Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Gál Péter F.: @Mátyás Oravecz: Írj nekem egy üzenetet, amiből kiderül az email címed! (2016.04.30. 16:22) Kutatók éjszakája és az Ex-3
  • Gál Péter F.: @Ildikó Nyáriné Pető: Elküldtem erre is, de innen visszajött, hogy rossz a cím. Válaszoljon nekem... (2016.02.11. 08:57) Ikrek - Ördöglakat fillérekből 2.
  • Gál Péter F.: @b.pal: Egyelőre nem. De még mindig nincs elvetve az ötlet. Ahol a találkozó volt, az a múzeum érd... (2016.01.13. 15:10) Táblás rabkeresztek
  • G. M. E.: ez csak a kép kedvéért? (2015.12.26. 14:08) Játékos karácsonyt!
  • Gál Péter F.: @bbalint85: Végignéztem, nincs benne a Siccben :) (2015.12.11. 07:52) Hajtogató fejtörők

Sturm játékok

2016.01.17. 17:04 Gál Péter F.

Tavaly ősszel sikerült részt vennem egy prágai játékos találkozón. Az egyik program keretében meglátogattuk Jan Sturm ördöglakat készítő házát és műhelyét. Az idősödő mester készült az érkezésünkre, már a kertjében kiállított egy szép tablón a játékaiból néhányat:

 sturm_jatekok.jpg

A játékok nagy része megvásárolható volt, méghozzá nagyon korrekt áron, így jópárral bővült a gyűjteményem.

Nem nagyon szeretem a vékony, hajlékony drótból készült ördöglakatokat, nyeklenek-nyaklanak, nehéz kitalálni, hogy mik a megengedett lépések. A Sturm játékok anyaga pont azon a határon van, ahol még kecsesek, finomak a formák, mégis kellően masszívak a jó játszhatósághoz.

Szólj hozzá!

Tangram készlet

2016.01.10. 19:22 Gál Péter F.

A síkbeli összerakó játékoknak egy rendkívül nagy és változatos csoportját alkotják a különböző tangramok. Sokat bemutattam már a blogon, erre a linkre kattintva megnézhetők.

A tangramokon belül külön csoportot képeznek azok, amelyeknek elemei kis derékszögű háromszögekből épülnek fel. A leghíresebb, a kínai tangram is ilyen. Ezen kívül a japán és a Püthagorasz-féle rendelkezik még a bemutatottak közül ezzel a tulajdonsággal. A következő képen együtt látható mindhárom:k16_3hires.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tangram 2d összerakó put together

Játékos karácsonyt!

2015.12.24. 15:35 Gál Péter F.

Örömökben, vidámságban, játékokban gazdag karácsonyt és boldog új évet kívánok!

2015_karacsonys.jpg

 

 

 

1 komment

Quattro kocka dobozban

2015.12.21. 07:41 Gál Péter F.

Az utóbbi időben több olyan játék jelent meg, ahol egy dobozba kell bepakolni az elemeket. A blogon is foglalkoztunk már ilyenekkel. Személyes kedvencem a Karamell doboz, de nagyon jópofának tartom Slocum cserejátékát is.

Talán már túl nehéz is Stewart Coffin másik dobozos játéka a Blocked Box. Mégis ez adta az ihletet, hogy nekem is legyen egy saját fejlesztésű dobozos játékom. Mondjuk, nem kellett sokat töprengeni, hisz a szintén bemutatott Quattro kocka egyik lehetséges összerakásában ugyanonnan hiányzott egy kis kocka, mint a Blocked Box-ban.

quatrocube_blockedbox_ossze.jpg

Már csak azt kellett eldönteni, hogy mennyire nehéz, és kellően szórakoztató-e így ez a játék.

Szólj hozzá!

Címkék: pakolás összekapcsolódó összerakó 3d összerakó put together

Hajtogató fejtörők

2015.11.28. 09:21 Gál Péter F.

Az Ördöglakat találkozó beharangozójában feladott mindkét fejtörőre érkezett helyes megoldás. Nagy örömömre az általam igen nehéznek tartott 4 számos játékra is többen találtak síkbeli megoldást. Az előadásom hasonló fejtörőkről szólt és úgy tűnt, hogy sokak érdeklődését felkeltette. Most elérhetővé teszem az ott bemutatott játékokat.

Mióta a papír könnyen hozzáférhető és olcsó alapanyag, azóta léteznek különböző hajtogatásra épülő feladványok. Nem csoda (?), hogy az első szabadalmak is megszülettek a témában. 1942-ben Harold Edborg védette le híressé vált tevés hajtogató játékát. Egy kép a szabadalmi bejegyzésből:

 camelfolding_p1.jpg

Lényegében ugyanennek a játéknak a modernebb változatában egy piros autót kell kihajtogatni:

3 komment

Címkék: papír filléres hajtogat

IX. Országos ördöglakat találkozó

2015.11.01. 17:39 Gál Péter F.

Ismét megrendezzük az immár hagyományos ördöglakat találkozót.

Mint mindig, most is a játékok kipróbálása, új fejtörők megoldása áll a központban, de ezen kívül számos érdekes programban vehetnek részt az érdeklődők.

Lesz nálunk egy csomó alapanyag, mindenki készíthet magának könnyebb-nehezebb fa ördöglakatot.

Megtekinthetők és kipróbálhatók lesznek az elmúlt évek nemzetközi játéktalálkozóin díjazott ördöglakatok.

Az ügyes játékosok ajándékokban részesülnek.

És számos érdekesnek ígérkező előadást is meghallgatunk. Természetesen közben is lehet (csendben) játszani!

Az előadások tervezett sorrendje:

12:50 Szilassi Lajos: Térkitöltő poliéderek
13:10 Vanyó Tamás: Játékok az elmúlt egy évből
13:30 Gáspár Merse Előd: Kreativitás
13:50 Gál Péter: Hajtogató fejtörők
14:10 Molnár László: Első játékom az IPP versenyén
14:30 Lovrics László: Logikai játékok a művészetekben
14:50 Sótonyi Sándor: Egy kilencszemélyes játékomról

Én papírból készíthető "ördöglakatokról" fogok beszélni. Ízelítőül két feladvány.

Az alábbi ábrát hajtogasd meg úgy, hogy egy 2×2-es négyzetet kapj, melynek mindkét oldalán csupa azonos irányú nyíl látható!

nyilak.png

 Az alábbi ábrát hajtogasd meg úgy, hogy egy 2×2-es négyzetet kapj, melyben a számok az óramutató járásával ellenkező irányban  helyezkednek el (könnyebb),  ill. az óramutató járásával egyezően (nehezebb)!

1-4.png

Mindkét feladvány megoldója ajándékot kap, ha a találkozón bemutatja!

Készítettem egy nyomtatható PDF-et a két feladványból, letölthető innen.

A találkozót november 7-én tartjuk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum-ban 10-től 18-ig.

A találkozó is és aznap a Múzeum látogatása is ingyenes. Sajnos, a Múzeum nem lesz ingyenes, a kiállítások megtekintéséhez belépőt kell vásárolni.

A rendezvény szórólapja:

ordoglakat_talalkozo.jpg

 

12 komment

Ördöglakatok a Kutatók Éjszakáján

2015.09.25. 11:50 Gál Péter F.

Talán még nem késő úgy alakítani a mai programot, hogy beleférjen egy kis játék! Újra ott leszek a Kutatók Éjszakáján sok-sok játékkal, újdonságokkal, az ügyes megfejtőknek ajándékokkal.

http://kutatokejszakaja.hu/2015/esemenynaptar/esemeny.php?id=584&menu_id=4

 

1 komment

Egy játék születése és fejlődése

2015.05.03. 20:09 Gál Péter F.

Többszörös vendégszerzőnk, Vanyó Tamás játékaira a nemzetközi közösség is felfigyelt. Cikket kért tőle az egyik jónevű internetes újság. Ennek magyar változata következik most.

Körülbelül 2 éve foglalkozom játékok tervezésével. Ez idő alatt sok hatás ért, sok mindent kipróbáltam.

Gyerekkorom óta szerettem a játékokat, míg egy pár éve Gál Péter barátom honlapján (http://ordoglakat.blog.hu/) kedvet kaptam, hogy magam is készítsek ilyeneket. Miközben egyre jobban belemerültem a témába felfedeztem a Puzzlewillbeplayed (http://puzzlewillbeplayed.com/) honlapot. Csodálattal figyeltem a naponta megjelenő terveket, nagy hatással voltak rám többek között Stéphane Chomine munkái. Elhatároztam, hogy én is megpróbálok ilyeneket készíteni. Megismerkedtem a BurrTools programmal, vásároltam egy LiveCube készletet, sokat kísérleteztem a számítógépen és a kocka modellen is. Terveimet Ishino Keiichiro publikálta a honlapján, sok biztatást, gratulációt kaptam, amelyeket itt is köszönök.

Miközben terveim folyamatosan jelentek meg, a játékok készítésével is komolyabb szintre léptem. Vásároltam néhány kis asztali hobby barkács gépet, amelyekkel készítettem néhány játékot magamnak, ajándéknak és cserére is.

Most egy olyan tervemet választottam bemutatásra, amely jól tükrözi a “fejlődésemet”, átalakulásomat. Mindig érdekeltek a különleges formájú játékok, a labirintusok. Sok játékomon láthatók ezek a jelek.

A FourKey nevű játékot 2013-ban terveztem és publikáltam.

 fourkeyitems.png

Itt egy keretbe kell becsúsztatni 4 “kulcsot”, amelyeket középen egy kis elem tart össze. Két megoldása is van, a lépés szám 9.4.1.2, tehát aránylag könnyen összerakható.

fourkey.png

Szólj hozzá!

Akadály a dobozban

2015.04.26. 19:23 Gál Péter F.

Már egy kicsit kezdtem hinni, hogy a kockákból álló játékok sok újdonságot már nem rejtenek. Erre sorban jönnek szembe az újabbnál újabb ötletek. Nemrégiben bukkantam rá Stewart Coffin pár éves fejtörőjére, a "Blocked Box"-ra. Első ránézésre semmi meglepő nincs benne, néhány elem egy dobozban:

blockedbox_ossze.jpg

Ha azonban megpróbáljuk kiszedni az elemeket, kiderül a turpisság:

Szólj hozzá!

Arkhimédész doboza

2015.04.05. 09:22 Gál Péter F.

Arkhimédész egy i.e. 300 körül keletkezett kéziratában szereplő rajzon, egy négyzetet oszt fel 14 részre. Mint annyi más görög tudományos mű, ez a kézirat sem eredetiben maradt fenn, hanem csupán egy másolat őrizte meg számunkra. Mivel nem sikerült pontosan kideríteni az ábra eredeti célját, de hasonlított már ismert tangramokra, ez is játékként kezdett elterjedni. Ennek megfelelően kapta a nevét: Arkhimédész doboza. De hívják Stomachionnak is. Ez utóbbi elnevezés a görög „gyomor” szóból ered, bár nem tudjuk pontosan, hogyan kapcsolódik a gyomor a játékhoz. Talán, a magyar „hajógyomor” szóhoz hasonlóan, valamiféle tároló rekeszre utal. Néhányan az „Ostomachion” szó rövidüléseként értelmezik, amiben a „machion” (erőpróba, kihívás) és az „osto” (csont) szavak fedezhetők fel. Ezek szerint valamikor csontból készült játék lehetett. Legjobban a Stomachion elnevezés terjedt el, ezért ebben a fejezetben is így hivatkozunk rá.

 palimpsest_home-book-photo.jpg

A kép innen származik.

Érdemes néhány szót szólni a kézirat történetéről, mert kész kalandregény. A másolatot egy szerzetes készítette az i.sz. X. század körül. De a pergamen nagy érték volt akkoriban, így a XIII. században újra felhasználták, főleg, hogy valami értéktelennek tűnő játékot ábrázolt. Arkhimédész művének betűit elhalványították, majd imádságokat írtak a nagyjából megtisztított lapokra. A XX. század elején egy régésznek feltűnt a háttérben halványan látható, tudományos szöveg. Amit lehetett, lemásolt, lefényképezett róla, de az alig kivehető írásnak nem derült ki az igazi értelme. Később egy műkincshamisító, aranyozott szentképeket festett rá, hogy az értékét növelje. Valaki meg is vásárolta, s évtizedeken át ismeretlen helyen őrizte. Szerencsére az 1900-as évek végén egy jószemű és nagyon gazdag gyűjtő felismerte az igazi értékét, közel 2 millió dollárért megvette, és rögtön alapos tudományos vizsgálatoknak vetették alá, mely mind a mai napig tart. A legmodernebb számítógépes, sőt atomfizikai vizsgálatoknak vetették, vetik alá, így egyre többet tudunk meg a kézirat eredeti tartalmáról, többek közt erről a játékról is. Talán az is ki fog derülni, hogy milyen célból készítette Arkhimédész.

Szólj hozzá!

Címkék: tangram 2d összerakó put together

Családi nap az Abacusannal

2015.03.16. 11:40 Gál Péter F.

Ismét családi nap az Abacusan stúdió szervezésében! A sok érdekes program közül az egyik a kötetlen ördöglakatozás. Rengeteg játékkal készülök, lesz néhány újdonság is!

Szólj hozzá!

Karamell doboz

2015.03.01. 19:31 Gál Péter F.

A 2014-es Nemzetközi Ördöglakat Találkozó (IPP) egyik díjnyertes játéka nagyon tetszett nekem már akkor is, amikor még nem lehetett tudni, hogy díjat fog kapni. Jól passzolt a "kevés elemből nehéz játékot" mániámhoz. Tetszett, hogy két elemkészlet tartozik hozzá, rögtön gondoltam, hogy a különböző megoldási módszert igényelnek. Elhatároztam, hogy amint lehetséges lesz, készítek egyet magamnak. Így sikerült:

caramelbox_allpcs.jpg

Szólj hozzá!

Superstrings

2015.02.01. 17:12 Gál Péter F.

A 2011-es berlini Nemzetközi Ördöglakat Találkozón (IPP) találkoztam először 3D nyomtatóval készült játékokkal. Akkor még nagyon drága és csak kevesek számára elérhető technológia volt ez. Ennek ellenére volt játékos, aki így készült ördöglakatot cserélt, vagyis legalább 100 egyforma darabot készített. Ez volt azonban a kivétel, inkább csak prototípusként illetve kis példányszámú bemutató darabokként jelentek meg. A Design versenyen is indult pár íly módon készült játék, sőt az egyik a zsűri első díját is elhozta. Ez volt a Superstrings, Richard Gain rendkívül különleges "kockája". Már akkor feltűnt, volt szerencsém kipróbálni, nézegettem alaposan, hogy hogyan tudnám lemásolni magamnak. De teljesen reménytelennek tűnt.

Azóta sokkal könnyebben hozzáférhető lett a technológia. Annyira, hogy az egyik barátom nemrégiben vásárolt egy friss, magyar fejlesztésű nyomtatót nagyon kedvező áron. Így nekem is lehetőségem nyílt nyomtatni. Az első kísérletem pont ez a játék volt, most már nekem is van egy Superstringsem:

superstrings_ossze1.jpg

A játék mindössze két darabból áll.

11 komment

Gyerünk a dobozba be!

2015.01.11. 20:02 Gál Péter F.

Két, számomra új játékról lesz a következőkben szó. Mindkettő beleillik a "kevés, egyszerű elemből nehéz játék" sorozatba. Elkészítésük sem igényel túl komoly felkészültséget, nyugodtan megpróbálkozhatnak velük a barkácsolni szerető olvasók. A két játék közös tulajdonsága, hogy 4-4 elemet kell elhelyezni egy dobozban úgy, hogy az elemek egyáltalán ne lógjanak ki.

Az első játék Stewart Coffin találmánya. A 23. nemzetközi ördöglakat találkozón volt Jerry Slocum cserejátéka. Slocum rendelkezik a világ legnagyobb logikai játék gyűjteményével. A több mint 40000 játéka közül nemrégiben 30000-et az Indiana egyetem Lilly könyvtárának adományozott. Mind a tervező, mind a cserélő személye sejtetni engedi, hogy jópofa, egyáltalán nem egyszerű fejtörőről beszélünk.

boxedluv_elemek.jpg

A játék a nevét a dobozról és az elemek alakjáról kapta: Boxed LUV.

Szólj hozzá!

Quatro

2014.12.30. 11:52 Gál Péter F.

Nem nagyon találkoztam még olyan madzagos ördöglakattal, ahol egy játék több feladványt tartalmaz. Ezért örültem, amikor rábukkantam egy IPP cserejátékára. A cserélő Will Strijbos volt, aki szinte mindig saját találmánnyal indul, de most kivételesen egy számomra ismeretlen portugál tervező – Joáo – játékával indult. Az eredeti játékról csak egy képet sikerült szereznem, maga a játék nincs meg nekem:

quatrobig.jpg

A kép innen származik.

Szólj hozzá!

A Korall kirakó néhány változata

2014.12.19. 11:13 Gál Péter F.

Vendégposzt, Gondos Gábor ír az egyik általa kitalált, megvalósított játékról!

Autodidakta kirakójáték tervezőként különféle, többmegoldású puzzle-t terveztem. Egyelőre mind csak prototípus formájában létezik, és csak alkalmi játszóházakban férnek hozzá az érdeklődők. Alább a Korall nevű készlet fejlesztéséről írok néhány szót.

A Korall egy forgásszimmetrikus kirakása:

korall-nagy_15.JPG

Szólj hozzá!

Ördöglakat klub

2014.12.14. 20:14 Gál Péter F.

Egy újfajta kezdeményezés részese leszek! Illetve, remélem, hogy minél többen leszünk.

Remélhetőleg rendszeres, kreatív, gondolkodós, alkotós műhely indul.

 ordoglakat_xii_16.jpg

Szólj hozzá!

Beszámoló az Ördöglakat találkozóról

2014.11.23. 18:27 Gál Péter F.

Szombaton összejöttünk az Ördöglakat találkozóra. Mivel a jelenlevők nagyrésze úgyis ismerte egymás munkáit, játékait, gondolatait, ezért azt találtuk ki, hogy mindenki egy alternatív produkciót ad elő. Nem is gondoltam, hogy mennyi titkos tehetség rejtezik a játékosokban!

A megnyitó során kibontottuk Pandora szelencéjét:

_IGP0167.jpg

Erre aztán elszabadultak a szunnyadó tehetségek.

Szólj hozzá!

VIII. ördöglakat találkozó

2014.11.12. 20:37 Gál Péter F.

Az idén is megrendezésre kerül az ördöglakat találkozó, immár a 8. alkalommal.

Sajnos, ez évben nem sikerült Bakonysárkányba megszervezni, így most Budapesten lesz, kissé szerényebb körülmények között, mint az előző években.

A pontos helyszín és időpont:

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, 2014. november 22. 10.00 - 17.00.

1131 Budapest, József Attila tér 4.

Az eddigieknél kissé lazább lesz a menetrend, így talán több idő jut a kötetlen beszélgetésekre, játékra. Mindenki hozhat játékokat, örömmel vesszük, ha bemutatja! Az idén ketten is voltunk a nemzetközi találkozón, 100 cserejátékkal tértünk haza, ezekből is jópárat ki lehet próbálni.

A főbb programpontok:

10.00-11.00 regisztráció, kipakolás, beszélgetés
11.00-13.00 előadások
13.00-14.00 ebédszünet (büfé működik a helyszínen)
14.00-16.00 csere-bere, versenyek, beszélgetés, játék
16.00-17.00 beszélgetés, játék, zárás

Az előadások:

- Bozóki Sándor: 5 érdekes játék az IPP-ről (Nemzetközi Ördöglakat Találkozó)
- Gondos Gábor: Háromszögek álcázása (Gábor néhány játékáról, a tervezés szempontjairól...)
- Gál Péter: 5 érdekes játék az IPP-ről, főleg egyenesekkel :)
- Vanyó Tamás: Új összekapcsolódó játékok és a nemzetközi figyelem
- Vígh Viktor: golyópiramisok
- Szilassi Lajos: O'Beirne kockájáról
- Gáspár Merse Előd: A racionális gondolkodás

A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk.

 

Szólj hozzá!

Azonos alakzatok egy pentominó készletből

2014.11.02. 20:54 Gál Péter F.

A közelmúltban többször tartottam ördöglakatmegoldó-versenyt. Az egyik feladat mindig az volt, hogy azonos alakzatokat kellett kirakni pentominókból. Kissé meglepett, hogy mennyi problémát okozott ez, alig-alig született megoldás. Valószínűleg alábecsültem e játéktípus nehézségét. Már foglalkoztunk vele itt, de kaptam olyan visszajelzést, hogy az a poszt "kissé" tömény, nehezen feldolgozható. Ráadásul nagyon kevesen rendelkeznek két pentominó készlettel, az ott szereplő táblázatokhoz viszont annyi kellene.

Kicsit egyszerűsítettem az adathalmazokon, ennek néhány eredménye következik most.

Ha van egy pentominó készletünk, akkor felmerül, hogy hogyan lehet kettéosztani, úgy, hogy a két félből minél több azonos alakzatot lehessen kirakni. Tekintsük a következő bontást:

PentoComp_NTUVWX2.jpg

Vagyis az egyik csoportban legyenek az F, I, L, P, Y, Z elemek, míg a másikban az N, T, U, V, W, X.

Szólj hozzá!

Quattro kocka

2014.10.19. 19:17 Gál Péter F.

Nemrégiben ajánlatot kértem több fateleptől és asztalostól pontos lécek és esetleg kockák, 2 egység hosszú hasábok készítésére. Egyikük csinált is pár próbadarabot:

QuattroCube_Alkatreszek.jpg

Mindegyiknek le volt kerekítve az éle:

QuattroCube_1Kocla.jpg

Egész pontosak voltak, néhány megégett éltől eltekintve vállalható lett volna a minőség. De mégsem lett belőle üzlet. Talán majd legközelebb. Ennek ellenére megkaptam a próbadarabokat. Összesen 26 kis kockányi volt, ami kicsit bosszantott, mert még egy 3×3×3-as nagyobb kocka sem jöhet össze belőlük. Aztán egyik nap támadt egy ötletem.

Szólj hozzá!

Rugók – ördöglakatok drótból

2014.10.12. 18:04 Gál Péter F.

A rugó formája, anyaga sok játéktervezőt megihletett. Számos olyan drótból készült ördöglakat létezik, amiben felfedezhető a spirálforma. Némelyik ténylegesen rugóanyagból készült, másoknak csak a formájuk hasonló.

Ismert fejtörő, amikor egy rugóba látszólag betekeredett egy karika:

 Rugo_Alap.jpg

A karika könnyen mozgatható a rugó két vége között, de a spirál utolsó karja szorosan illeszkedik az előzőhöz, így ott már nem vihető át a karika.

1 komment

Puzz-eLLe

2014.09.28. 14:43 Gál Péter F.

Régi szokás az IPP-ken, hogy a szervezők meglepik a résztvevőket valami játékokhoz kapcsolódó ajándékkal. Néhány ilyenről már volt szó a blogon itt és itt.

Az idei évben egy nem egy konkrét játékot kaptunk, hanem egy (nekem) sokkal jobban tetsző fejlesztőeszközt. A LiveCube-ot direkt térbeli összerakó játékok modellezéséhez, kipróbálásához találták ki. Mindössze egyféle elemből áll, egy oldalt lyukacsos kockából, amin két tüske helyezkedik el. Kicsit hasonlít a Legohoz, de fontos, hogy összerakás után nem marad alja meg teteje, szép egységes formákat lehet alkotni belőle. Alakra egyformák az elemek, de mi hatféle színt kaptunk:

 

 

LL_Elemek.jpg

Szólj hozzá!

Csak három darab!

2014.09.14. 18:20 Gál Péter F.

Nemrégiben mutattam be két játékot, ahol mindössze négy elemet kellett elhelyezni egy keretben. Első ránézésre könnyűnek tűntek, de tudom, hogy sokan kipróbálták és bizony legtöbbüknek meggyűlt velük a baja. Nagyon kedvelem az ilyen kevés és viszonylag egyszerű elemből álló játékokat. Ezért is volt öröm, hogy az idei IPP-n az egyik cserejáték egy három elemes fejtörő volt. A cserélő Jerry Loo volt, de a játékot Goh Pit Khiam tervezte.

Mivel a cserejátékokat eléggé féltem, elkészítettem fából ugyanezt:

Csak3_TriplePlay_1Keretben.jpg

5 komment

Ex 3 – egy kicsi másképpen

2014.08.24. 16:34 Gál Péter F.

Mindig nagy örömmel tölt el, ha egy játékot továbbgondol valaki, új lehetőségeket fedez fel benne. Most is egy ilyen vendégposzt következik!

Egyik kollégám mutatta meg nekem a Hiroshi Yamamoto által kitalált Ex 3 összerakós játékot. Nem volt egyszerű kirakni, jól elszórakoztam vele. Felmerült bennem, hogy van-e esetleg több lehetséges szimmetrikus kirakási módja a három darabnak, de nem találtam rá az interneten sem hivatkozást. Ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom számítógéppel megkeresni a kirakható szimmetrikus alakzatokat.

Szólj hozzá!