Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Hajtogató fejtörők

2015.11.28. 09:21 Gál Péter F.

Az Ördöglakat találkozó beharangozójában feladott mindkét fejtörőre érkezett helyes megoldás. Nagy örömömre az általam igen nehéznek tartott 4 számos játékra is többen találtak síkbeli megoldást. Az előadásom hasonló fejtörőkről szólt és úgy tűnt, hogy sokak érdeklődését felkeltette. Most elérhetővé teszem az ott bemutatott játékokat.

Mióta a papír könnyen hozzáférhető és olcsó alapanyag, azóta léteznek különböző hajtogatásra épülő feladványok. Nem csoda (?), hogy az első szabadalmak is megszülettek a témában. 1942-ben Harold Edborg védette le híressé vált tevés hajtogató játékát. Egy kép a szabadalmi bejegyzésből:

 camelfolding_p1.jpg

Lényegében ugyanennek a játéknak a modernebb változatában egy piros autót kell kihajtogatni:

pirosauto_p1.jpg

Illetve a képen csak a játék előlapja látható, pedig az autó bizonyos részei a hátlapon találhatók. Kétoldalasan kell nyomtatni, az ehhez szükséges PDF itt található. Rögtön két példányunk lesz belőle.

Szintén a 40-es évekből származik az 5. disznó című fejtörő:

otodikdiszno.jpg

Ennek megoldásához először ki kell találni, hogy kit-mit nevezhettek még disznónak abban az időben. De a vonalak mentén hajtogatva kialakulhat a végső kép mindenféle előzetes elképzelés nélkül is. Nagyon javaslom kipróbálni! PDF itt.

A hajtogató fejtörők egy nagy csoportját alkotják azok a játékok, ahol a papíron szereplő jeleket egy előre meghatározott sorrendbe kell átvinni. Ilyen volt a beharangozóban is bemutatott 4 számos játék. Annál jóval egyszerűbb most következő. Bár ennél 6 számot kell egy 2×3-as téglalapba elrendezni, mégis könnyebb megtalálni a megoldást.

sorba_1-6.jpg

Szintén kétoldalas nyomtatásra van szükség, bár a lap második oldalán csak egyetlen szám szerepel. Az ábra körbevágása után a piros vonalnál is át kell vágni a lapot. PDF itt.

A következő két játék szintén a kedvenceim közé tartozik. Mindkettőben egy papírlappal több (6 illetve 8) feladványon lehet gondolkodni. Ráadásul egyre nehezedőkön, az elsők még kisebbeknek is bátran adhatók, a vége felé bizony már komoly fejtörést igényelnek.

Hajtogass egy 2×2-es négyzetet, melyen csupa egyforma betű látható!

sorba_a-f.png

A szintén kétoldalas PDF itt található.

Hasonló játék számokkal! Hajtogass egy 2×2-es négyzetet, melyen csupa egyforma szám látható!

sorba_1-8.png

PDF itt.

Meglepően nehéz Eric és Martin Demaine játéka az MIT! "Mindössze" az a feladat, hogy hajtogassuk egy három négyzetből álló téglalapot, amelynek mindkét oldalán azonos színű betűkből olvasható ki az MIT szó.

mit.png

Ebből már 4 példány is elfér egy oldalra. PDF itt.

 Aki már próbált sok oldalas könyvet nyomtatni, úgy hogy egy lapra több oldal kerüljön és összehajtva kerüljenek jó sorrendbe, az tudja, hogy nem egyszerű feladat ez. Számos játék épül erre az ötletre, ezek közül néhány következik most. A feladat mindegyiknél az, hogy egy 1 négyzet nagyságú "könyvecskét" hajtogassunk, ahol a számok-betűk a megfelelő sorrendben állnak.

Az első feladványban 1-8-ig kell sorbahajtogatni a számokat, (néhány számjegy állhat fejtetőn):

konyv_1-8.png

Bár nagy jelentősége nincs, de ezt is érdemes kétoldalasan nyomtatni. PDF itt.

Kicsit nehezebb, ha azonos jelek is szerepelnek a lapon. Így nem tudhatjuk, hogy az egyformák közül melyiket hányadik helyre kell hajtogatni. Természetesen ilyen lapokat is lehet készíteni számokkal, de érdekesebb, ha értelmes magyar szavakat kell összeállítani.

Pl. a GYALOGSÁG szó hajtogató változata:

konyv_gyalogsag.png

Egy nehezebb feladványban az ELLENSZÉL szót kell sorba rendezni:

konyv_ellenszel.png

"Sajnos" a magyar nyelvben ritkák az olyan szavak, amiben sok egyforma betű szerepel. Így két igazán nehéz feladványhoz csak eléggé erőltetett magyar szavakat sikerült találnunk (köszi Tamás!) Ezek közül is szerepel néhány a letölthető PDF-ben.

Végül egy kakukktojás! Ezt a játékot már hajtogatni sem kell. Ültessük fel mindkét lovast egy-egy ló hátára! (Nem a hasára, nem térben, nem kell meghajtani sem a lovat, sem a lovast...) Mindössze 3 kártyára van szükség, az egyiken szerepel mindkét lovas, a másik két kártyán pedig egy-egy ló:

loeslovasok_abra.jpg

Bár ez a játék a zseniális Samuel Loyd találmánya, aki már több mint 100 éve halott, mégsem túl ismert nálunk. Mindenképpen javaslom kipróbálni! A PDF egy oldalára 4 készlet is felfért.

Aki megoldja e bejegyzés összes játékát, az igazán büszke lehet magára és remélem, jól is szórakozik közben. Ez is mutatja, hogy nem feltétlenül szükséges egy jó "ördöglakathoz" bonyolult famunka vagy komoly barkácsolási lehetőség.

 

3 komment

Címkék: papír filléres hajtogat

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr728121736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbalint85 2015.11.30. 11:30:50

Ez a lovas nekem nagyon ismerős, nem a Siccben volt?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2015.11.30. 11:42:38

@bbalint85: Nem tudom, hogy benne volt-e a Siccben. De, mint írtam, a játék jóval idősebb a Siccnél is.
süti beállítások módosítása