Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Borotvák

2017.09.03. 19:24 Gál Péter F.

Egy ideje határozottan érdekel a hagyományos borotválkozás világa. Mióta jobban megismertem ezt a rendkívül változatos, érdekes, mesterművekkel teli világot, azóta a napi kínlódás hobbivá változott, sokszor alig várom, hogy újra tudjak borotválkozni. Ebben a műfajban a csúcsot a borotvakések képviselik. A mai mindennapokból szinte teljesen kivesztek, csak krimikben, horrorokban látjuk őket gyilkos fegyverként. Nem véletlen, hogy sokan (régebben én is) félve tekintenek ezekre a nemes eszközökre. Mostanában azért egyre több régimódi borbélyszalon nyílik, de a hagyományos borotvakések ott sem használhatók, a helyüket átvették a cserélhető pengés kések. Mióta megtanultam használni az igazi borotvakést, azóta más szemmel tekintek rá, örömmel veszem kézbe, fenem meg bőrön és élvezem a lényegében tökéletes designból következő hibátlan működés minden előnyét.

Az idei játékos találkozón, az IPP-n nagy-nagy örömömre egy másik hagyományos borotválkozás iránt elkötelezett játékostársat ismerhettem meg. David Litwin nemcsak ilyen eszközökkel borotválkozik, de a cserejátéka is egy "borotva'" volt:


razor_ipp37_closed.jpg

A feladat mindössze annyi, hogy nyissuk ki a pengét, majd csukjuk be!

Régóta fájt a fogam egy hasonló játékra. Tudtam, hogy léteznek ilyesmik, de eddig csak egy nagyon egyszerű bicskát sikerült szereznem ebben a kategóriában. Így, hogy lett egy trükkösen nyíló borotvám is, mindkét hobbim bővült egy remek képviselővel, igazán boldog voltam.

Hamar elkezdtem játszani vele. A penge meg sem mozdult. Néztem az apró csavarokat, az illesztéseket, mindent, de semmit nem lehetett megnyomni, elfordítani, kipattintani... Aztán a sok kísérlet közben észrevettem, hogy zörög benne valami és előbb-utóbb egy picit meg is mozdult a penge.

Ez a fotó már egy lényegesen jobban kinyílt állapotot mutat:


razor_ipp37_halfopen.jpg

 Nem volt könnyű észrevenni, hogy a pengén íves bevágások találhatók, a zörgést pedig a nyélbe illesztett golyók okozzák. Hosszú-hosszú idő elteltével jöttem rá, hogy egyik oldalra fordítva pár golyó eltűnik, a másik oldalra döntve meg a többi. Persze csak akkor, ha épp a penge nem feszíti...

Két kép a golyók állásáról. Ha a borotva eleje van alul, akkor egy golyó látszik a nyélben:

razor_ipp37_balls1.jpg

Ha megfordítjuk, akkor ez a golyó belesüllyed a nyélbe, és előjön a másik kettő:

razor_ipp37_balls2.jpg

És mindez, csak akkor működik, ha a penge nincs se túlzottan kinyitva, se becsukva, ráadásul a megoldás során változtatgatni is kell.

De végül sikerült kinyitni:

razor_ipp37_open.jpg

Nagyon tetszik. (A penge végének ezt a lekerekített formáját hívják French Point-nak borotvás szakszóval. Mivel Franciaországban volt az IPP, adódott a kiképzés és a játék elnevezése is.)

Az eddigi játékaim közül szinte mindegyik olyan, hogy látszik a mechanizmusa, nincsenek benne rejtett akadályok. Ez a borotva nem illik ebbe a sorba, ez kezdetben "nem teljes információs" játék. Úgy kellett megoldani, hogy nem tudtam a belső szerkezetet. Most már tudom, de még most is megkínlódom vele.

Hamar kiderül, hogy David Litwin-nek már két éve is egy borotva volt a cserejátéka. Azon az IPP-n én nem vettem részt, így nekem nem volt meg ez a másik játék. Szerencsére volt még pár darab belőle, így a piacozáson tudtam belőle vásárolni.

Annak még műanyag volt a pengéje, de jól nézett ki:

razor_ipp35_closed.jpg

Mintha gyöngyház lenne a nyél és feketített acél a penge. (Feketített acélból készült az igazi, fő-fő borotvakésem pengéje is.) Angolul "straight razor" a borotvakés, innen a játék neve.

Ennél már könnyebben rájöttem, hogy golyós zárszerkezetet használt a szerző. De egész más elven működik, mint az előző késé. Véletlenszerű mozgatások hatására megindult a penge, és ezt láttam:

razor_ipp35_halfopen.jpg

Rögtön leesett, hogy az IPP felirat van belemarva a pengébe, ezekben a lyukakban kell manőverezni a golyókat. Nagyon nehéz! Azért sikerült kinyitni és akkor látszott a golyók pályája. Itt nem tűnnek el a nyélben, viszont a pengében végigér az élig a bevágás. 

A golyók útja:

razor_ipp35_ballpath.jpg

És a borotva nyitva:

razor_ipp35_open.jpg

(Ha éles lenne, akkor se lenne jó vele borotválkozni :) A másikkal lehetne, de az sem éles.)

Látszik, hogy még a két P betű sem egyforma, plusz nehezítés! Már sokszor kinyitottam, de mindig meggyűlik vele a bajom!

Remek játékok, igazán komoly örömöt okoztak és még fognak is sokáig!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr412801250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.09.04. 12:24:20

Azt hittem, hogy kipörgetős az ördöglakat, de nem...
süti beállítások módosítása