Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Gál Péter F.: @haltor: A lyukakon át kell bújtatni a zsinóron levő hurkot! (2017.05.09. 22:56) Hátráltató hurkok - Játékok fillérekből 6
  • Gál Péter F.: @Crownguard: Nincs láthatatlan trükközés. A doboz mérete 3*3*2 egység, az akadályé 1 egység. (2017.05.07. 19:50) Karamell doboz
  • Gál Péter F.: @Pözsó: Persze, érdekel! (2017.03.05. 16:43) Vándorló kockák
  • Gál Péter F.: @Spd: Vicces! De ez az Ikrek nevű játék. ordoglakat.blog.hu/2010/12/11/ikrek_52 (2017.01.29. 16:35) Kapu és gyűrű
  • Gál Péter F.: @Kun Tünde: A hurkos golyó nagyon hasonló ötleten alapul és az egy kicsit egyszerűbb: ordoglakat.... (2017.01.17. 09:45) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Tangram készlet

2016.01.10. 19:22 Gál Péter F.

A síkbeli összerakó játékoknak egy rendkívül nagy és változatos csoportját alkotják a különböző tangramok. Sokat bemutattam már a blogon, erre a linkre kattintva megnézhetők.

A tangramokon belül külön csoportot képeznek azok, amelyeknek elemei kis derékszögű háromszögekből épülnek fel. A leghíresebb, a kínai tangram is ilyen. Ezen kívül a japán és a Püthagorasz-féle rendelkezik még a bemutatottak közül ezzel a tulajdonsággal. A következő képen együtt látható mindhárom:k16_3hires.jpg

Az elemek keletkezését jobban ki lehet venni egy rajzon:

k16_3hires_rajz.png

Számomra teljesen logikusan adódott, hogy készítsek fából egy olyan készletet, amelyből mindhárom híres tangram kirakható. Első lépésben csak a minimálisan szükséges elemeket faragtam ki, így keletkezett ez a készlet:

keszlet_3nevezetes.jpg

Ebből a 12 elemből mindhárom tangram előállítható, így akár ez is lehetne egy komplett készlet. De számomra mégsem tűnt kellően "kereknek". Az 1 és a 2 háromszög nagyságú elemek mind szerepelnek:

haromszog_1-2.png

A három háromszögből álló alakzatok a következők:

 haromszog_3.pngEzek közül csak az első szerepelt (a japán tangramban). A két jobb oldali alakzat nagyon "csúnya", de az egyenlőszárú trapézzal semmi baj nincs. Így logikusnak tűnt ezt is bevenni az elemek közé.

Hasonlóan vizsgáltam a 4 háromszögből álló alakzatokat is. Ezekről már volt szó a blogon, ezt hívtam Ördögi összerakónak. Az eddigiekhez hasonlóan csak a konvex elemeket választottam ki. Ezek:

haromszog_4.png

Eddig nem szerepelt az alacsonyabb paralelogramma és a téglalap. Ezzel a két elemmel és az előbb látott trapézzal együtt kialakult egy olyan elemhalmaz, ami minden, legfeljebb négy kis háromszögből álló, konvex alakzatot tartalmaz. Így éreztem komplettnek a készletet.

keszlet_ossz.jpg

Kérdés, hogy érdemes volt-e bővíteni a három híres játék elemkészletét? Kaptunk-e így újabb érdekes játékokat. Szerencsére igen, nem is egyet :)

A kínai tangramhoz hasonló méretű (tehát összesen 8 kis háromszögnyi) méretű négyzetet viszonylag sok módon ki lehet rakni ezekből az elemekből. Legkevesebb 5 elem szükséges ehhez. Pl. a következő képen egy olyan készlet látható, ami kisebb gyerekeknek is jó bevezető lehet a tangramok világába:

k16_5elem.jpg 

De léteznek az eddigiektől eltérő 7 elemű készletek is. Pl. egy nehezebb, 1 megoldással rendelkező:

k16_7elem_1mo.jpg

8 elem a legtöbb, amiből hasonló méretű négyzet kirakható. Ennek a készletnek viszonylag sok megoldása van, így ez sem túl nehéz:

k16_8elem.jpg

Elég sok vizsgálatot végeztem ezekkel az elemekkel. Számtalan érdekes feladványt találtam hozzájuk, a későbbiekben még többször visszatérek rá.

Addig is javaslom a barkácsoló kedvű olvasóknak, hogy készítsék el ezt az elemkészletet, rengeteg fejtörést fog még okozni!

Szólj hozzá!

Címkék: tangram 2d összerakó put together

A bejegyzés trackback címe:

http://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr528259282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.