Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

D'Artagnan és egy mutáns

2013.10.20. 21:54 Gál Péter F.

A 33. IPP-n, a versenyen felbukkant egy érdekes játék. (Dehogy egy, rengeteg, de most egyről lesz szó :)) Nekem már első látásra megtetszett, hisz kevés, egyszerű elemből állt, a megoldása pedig egyáltalán nem tűnt egyszerűnek. Gyorsan el is készítettem a saját változatomat:

PolyCube_Congr__IGP8762.jpg

Látható, hogy a 4 elemből 3 egyforma (a színektől tekintsünk el). A feladvány szerint két azonos alakzatot kell kirakni az elemekből.

A játékot Bram Cohen és Wei-Hwa Huang tervezték és a Convergent Evolution: D'Artagnan nevet adták neki. Sajnos, nem tudom, mi áll e fura névadás mögött, pedig biztos van benne logika. Az sejthető, hogy több változat is létezik, gondolom azok a testőrökről vannak elnevezve.

Akárhogy is osztjuk ketté az elemeket, az egyik csoportba két egyforma kerül, a másikba pedig egy ugyanilyen és a Z alakú (ezt fejezik ki a színek is.)

Sokaknak nagyon meglepő ez a feladvány. Kicsit emlékeztet az X+X = X+Y egyenletre. Amiből az következne, hogy X=Y. De itt mégsem ez a helyzet. Akkor megoldható egyáltalán? Láttuk már, hogy a térbeli elemeknél nem mindig működnek úgy az algebrai egyenletek, ahogy megszoktuk!  A minap mutattam a játékot egy "öreg rókának", aki jópár IPP-t is megjárt, ördöglakatokkal foglalkozik évek óta, sőt már ebből is él (nem Magyarországon). Vicces volt, mert percekig mondogatta, hogy ez lehetetlen, nem lehetséges, megoldhatatlan. Aztán persze sikerült neki kitalálni a megoldást.

Megpróbáltam elkészíteni ajándékba is ezt a játékot. Így sikerült:

PolyCube_Congr__IGP8769.jpg

Az egyik elemet elnéztem, és fordítva ragasztottam össze. Ezért merült fel rögtön a Mutáns név ennek a változatnak.

De vajon ez egy életképes mutáns? Megoldható-e ezekkel az elemekkel a feladvány? Esetleg olyan mutáns, ami még jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint az eredeti változat?

Az mindjárt látszik, hogy ez az elemnégyes két módon is két csoportra osztható. Az eredeti feladványhoz hasonlóan az egyik csoportba tartozhat a két egyforma elem, a másikba pedig a maradék kettő.

Kis próbálkozással kiderült, hogy az a felosztás megoldható, így a Mutáns tudja azt, amit az eredeti játék. Akkor is érdekes lenne ez a négyes, ha a másik felosztás nem működne, mert akkor még azt is a feladat része lehetne, hogy meg kell találni a jó felosztást.

De az is érdekes lenne, ha a másik felosztásból is ki lehetne rakni két egyforma elemet. Ekkor egy elemkészlettel két feladványt is kapnánk.

Számomra szerencse (nekem jobban tetszik), hogy a második eset áll fenn! Sőt a másik felbontás még nehezebb feladványt eredményez, mint az első. Így nekem ez a Mutáns nemhogy életképes, de még jobban is alkalmazkodik az igényeimhez.

Azért, azt el kell ismerni, hogy az eredetinek az egy nagyon szép és meglepő tulajdonsága volt, hogy 3 egyforma elem volt benne. Ezt a Mutáns nem tudja. Hogy a két változat pozitív tulajdonságait lehessen egyesíteni, elkészítettem egy 5 elemes készletet:

PolyCube_Congr__IGP8772.jpg

Ezekkel az elemekkel mindkét változat játszható, attól függően, hogy melyik elemet hagyjuk ki.

Sőt, elvben a Z-t is el lehet hagyni, de (sajnos) ilyenkor a maradék 4 elemből már nem lehet 2 azonos alakzatot kirakni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr985589760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vigvik 2013.10.21. 14:08:30

Egyszer régen láttam filmen, olvasni meg - szégyen vagy sem - nem olvastam, de szerintem tudom, honnan a D'Artagnan név. Athos, Porthos és Aramis a három muskétás, a három egyforma darab, D'artagnan pedig a negyedik, a különböző.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.10.21. 14:29:12

@vigvik: Hát lehet.
De, szerintem Athos megsértődne, ha Porthosszal egyformának titulálnák :)

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2013.10.21. 16:16:20

Kéne csinálni egy genetikus algoritmus logikai játékok kifejlesztésére :)
süti beállítások módosítása