összeilleszteni az elemeket, hanem először egy négyes és egy kettes csoportot kell alkotni, majd ezek tehetők össze. Az összerakás előtti állapot:

Ha már együtt van a 6 elem, akkor sem egyesével kell az elemeket a helyükre mozgatni, hanem 3-3 elemmel cikkcakkban haladva jutunk el a végállapothoz. Amikor már majdnem kész:

Szerintem nyugodtan mondhatjuk ezekre az elemekre, hogy a legötletesebb összerakást igénylik. Az elemek:

Bruno Curfs más szempontokat is vizsgált a keresztekkel kapcsolatban. Észrevette, hogy sok elemkészlet látszólag összeilleszthető, az elemek összepasszolnak, de a valóságban mégsem lehetséges azokat a mozgatásokat megcsinálni, amikkel ténylegesen összeállnának. Ezeket hívjuk hamis megoldásoknak. Vannak olyan elemek, amik látszólag sok módon összepasszolnak, és csak nagyon kevés, esetleg egy módon lehet ténylegesen összerakni őket. Tehát sok hamis és csak kevés valós megoldásuk van. Curfs megkereste azt a készletet, ahol a hamis és valós megoldások aránya a legnagyobb. Ezek az elemek alkotják:

A hamis megoldások száma 37, és csak egyetlen valós megoldás párosul ezekhez. Curfs ezt a készletet tartja a "legborzasztóbbnak", el is nevezte szörnynek. A szörny csaknem teljes pompájában:

Ez a kereszt 3-as fokozatú, tehát ebből a szempontból nem rekorder, de a rengeteg hamis megoldás tényleg borzasztó nehézzé teszi.

A nagy készletből még számtalan nem tömör keresztet lehet összeállítani. Pontosabban huszonpárezret. Ezek közül még biztosan van pár fura rekorder, de két jónevű játékszakértő a fent bemutatottakat javasolja. Én csak azt tudom tanácsolni az olvasónak, hogy ha valamilyen módon lehetősége nyílik e játékok kipróbálására, semmiképp ne mulassza el! Még a megoldás ismeretében is érdekes e keresztek összerakása.

Szólj hozzá!

Címkék: ördöglakat összekapcsolódó burr facsomó interlocking 6 elemű

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr94506583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása