Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Gál Péter F.: @haltor: A lyukakon át kell bújtatni a zsinóron levő hurkot! (2017.05.09. 22:56) Hátráltató hurkok - Játékok fillérekből 6
  • Gál Péter F.: @Crownguard: Nincs láthatatlan trükközés. A doboz mérete 3*3*2 egység, az akadályé 1 egység. (2017.05.07. 19:50) Karamell doboz
  • Gál Péter F.: @Pözsó: Persze, érdekel! (2017.03.05. 16:43) Vándorló kockák
  • Gál Péter F.: @Spd: Vicces! De ez az Ikrek nevű játék. ordoglakat.blog.hu/2010/12/11/ikrek_52 (2017.01.29. 16:35) Kapu és gyűrű
  • Gál Péter F.: @Kun Tünde: A hurkos golyó nagyon hasonló ötleten alapul és az egy kicsit egyszerűbb: ordoglakat.... (2017.01.17. 09:45) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Quattro kocka dobozban

2015.12.21. 07:41 Gál Péter F.

Az utóbbi időben több olyan játék jelent meg, ahol egy dobozba kell bepakolni az elemeket. A blogon is foglalkoztunk már ilyenekkel. Személyes kedvencem a Karamell doboz, de nagyon jópofának tartom Slocum cserejátékát is.

Talán már túl nehéz is Stewart Coffin másik dobozos játéka a Blocked Box. Mégis ez adta az ihletet, hogy nekem is legyen egy saját fejlesztésű dobozos játékom. Mondjuk, nem kellett sokat töprengeni, hisz a szintén bemutatott Quattro kocka egyik lehetséges összerakásában ugyanonnan hiányzott egy kis kocka, mint a Blocked Box-ban.

quatrocube_blockedbox_ossze.jpg

Már csak azt kellett eldönteni, hogy mennyire nehéz, és kellően szórakoztató-e így ez a játék.

Attól nem tartottam, hogy túl könnyű lesz, hisz maga a Quattro kocka doboz nélkül is elég problémás. Azt tudtam, hogy csak 1 megoldás van abban az esetben, ha az él közepén marad ki a kis kocka. Furamód, elvben mégis kétféle módon lehet bepakolni a dobozba, hisz a képen szemben levő oldal a dobozban is lehet elől de akár felül is. Mindkét elrendezést hosszan próbálgattam, de nem sikerült bepakolnom. Ekkor igénybe vettem némi számítógépes segítséget és hamarosan kiderült, hogy a kétféle bepakolási lehetőség tényleg csak elvi, a gyakorlatban egyik sem megvalósítható.

Így, újfajta dobozt kellett kitalálnom. Próbáltam a dobozra erősített kockát máshova áthelyezni, de sehogy sem kaptam megoldható feladványt. Adta magát a Caramel Box-nál látott módszer, ahol nem a doboz belsejében van az "akadály", hanem a tetején levő nyílást szűkül le. De hiába zártam le a sarkot, a keletkező doboz nem adott hozzá semmi pluszt a játékhoz.

Hosszas kísérletezéssel végül sikerült egy olyan dobozt találnom, ami tényleg egy új dimenziót ad a játékhoz:

quatrocube_cubebox2.jpg

A képen is látszik, hogy az egyik él mentén teljesen lezártam a bejáratot.

Ezen a másik fotón jól látszanak az elemek is:

quatrocube_pieces.jpg

De mire is jutottam?

Az eredeti Quattro kockának az volt a különlegessége, hogy lényegében 4 különböző módon lehetett összerakni, a kis kocka hiányozhatott az él közepéről, lap közepéről, csúcsból, vagy a nagy kocka közepéről, ráadásul minden feladványnak csak egy megoldása van. Egy összerakott kockát 24-féle állásba forgathatunk a térben. A 4 lehetséges hiányzó kis kockával összesen 94 módon állhat az összerakott Quattro kocka.

Egy majdnem sikeres kísérlet a megoldásra:

quatrocube_almostinbox.jpg

Már 4 elemet sem volt egyszerű berakni!

A bemutatott dobozba csak egyetlen állásban pakolhatók be az elemek! Megérte a kísérletezés, egy olyan játék született, ami a nagyon nehéz feladványokat kedvelők minden igényét kielégítheti!

 

Szólj hozzá!

Címkék: pakolás összekapcsolódó összerakó 3d összerakó put together

A bejegyzés trackback címe:

http://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr378169990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.