Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Really Bent Board Burr - Táblás rabkereszt kicsit másként

2013.01.15. 12:58 Gál Péter F.

Szerencsére egyre többen kapnak kedvet játékok készítésére, kipróbálására, tesztelésére. Nagyon örülök, hogy néhányan meg is osztják velünk tapasztalataikat, élményeiket. Ismét vendégposzt visszatérő szerzőnktől!

A múltkor megjelent vendégposztot folytatva, most egy új, különleges kivitelű facsomó elkészítését szeretném bemutatni.
Legutóbb falécek ragasztásával értük el a kívánt formákat, most pedig szélesebb falécek felesleges részeinek kifűrészelésével, és ragasztással oldjuk meg mindezt.
Az első lépés természetesen az építeni kívánt facsomó kiválasztása. A puzzlewillbeplayed.com oldal szerencsére rengeteg szebbnél-szebb, naponta(!) bővülő készletéből könnyen(?) lehet választani.
Nekem a Really Bent Board Burr már régen megtetszett. Az oldalon látható, hogy elemzésnek is alávetették ezt a játékot, egy kicsit bepillantást engedve a játékkészítés, az elemkészletek kiválasztásának módjaiba.
Az elemkészletből látható, hogy minden lehetséges "kivágású" elemet, és azoknak bizonyos darabszámát alapul véve, a végső forma több elemkészletből is elkészíthető. 
A megoldások lépésszáma elég nagy. A külön névvel rendelkező - általam is elkészített változat - is sok lépésből rakható csak össze. A (gondolom) számítógépes elemzés azonban csak vízszintes és függőleges mozdulatokat tud "elképzelni", az elem forgatását nem igazán kezeli. A 20.10.2 lépésből álló megoldásból, egy elem egyszerű helyreforgatásával 10 lépést meg tudtam spórolni. Így már nem is olyan nehéz a játék kirakása :-) A kirakáshoz még egy kis segítség: az ilyen szimmetrikus 6 elemből álló facsomókat gyakran úgy lehet megoldani, hogy kirakunk 3 elemből egy sarkot, majd a másik 3 elemből az átellenes sarkot, és e két csomót "közelítjük egymáshoz".
Ezek után következzen a játék elkészítése.
10 x 30 mm-es falécet használtam, és a szokásos házi gérvágót, fűrészt, ragasztót, csiszolópapírt.

image1.jpeg

A gérvágóval szép sarkokat lehet készíteni, így nem látszik a fa eltérő erezete. Természetesen egyenesre fűrészelt léceket egy egymás mellé lehet ragasztani a sarkokon. Az elemek réseit, fűrésszel és ráspollyal alakítottam a megfelelő méretre. A belső fűrészelés miatt ez elég időigényes és precíz munkát igényelt.

A fűrészelés után az elemek ragasztását egy keretösszehúzó szorítóval oldottam meg, hogy a sarkok pontosan 90 fokot zárjanak be.

image2.jpeg

Az elengedhetetlen csiszolás :-), és felületkezelés után jöhetett a játék összerakása.

image3.jpeg

Csak ajánlani tudom mindenkinek a játék elkészítését. Nem is tudom, hogy nekem az elkészítés, vagy a kirakás adott nagyobb örömet :-) Az csak ráadás, hogy a vendégeink figyelmét rögtön magára vonja a különleges alakja miatt. A polcunk dísze lett ez a játék.

Vanyó Tamás
P.s:
Visszajelzések alapján a játék elkészítéséhez két segítséget adnék még:
1. A játék ilyen (és ehhez hasonló) elemekből áll, amelynek a méretei 11 x 7 x 3 egység. Esetünkben - 10 x 30 mm-es léccel dolgozva - ezek 11 x 7 x 3 cm.

Elem.png

(A kép a fent már említett oldalról származik.)
2. A játék kirakásához (szétszedéséhez) szükséges lépésszámról - a játék fokáról - már többször volt szó a blog-on, pl itt. Ez alapján, ebben a játékban a 20.10.2 lépésszám azt jelenti, hogy az összerakás során az utolsó elemet 20, az utolsó előttit 10, a még eggyel előbbit pedig 2 lépésben lehet a helyére mozgatni. 

Szólj hozzá!

Címkék: burr interlocking puzzle facsomó interlocking 6 elemű

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr435019607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása