Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Színes azonosságok

2016.08.27. 21:20 Gál Péter F.

Három éve cserejáték volt a nemzetközi ördöglakat találkozón (IPP) az Identtrick nevű játék. Vesa Timonen tervezte, ebből már sejteni lehetett, hogy nehéz és trükkös feladvány.

Pedig elég egyszerűnek látszik:

ipp5_identrick.jpg

A feladat szerint "mindössze" el kell rendezni a 3 elemet úgy, hogy a sötét és a világos mezők által alkotott alakzat egybevágó legyen.

Illeszkedik az általam nagyon kedvelt "kevés elemből nehéz játék" sorozatba. Eddig azt gondoltam, hogy ennek a legnehezebb példánya az EX-3, de ez talán megelőzi! Mindenképpen javaslom az olvasónak, hogy készítse el akár papírból, és próbálja megoldani! Nagyon kíváncsi lennék, hogy kinek sikerül!

A blog szorgos olvasóinak feltűnhetett a hasonlóság az Azonosság-L játékkal.  Az 4 elemet használt, ráadásul az elemek két oldala eltérő színezésű volt. Viszont a feltételek között ott szerepelt egy plusz kitétel, a keletkező alakzatoknak összefüggőnek kellett lennie. Bár ez egy kis segítség, de elárulom, hogy az Identrick-nél nem teljesül ez.

Mindenképpen javaslom tanulmányozásra olvtársunk elemzését is az Azonosság-L-ről.

Az idei IPP-n is megjelent egy hasonló játék, de már térbeli verzió! Gary Foshee cserejátéka volt a Twins. Sajnos, nem voltam ott a cserén, de elkészítettem:

twins.jpg

Hasonló a feladat: rendezzük el az elemeket úgy, hogy a sötét és világos kockák egybevágó alakzatot alkossanak. Gary Foshee azonban még egy feltételt szabott: a sötét kockák sötét mellé kerüljenek, a világosak pedig világos mellé, amikor összerakjuk. Eleinte nem értettem, hogy miért van ez a könnyítő feltétel, de aztán rájöttem, hogy e nélkül lennének még kevésbé elegáns megoldások is (bár, lehet, hogy Timonen épp ezeknek örülne :)).

A plusz feltétel sokat könnyít a megoldás megtalálásában, nekem azonban nem nagyon tetszik, ha túl sokat kell magyarázni egy játék szabályait. Próbáltam én is kitalálni hasonló elemkészleteket, amikhez nem kell semmi plusz szabály. Ráadásul, hogy ne is legyenek olyan nehezek, én csak 2 elemet használtam.

Két igazi térbeli elemből:

woodpentacubes.jpg

Ez egy jól sikerült elemkészlet, csak egy megoldása van.

Ennek a két színes pentominónak van térbeli és sikbeli megoldása is:

woodpentominoes.jpg

Szerintem igazán klassz játékok ezek! Komolyan fejlesztik a térlátást, kevés alkatrészből állnak és nem is nehéz elkészíteni őket. Nagyon javaslom kipróbálásra mindegyiket!

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr2911656202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crownguard 2016.08.28. 18:43:46

@Gál Péter F.: Szervusz! A "sötét és a világos mezők által alkotott alakzat egybevágó legyen a világossal." Ezt nem értem. A sötét által alkotott legyen egybevágó a világossal? Üdv!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2016.08.28. 19:44:59

@Crownguard: Elírtam, bocs. Javítom.
Persze, a sötét legyen egybevágó a világossal.

Crownguard 2016.09.09. 17:11:00

Szervusz! Elkészítettem. Csak 2,7 cm széles fenyő lécet találtam itthon, így ezt vettem egy egységnek. Lett egy 5,4 cm (világos) + 5,4 cm (sötét) elem, egy 5,4 cm (világos) + 8,1 cm (sötét) elem és a "T" forma is egy 5,4 cm (sötét) + 8,1 cm (világos) elem. Jól számoltam a méreteket? Üdv!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2016.09.09. 17:20:18

@Crownguard: Igen, jól. Ha az első képen szereplő játékról van szó.

Így utólag visszaolvasva beleírhattam vagy rajzolhattam volna az alkotó négyzeteket.

Crownguard 2023.12.09. 16:44:53

Szia Péter!
Azt írtad, hogy a keletkező alakzatoknak nem lesznek összefüggők. Ezt úgy érted, hogy az elemek egyáltalan nem érintkeznek, vagy érintkeznek, de a kirakandó világos és a sötét alakzat nem összefüggő?
Remélem érted a kérdésem.?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2023.12.09. 22:55:21

@Crownguard: 7 éve ezen töprengsz? :)

Az elemek nem érintkeznek.

Crownguard 2023.12.10. 17:21:32

@Gál Péter F.: ? Annó sokat töprengtem az igaz. Akkor nem sikerült kirakni. A napokban újra elővettem, hátha. Köszönöm a választ.
Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!
süti beállítások módosítása