Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Mesteri fúziók

2017.10.01. 08:23 Gál Péter F.

Ismét elkészítette az egyik játékomat Eric Fuller, akiről már volt szó a blogon. Most a Quattro kockára esett a választása, amivel már két bejegyzésben is foglalkoztunk. Először csak az elemek voltak meg, aztán készült hozzá doboz is. Az Eric által készített játék a "szokásos" csúcsminőség, gyönyörű megmunkálás, szép anyagok és tökéletes pontosság jellemzi:

quattro_ketelemkint.jpg

Erről a játékról most nem is írnék részletesen, hisz a fent linkelt két bejegyzésben minden tudnivaló szerepel.

Eszembe jutott viszont, hogy mi lenne, ha a két Fuller által készített játékomat egyesíteném? Van két dobozom, és nyolc elemem, lássuk mire mennek együtt:

quatwand_elemek.jpg

Elsőként azt vizsgáltam, hogy bele lehet-e pakolni másik három elemet a vándorló kockák dobozába, vagy csak az eredetileg is hozzá tartozókat.

Nagyon sok jó elemhármas létezik a fúziós készletből. Némelyeket igen könnyű berakni a dobozba, annyira, hogy nem is nevezném jó játéknak azt a kombinációt. De találtam pár olyan készletet, ami komoly fejtörést tud okozni. Ezek közül következzen pár:

wand_fuzio1.jpg

A viszonylag bonyolult elemek sejteni engedik, hogy nem sok és nem egyszerű megoldás lesz. És tényleg, egyetlen módon pakolhatók a dobozba és akkor is mozgatni kell a dobozon található akadályt. Hasonló a helyzet következő készletekkel is:

wand_fuzio2.jpg

wand_fuzio3.jpg

Sőt, létezik olyan elemhármas is, aminek szintén csak egy megoldása van és minden elem a Quattro kockából származik:

wand_fuzio6.jpg

De mi a helyzet fordítva? Be lehet-e pakolni a másik dobozba a két játék kevert elemkészletéből minél többet? Feltételül szabtam, hogy maximum egy lyuk lehet csak a bepakolt állapotban, tehát összesen 27 vagy 26 kis kockányi elemet kell felhasználni. Ezt a feltételt az eredeti Quattro elemek tudják, de vajon mások is?

quattwand_elemekquatdoboz.jpg

Számomra kissé meglepő módon, mindössze egy másik elemkészlet alkalmas a fenti megkötésekkel a bepakolásra. Ennek megtalálása igen nehéz feladvány. Sőt, ha megvannak az elemek, akkor is komoly probléma a doboz megtöltése! Ez egy újabb, remek játék lett így. Nagyon örültem, hogy ezekkel a kombinációkkal akaratlanul is 4-5 újabb remek fejtörőre tettem szert!

Azaz csak örültem volna. Nem tudom, miért, de Eric Fuller nem ugyanakkora kis kockákat használt építőelemeknek, így a Quattro kocka elemei érezhetően nagyobbak, nem férnek be a Vándorló kockák dobozába. Fordítva játszható, de lötyög :) De, nem baj, a vizsgálataim akkor is érdekesek voltak (számomra). Az általam készített játékok játszhatók is! Nem olyan szépek, nem olyan precízek, de működnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr5112914889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása