Hirdetés

Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • czferi: A felso is! :-) Szerintem az also egyszerubb, mert a darabok egybevagoak es nincs zavaro kocka a ... (2014.10.26. 13:07) Csak három darab!
  • czferi: Nagyon otletes a megoldas! (2014.10.26. 08:59) Kutatók éjszakája és az Ex-3
  • Gál Péter F.: @b.pal: Valószínűleg most már megtaláltad a megoldást! Elvben elfogadható lenne a középen lyukas m... (2014.10.07. 14:40) Csak négy darab!
  • Gál Péter F.: @czipi: Igen, elkészíthető négyzetes hasábokból. Sőt, még az sem kell igazán, akár "síkbeli" trapé... (2014.09.29. 13:46) Torlaszok egy dobozban
  • neletven: Elnézést de már három napja gondolkodtam rajta és végső elkeseredésemben írtam az elöbb. Most mége... (2014.08.20. 20:25) Hátráltató hurkok - Játékok fillérekből 6

Quattro kocka

2014.10.19. 19:17 Gál Péter F.

Nemrégiben ajánlatot kértem több fateleptől és asztalostól pontos lécek és esetleg kockák, 2 egység hosszú hasábok készítésére. Egyikük csinált is pár próbadarabot:

QuattroCube_Alkatreszek.jpg

Mindegyiknek le volt kerekítve az éle:

QuattroCube_1Kocla.jpg

Egész pontosak voltak, néhány megégett éltől eltekintve vállalható lett volna a minőség. De mégsem lett belőle üzlet. Talán majd legközelebb. Ennek ellenére megkaptam a próbadarabokat. Összesen 26 kis kockányi volt, ami kicsit bosszantott, mert még egy 3×3×3-as nagyobb kocka sem jöhet össze belőlük. Aztán egyik nap támadt egy ötletem.

Szólj hozzá!

Rugók – ördöglakatok drótból

2014.10.12. 18:04 Gál Péter F.

A rugó formája, anyaga sok játéktervezőt megihletett. Számos olyan drótból készült ördöglakat létezik, amiben felfedezhető a spirálforma. Némelyik ténylegesen rugóanyagból készült, másoknak csak a formájuk hasonló.

Ismert fejtörő, amikor egy rugóba látszólag betekeredett egy karika:

 Rugo_Alap.jpg

A karika könnyen mozgatható a rugó két vége között, de a spirál utolsó karja szorosan illeszkedik az előzőhöz, így ott már nem vihető át a karika.

Szólj hozzá!

Puzz-eLLe

2014.09.28. 14:43 Gál Péter F.

Régi szokás az IPP-ken, hogy a szervezők meglepik a résztvevőket valami játékokhoz kapcsolódó ajándékkal. Néhány ilyenről már volt szó a blogon itt és itt.

Az idei évben egy nem egy konkrét játékot kaptunk, hanem egy (nekem) sokkal jobban tetsző fejlesztőeszközt. A LiveCube-ot direkt térbeli összerakó játékok modellezéséhez, kipróbálásához találták ki. Mindössze egyféle elemből áll, egy oldalt lyukacsos kockából, amin két tüske helyezkedik el. Kicsit hasonlít a Legohoz, de fontos, hogy összerakás után nem marad alja meg teteje, szép egységes formákat lehet alkotni belőle. Alakra egyformák az elemek, de mi hatféle színt kaptunk:

 

 

LL_Elemek.jpg

Szólj hozzá!

Csak három darab!

2014.09.14. 18:20 Gál Péter F.

Nemrégiben mutattam be két játékot, ahol mindössze négy elemet kellett elhelyezni egy keretben. Első ránézésre könnyűnek tűntek, de tudom, hogy sokan kipróbálták és bizony legtöbbüknek meggyűlt velük a baja. Nagyon kedvelem az ilyen kevés és viszonylag egyszerű elemből álló játékokat. Ezért is volt öröm, hogy az idei IPP-n az egyik cserejáték egy három elemes fejtörő volt. A cserélő Jerry Loo volt, de a játékot Goh Pit Khiam tervezte.

Mivel a cserejátékokat eléggé féltem, elkészítettem fából ugyanezt:

Csak3_TriplePlay_1Keretben.jpg

3 komment

Ex 3 – egy kicsi másképpen

2014.08.24. 16:34 Gál Péter F.

Mindig nagy örömmel tölt el, ha egy játékot továbbgondol valaki, új lehetőségeket fedez fel benne. Most is egy ilyen vendégposzt következik!

Egyik kollégám mutatta meg nekem a Hiroshi Yamamoto által kitalált Ex 3 összerakós játékot. Nem volt egyszerű kirakni, jól elszórakoztam vele. Felmerült bennem, hogy van-e esetleg több lehetséges szimmetrikus kirakási módja a három darabnak, de nem találtam rá az interneten sem hivatkozást. Ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom számítógéppel megkeresni a kirakható szimmetrikus alakzatokat.

Szólj hozzá!

Meleda egyszerűbben

2014.07.06. 17:22 Gál Péter F.

Igazából mindig is azt láttam, hogy nagyon kevesen vannak azok, akik egy játékos találkozón hajlandók sokat, akár órákat játszani egy-egy nehéz ördöglakattal. Van, aki órákat játszik, de inkább megold ezalatt tíz egyszerűbb feladványt, mint egy vagy két igazán komolyat. Persze mindig van pár nagymellényű, aki rögtön úgy jön oda, hogy a legnehezebb játékot kéri. Nekik általában öt perc a türelmi küszöbük :) Mindig viszek magammal néhány hosszú gondolkodást, sok lépést  igénylőt, de általában megoldatlanul érnek haza. Ráadásul ezek a nehéz játékok sokszor elég látványosak, így hamar kézbe veszik. Ezek közül az egyik a Meleda:

Meleda_1.jpg

Erről a játékcsaládról korábban már volt szó, de a napokban elhatároztam, hogy készítek belőlük egyszerűbb változatokat azoknak, akik a feladvány ízét szívesen kipróbálnák, de a komoly változathoz nincs elég idejük, türelmük.

3 komment

Kapu, gyűrű és még egy gyűrű

2014.06.01. 18:30 Gál Péter F.

A Kapu és gyűrű az egyik legnépszerűbb ördöglakat. Már az alapváltozat is többféle megjelenésben létezik, ezt könnyű megnehezíteni még egy kapuval. Ha az egyik legötletesebb játéktervező nyúl hozzá, akkor pedig egy rendkívül nehéz játékot kapunk.  Az én találmányom volt a keresztkapus változat, amiről a mai napig nem tudjuk, hogy az egyik állása csak nagyon nehéz vagy lehetetlen a megoldása. 

A jó játékok ismérve, hogy sok tervezőt megihletnek, újabb és újabb változatok készülnek belőlük. Nemrégiben bukkantam a most bemutatandó játékra. Sajnos nem sikerült beazonosítani a tervezőjét. Sőt, talán már kapni sem lehet.

KapuGyuruVari-3.jpg

Szólj hozzá!

Egy érdekes pentominó készlet – négyszeresen egyedi

2014.05.25. 20:08 Gál Péter F.

Nem kell mindig nagyon nehéz játékokkal foglalkozni! Néha jól esik egy kicsit könnyebb, de ötletes kirakót is kipróbálni. Sokszor foglalkoztunk már pentominókkal, de általában nehéz vagy még nehezebb problémákhoz jutottunk.

A következő játékhoz csak 4 darab 3 dimenziós pentominóra lesz szükség és még a 2×2-es négyzetre:

3Egy_Elemek.jpg

Szólj hozzá!

Pakolások

2014.05.18. 20:32 Gál Péter F.

A különböző tudományokban gyakran előfordul, hogy egészen egyszerűen feltehető kérdésekre csak nagyon nehezen és bonyolultan lehet megadni a pontos választ. Esetleg nem is ismert a minden igényt kielégítő megoldás. És itt most nem olyan filozófiai, teológiai kérdésekre gondolok, mint hogy "Mi az élet értelme?" vagy "Van-e élet a halál után?". Ezeknél sokkal egyértelműbb problémák is megoldatlanok.

A matematika iránt érdeklődők biztosan több híres, megoldásra váró kérdést fel tudnak sorolni (ikerprímek problémája, Goldbach-sejtés, és hogy közeledjünk a bloghoz: "Hány hálója van egy szabályos testnek?", Hány n négyzetből álló poliominó létezik?, stb.).  De ezeknél sokkal "hétköznapibb" feladványok is ki tudnak fogni még komoly tudósokon is.  (Nem mintha komoly tudósokon olykor nem fogna ki pl. egy kenyér megvajazása is :))

Ebben a bejegyzésben optimális pakolásokról lesz szó. Szabályos vagy majdnem szabályos matematikai alakzatokat helyezünk más, hasonló alakzatokba, és keressük a legjobb elrendezéseket. Pl. három egyforma szabályos háromszöget szeretnénk elhelyezni egy négyzet alakú keretben:

Negyz_Haromsz3_Elemek.jpg

Két kérdés is felmerül: mekkora legyen a négyzet és hogyan helyezkedjenek el a belsejében a háromszögek, ha a lehető legkisebb keretet szeretnénk?

Szerintem meglepő a válasz.

Szólj hozzá!

Levonen kockái

2014.05.12. 20:33 Gál Péter F.

Közel 20 éve, amikor kezdtem ismerkedni az ördöglakatok világával, hamar feltűnt egy finn játéktervező, Juha Levonen. Ontotta magából az akkoriban meglepő és különleges összerakó játékokat. Több forgalmazó cég külön kategóriaként kezelte kockáit, talán egy tucatnál is több változatot árultak belőlük. Akkoriban fogalom volt a neve. Magyarországon nem lehetett kapni egyet sem a játékai közül, kénytelen voltam elkészíteni néhányat.

Levo_0006.jpg

Szólj hozzá!

Rubik-kocka variációk

2014.04.27. 20:21 Gál Péter F.

A napokban ünneplik világszerte a Rubik-kocka 40. születésnapját. Vitathatatlanul ez a világ legnépszerűbb játéka. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a mai napig számtalan mutációja születik. Egyre újabb ötletekkel teszik még nehezebbé vagy épp könnyebbé a 3×3×3-as kockát. Annyi cikk, tanulmány, blogbejegyzés foglalkozik az eredeti játékkal, hogy én inkább néhány variációt mutatok be.

Valószínűleg mindenki ismer néhány, a 3-astól eltérő méretben készült kockát. Nekem ezek vannak meg:

Rubik_2-5.jpg

Látszik, hogy a 2-es kivételével eléggé viseltesek. Sokat játszunk vele. Több-kevesebb sikerrel :) Nem tudok módszert a 3-asnál nagyobb kockák megoldására. A 3-ast már többször megtanultam, több eljárást is, de a mai napig tud problémát okozni. A kettes az a méret, amit nagyon hosszas munka nélkül is meg lehet oldani, önállóan rá lehet jönni (szerintem).

14 komment

Torlaszok egy dobozban

2014.04.13. 18:06 Gál Péter F.

Két kedvencemről lesz most szó. Olyan játékok ezek, amivel azok is szívesen játszanak, akik nem nagyon szeretik az ördöglakatokat vagy más logikai játékokat. Talán azért, mert ránézésre egyszerűnek tűnik a feladat is és az elemek is.

"Mindössze" néhány rudat kell elhelyezni egy dobozban úgy, hogy egyik sem lóghat ki felfelé. Így szoktam odaadni a kísérletezőknek:

LoxInBox2_Egyben.jpg

Azzal a kísérőszöveggel, hogy csak azt az egyetlen álló elemet kell még elfektetni.

11 komment

Hurkok és vonalak

2014.04.06. 18:17 Gál Péter F.

Junichi Yananose sokszor áll elő meglepő alapötletű játékokkal. Általában nagyon magas minőségű, gyönyörűen kivitelezett összekapcsolódó elemekből álló rabkeresztjei keltenek feltűnést, de van néhány egyszerűbben elkészíthető ötlete is. Egy ilyenről lesz szó a következőkben.

A játék elemei L (vagy V) alakú, 3 négyzetből álló triominók, azonban mindegyiken más-más alakú színes csík halad végig:

Juno_Elemek.jpg 

Minden elem hátoldalán ugyanaz a minta található, mint az előlapján (pontosabban a tükörképe, hisz az átfordítás tükrözi az elemet).

Szólj hozzá!

Párhuzamos kockák pentakockákból

2014.03.23. 19:08 Gál Péter F.

Már többször volt szó arról a remek készletről, aminek felhasználásával több száz, sőt több ezer feladvány alkotható. Láttuk, hogy a pentakockák tetrakockákkal kiegészítve alkalmasak kockák kirakására. Ha felhasználjuk a dikockát, akkor további lehetőségeket kapunk, ezekről itt volt szó.

Felmerül a kérdés, hogy vajon ki lehet-e rakni az elemekből egyszerre két kockát? A válasz pozitív, amint a következő képen is látható:

KetKocka.jpg

Szólj hozzá!

Kígyókocka

2014.03.16. 18:27 Gál Péter F.

Szerintem sokan láttak már játékboltban, vásáron vagy szuvenír árusnál kígyókockát. Abban nem vagyok biztos, hogy mindenki rájött, hogy nem egy elemekből összerakhatót játékot lát, hanem valami egész fura megoldást. Kívülről ártatlanul néz ki:

KigyoKocka_CubraBlue_Egyben.jpg

Nagyon hasonlít pl. a Félórás fejtörőhöz vagy egy tarka Szóma kocka is lehetne.

8 komment

Sudoku ördöglakat

2014.03.02. 19:25 Gál Péter F.

Napjaink egyik legnépszerűbb fejtörő játéka a Sudoku. Olyanok is nagy kedvvel fejtik, akik semmi más gondolkodni valót nem szeretnek, sőt megriadnak egy kis töprengéstől. Nem véletlen, hogy a Sudoku megihlette az ördöglakat-tervezőket is. Az egyik legötletesebb változatot Nob Yoshigahara alkotta meg. Nob Yoshigahara neve már sokszor előfordult a blogon, az egyik legnagyobb alakja az ördöglakatok világának. Nem véletlenül van róla elnevezve a játéktervező verseny.

Bár az eredeti Sudokut 9×9-es táblán játsszák, Yoshigahara verziója mindössze 5×5 vagyis 25 négyzetből áll. Számok helyett pedig színeket kell elhelyezni úgy, hogy semelyik sorba és oszlopba ne kerüljenek azonosak. Ezt a változatot nem papíron ceruzával kell játszani, hanem pl. fából elkészített játékelemekkel. Az ördöglakatos változatban a csavar az, hogy bizonyos színek össze vannak erősítve: 

5thAv_Elemek2.jpg

Ezt a 9 elemet – 7 triominót és 2 dominót – kell elhelyeznünk úgy, hogy egy 5×5-ös négyzetet alkossanak és semelyik sorban, oszlopban ne szerepeljenek azonos színek. Yoshigahara a Fifth Avenue nevet adta játékának. Apró kockákból elkészített változata Alan Boardman cserejátéka volt az 1998-ban megrendezett 18. IPP-n. Alan Boardman a miniatúrák mestere, az egész játék elfért egy 25×25×5 mm-es dobozban.

Szólj hozzá!

Mindig magasabbra – Ördöglakat fillérekből

2014.02.23. 10:38 Gál Péter F.

Vannak olyan "ördöglakatok", aminek megoldásához a logikus gondolkodáson kívül egy kis ügyességre, némi fizikai ismeretre is szükség van. Ilyen volt pl. az Egyensúlyozó szögek, Ezek megoldása általában azoknak is szokott tetszeni, akik a klasszikus ördöglakatokat nem nagyon szeretik. A megoldást látva mindenkiben előjön az "Aha élmény", általában mosolygós, elégedett arcokkal próbálják megismételni a megoldást.

Ilyen játékról lesz szó most is.

Tetra_Ossze.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ügyességi filléres

Konvergens evolúció - Squadron

2014.02.16. 12:27 Gál Péter F.

Miután megírtam a Mutánsos cikket, kapcsolatba léptem az eredeti játék kitalálójával, Wei-Hwa Huang-nal. Egyrészt tájékoztatni akartam a bejegyzésről, másrészt némi plusz információt is kértem tőle. Valahol olvastam, hogy az IPP-s cserejátéka egy bővebb készlet volt, amiből el lehetett hagyni elemeket, és a maradékokból kellett azonos alakzatokat kirakni. Erről a játékról kértem részletesebb leírást és esetleg némi magyarázatot a névadásokra. Kicsit aggódtam, hogy vajon kapok-e választ és kellően informatív lesz-e. Nem kellett csalódnom, nagyon hamar kaptam egy fotót a cserejátékról, ami alapján már lehetett reprodukálni. Az általam készített változat ilyen lett:

ConvEvol_0008.jpg

4 komment

Hármas facsomók

2014.02.09. 21:21 Gál Péter F.

Több, mint 5 éve írtam először a facsomókról. (Meglepődtem, hogy milyen régen is volt már!) Már az akkori bejegyzésben is mutattam képet az egyik legegyszerűbben elkészíthető összekapcsolódó elemekből álló játékról, az egyszerű  3 elemű facsomóról. Azért is szeretem ezt a játékot, mert más, hasonló fejtörők kitalálását inspirálta. Már volt szó egy lehetséges továbbfejlesztésről, amikor ketrecbe zártuk a csomót. Most olyan változatokat mutatok be, ahol kívülről alig látszik eltérés az eredetihez képest, csak a belső szerkezet módosul és lesz ettől nehezebb a játék.

Néhány a három elemű facsomóim közül:

3Cs_Osszes1.jpg

Bal szélen a már 5 éve bemutatott darab látható. Azóta még viseltesebb lett, többször eltört, szétjött, de mindig megpróbálom rendbehozni, hisz ez volt az egyik első saját készítésű játékom.

Szólj hozzá!

Csak négy darab!

2014.02.02. 17:47 Gál Péter F.

Nagyon szeretem a bonyolult térbeli formákat, egymásba metsző elemeket, paradoxonnak tűnő alakzatokat. Jópár ilyen játékot bemutattam már. De az igazi kedvenceim mégiscsak azok, amik kevés, egyszerű elemből állnak, mégis komoly fejtörést kívánnak a megoldótól. A következőkben szereplő két játék ez utóbbi csoportba tartozik. Sok közös vonásuk van, bár egészen más stílusú játékokra is emlékeztetnek.

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető játék Perigal négyzete. Nem véletlenül tartozik a kedvenceim közé. Első pillantásra nagyon hasonlít hozzá Stewart Coffin játéka, melynek a Few Tiles (vagyis Néhány csempe) nevet adta.

FewTiles_Elemek2.jpg

13 komment

Féreglyuk

2014.01.26. 16:06 Gál Péter F.

Korábban volt már szó az egyforma pentakockákból alkotható nagyobb kockákról. Ebben a bejegyzésben e játékok ősét, a 25 Y-ból álló változatot mutattam be, itt pedig egy kicsit általánosabban foglalkoztunk a témával. Kár, hogy ezzel a rengeteg elemmel más kockát nem lehet kirakni! A 4 egység oldalú kocka 64 kis kockából áll, az nem osztható öttel, így hiába is próbálkoznánk pentakockákkal. Viszont 4 kis kocka elhagyásával már lehetséges olyan alakzatokat készíteni, amik kirakhatók! Ilyesmikről lesz szó most.

Három térbeli pentakockából rendelkezem sok darabbal:

JNY_Osszes.jpg

Nem véletlen, hogy éppen ezekből! Az 5×5×5-ös kockát ezen elemekből lehet nem triviálisan kirakni. (Ez azt jelenti, hogy ezekből az elemekből nem lehet összeállítani olyan kisebb téglatesteket, amikből kirakható az 5-ös kocka. Más szóval ezeknek az elemeknek az 5-ös kocka prím doboza.). Mindből 25 darabom van, de most csak 12-12-re lesz szükség.

Szólj hozzá!

Dróthurkok – Ördöglakat fillérekből

2014.01.12. 18:17 Gál Péter F.

Általában egy vékony drótból készült ördöglakat minősége hagy némi kívánnivalót maga után. Nyeklik-nyaklik, nehéz eldönteni, hogy milyen lépések megengedettek. A drót nem alkalmas olyan játékok készítésére, ahol a megoldás lényege az, hogy egy vékony résen lehet átvezetni valamit. A vékony rés a legkisebb erőtől kitágul, megnagyobbodik, így szinte minden átfér rajta. Volt már szó az ilyen típusú játékokról ebben a bejegyzésben.

Van azonban egy olyan kategóriája az ördöglakatoknak, amit el lehet készíteni drótból. Ezek a játékok nem kényesek a pontos méretre, ha kicsit mozog a váz, az nem okoz semmi problémát. Persze nagy erőt nem szabad kifejteni ezek megoldásakor (sem). Ezen játékok közös jellemzője, hogy egy hosszúkás dróthurkot kell végigvezetni valamilyen akadályokkal nehezített pályán. Talán az egyik legismertebb képviselője látható a következő képen:

Drot_Haromszog.jpg

A bal oldali hurkot kell kifűzni a háromszöges labirintusból.

10 komment

Címkék: szétválasztó filléres

Minden napra 100 játék – Pentominó azonosságok

2014.01.05. 21:13 Gál Péter F.

Minden napra 100 játék? Az 36500 feladvány. Sőt, lehet, hogy még ennél is több gondolkodni valót rejt a most bemutatandó játékcsalád.

A taiwani iskolákban bevett gyakorlat, hogy a diákoknak különböző tudományos munkákat kell vagy lehet végezniük nem feltétlenül szorosan a tananyaghoz kapcsolódva. A jobb alkotások aztán kiállításokon, versenyeken vesznek részt. (Szerintem ez nagyon hasznos gyakorlat, jó lenne, ha nálunk is elterjedne.) Egy ilyen tudományos kiállításon tűnt fel két középiskolai diák Chun-yen Chou és Yu-chuan Lin ötlete. Azt vizsgálták, hogy különböző alakzatokból, mikor, hogyan lehet azonos formákat létrehozni. Pontosabban ők ennél speciálisabb eseteket elemeztek, a vizsgált alakzataik a 4 négyzetből álló tetrominók voltak. Vagyis ezek:

Tetrominok2.png

Az öt különböző elem nem hordoz túl sok lehetőséget, így két különböző színből két-két készletet használtak. Volt tehát 10 db (mondjuk) zöld és 10 db kék tetrominójuk. Azt vizsgálták, hogy 2-3 kék és zöld elem segítségével tudnak-e azonos alakzatokat kirakni. Pl. (színezetlen tetrominókkal):

Tetro_2x2.jpg

Szólj hozzá!

A játéktervezéstől a megvalósításig (Noncsi)

2013.12.29. 17:10 Gál Péter F.

E blogon kaptam kedvet az ördöglakatokhoz. Azóta is lelkes olvasója vagyok, érdeklődve várom az új cikkek megjelenését.

Itt kaptam kedvet a játékok készítéséhez is, otthoni, "barkács" eszközökkel sok játékot elkészítettem családom és barátaim örömére.

Ahogy egyre jobban belemerültem a témába, egyre többet olvastam róla az Interneten, egyre több helyet fedeztem fel, ahol ördöglakatokkal foglalkoznak. Így lett az egyik kedvenc helyem Ishino Keiichiro oldala a http://www.puzzlewillbeplayed.com. Itt szinte naponta jelennek meg játéktervezők új játékai. Csodálattal figyeltem többek között Stéphane Comine (http://puzzlewillbeplayed.com/-/designer/Chomine.xml), vagy Yavuz Demirhan (http://puzzlewillbeplayed.com/-/designer/Demirhan.xml) több száz darabos kollekcióját, amelyekben egyaránt megtalálhatók egyszerű - néhány lépéses - és bonyolult - több 10 lépéses, szerintem csak számítógéppel megoldható - facsomók leírásai.

Itt kaptam kedvet a játékok tervezéséhez, és nagy megtiszteltetés, hogy Ishino publikálta is azokat (http://puzzlewillbeplayed.com/-/designer/Vanyo.xml).

A tervezés során 3 - látszólag egy kissé ellentmondó - dolog motivált:
  • különleges alakú rabkereszteket, facsomókat tervezni,
  • egyszerű, emberek által megoldható játékok terveit megalkotni,
  • egy kicsit feszegetni a határokat olyan tervekkel, amelyeknek sok lépéses megoldása van.

Úgy is mondhatnám, hogy keresem a saját stílusomat ebben a határtalan világban.
Mindig is szerettem a labirintusokat és a facsomókat, így megpróbáltam ötvözni azokat. A Noncsi nevű játékomban is ez dominál valamilyen módon.

Többen kérdezték már, hogy gondolom ki ezeket a terveket. Az ötletek először fejben, néha álmomban :-) születnek, majd jön a BurrTools programmal való próbálkozás, és sokszor egészen más jön ki belőle, mint amit először elgondoltam. Néha megépítem az elemeket a LiveCube (http://www.livecubeshop.com/) készletemből, így próbálva, alakítva a játékot. Az ilyen megépítés sokszor hasznos, mert jobb a tényleges térbeli elemekkel kísérletezni, mint a BurrTools programmal.

Így született a Noncsi nevű játékom is. Eredetileg a 3 keretes labirintust gondoltam ki, amelyet ki kell tölteni egyforma elemekkel.

noncsi_elso.jpg

A próbálkozások során ez úgy módosult, hogy 1 keret van, amelyet 3 féle különböző elemmel kell kitölteni:

Szólj hozzá!

Karácsony

2013.12.23. 08:35 Gál Péter F.

Boldog Karácsonyt kívánok minden olvasómnak!

Xmas3S.jpg

Remélem, sokak találnak néhány érdekes játékot a fa alatt!

(A kép előterében a Monge's L-Cubes prototípusainak elemei láthatók. )

És egy feladvány: mi az a piros fényes valami a háttérben?

Szólj hozzá!