Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Szóma kocka

2009.04.18. 14:26 Gál Péter F.

Talán a legismertebb logikai játékok a kockakirakók. E játéktípusnál a cél egy kocka összeállítása a különböző alakú elemekből. Bár rengeteg változata létezik, Magyarországon szinte csak a Szóma kocka kapható.

Sokan nem tudják, hogy e kocka elemei nem véletlenszerűen keletkeztek, hanem nagyon is tudatos tervezés eredményei.

 Piet Hein dán építész, költő és játéktervező vette észre, hogy ha három vagy négy kis kockát összeerősít úgy, hogy ne egy egyszerű téglatestet kapjon eredményül, akkor a keletkező elemekből egy nagyobb kocka is összeállítható. Íme az elemek:

Hat elem áll 4 kis kockából és egy áll 3-ból. E hét elemből több mint 400 módon rakható ki a 3x3x3-as kocka, így a játék közepesen nehéznek mondható. 

De nemcsak kockát lehet összeállítani az elemekből. A játék szerelmesei több ezer különböző figurát állították már össze. Példaként álljon itt egy szép kristály:

vagy egy figuratív alkotás, egy kutya:

De kirakható az elemekből az összes angol betű, számjegy és még számtalan szebbnél-szebb alakzat.

Piet Hein szabadalmaztatta a játékot és rögtön megadott mellé 20 kirakandó feladványt is. Érdekes, hogy ezek közül az egyik megoldhatatlan, nem ismert, hogy Hein ezt tudta-e. A játék neve Aldous Huxley regényéből, a Szép új világ-ból származik. A Szóma ott egy búfelejtő drog,  Hein szerint e játék is alkalmas a gondok elfelejtetésére, és mellékhatásoktól mentes.

Ha az elemekhez hozzávesszük a téglatesteket is, a Szóma plusz nevű játékot kapjuk. Elemei:

Ezekből kockát nem lehet összerakni, de téglatestet igen:

és kutyát is:

vagy absztrakt építményt:

A Szóma plusz sokkal kevésbé elterjedt játék, így sokkal kevesebb feladat ismert hozzá, mint a Szómához. Ennek ellenére - vagy éppen ezért? - legalább annyira érdekes. A téglatest alakú elemek sok szimmetriával rendelkeznek, ez megkönnyíti a feladványok megoldását. Azért nem lehet könnyű sikerekre számítani.

Két készlet Szóma kockához is számos feladatot találtak ki. Ezek általában már elég nehezek, haladó rejtvényfejtőknek ajánlottak. Nekem egyelőre nincs két azonos méretű Szóma kockám, van viszont egy kockákból álló építőjátékom, amiből el lehet készíteni az elemeket:

Ezekből természetesen kirakható a két kocka:

és állat is, bár ez eddigiektől eltérően, ez inkább macskára hasonlít:

És végül egy szép szimmetrikus térbeli építmény:

Később bemutatok a Szómánál jóval nehezebb és könnyebb kockakirakót is. Azonban semelyik másik hasonló játékhoz nem találtak ki annyi feladványt, mint a Szómához. Javaslom az olvasónak is, hogy próbáljon meg érdekes figurákat létrehozni. Kis fantáziával és ügyességgel biztosan sikerülni fog!

 

10 komment

Címkék: soma kocka fejtörő összerakó szóma put together

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr771072683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paramami 2009.04.18. 20:54:04

Szia!

Hol lehet kapni ez az építőt? Ebből sok hasonló kockát feladványt meg lehetne csinálni egyszerűen.

köszi

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.04.18. 21:54:20

@Paramami:
Szia!

Igen, ez az építő pont ilyenekre van kitalálva. Tudtommal csak egy helyen lehet kapni, a gyártó webshopjában:

www.livecubeshop.com/

Én onnan rendeltem.

numizmata 2009.08.25. 18:06:16

Helló!

Örülök nagyon, hogy rátaláltam erre az oldalra, én is kedvelem az ördöglakatokat, bár nincs sok belőle.

A kérdésem a poszthoz kapcsolódóan, az az, hogy hol találhatnék valami közelebbit a hagyományos szóma 400kirakásáról? Szerintem csak egyféle képpen rakható ki (attól tekintsünk el, hogy más sorrendben illesztjük az elemeket egymáshoz). Az elemek kapcsolódását tekintve szerintem csak egyféleképpen rakható ki. Ha 400 féle képpen meg lehetne oldani, akkor nagyon könnyű volna.

üdv:
numizmata

ui: remélem, hogy a blog nem halt meg és lesz folytatás, mert sok érdekeset, újdonságot olvastam rajta

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.08.25. 22:59:34

@numizmata:
Szia! Üdv a blogon!

Van egy remek honlap, ami direkt a Szóma kockával foglalkozik. Itt megtalálsz 5 megoldást:

www.fam-bundgaard.dk/SOMA/SOMA1/SOMA1.HTM

Egy kevésbé jól megcsinált oldalon az összes megoldás megtalálható:

www.astro.caltech.edu/~aam/fun/egames/soma/index.html

Láthatod, hogy nem csak egyféleképpen rakható ki, és a megoldások lényegesen különböznek. A második honlap első és második megoldása pl. különbözik a fekete L alakú elem helyzetében. Az első megoldásban egy oldallap közepén helyezkedik el az L hosszú oldala, míg a második megoldásban a kocka élén.

Bizony, a Szóma kocka a könnyebb játékok közé tartozik. De ez egyáltalán nem baj.

Én is remélem, hogy a blog nem hal meg. Ha van érdeklődés, szívesen írom. Rengeteg játék van még a polcon :)

numizmata 2009.08.26. 15:10:30

Köszönöm, ezekszerint hatalmasat tévedtem.

Más:

Nemrég kaptam egy nagyon egyszerű, de nekem nagyon tetsző fejtörőt. Két fa elem van a közepüknél egymásba illesztve, a feladat,: szét kell szedni. Nagyon rafináltan, 4 csappal (tiplivel) van megoldva a rögzítés, melyek szabadon mozognak és csak egy megoldás van, mely bár nagyon egyszerű, de könnyen kifog az emberen.

Mi a neve ennek, tudsz segíteni?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.08.26. 15:20:25

@numizmata:
Kereszt alakban van a két elem? Olyan, mint a következő linken a Kereszt nevű játék?
www.fairplaytrade.hu/?command=shop&subcommand=1&selectCategory=25&menu=6#

Ennél elterjedtebb, hivatalosabb nevet nem tudok.

Michal Badin 2019.01.31. 15:48:56

szia! ez a játék nekem úgy tűnik, hogy vakon is lehetne játszani vele. mivel szerintem nem igényel látást ahhoz, hogy össze rakd. vagy? vannak más fa játékok, amik vakoknak is alkalmasak lennének? a kígyókocka tudom, hogy igen. de ondjuk olyan pentominók - azok mondjuk érdekesnek hangzanak.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2019.01.31. 17:14:03

@Michal Badin: Sajnos, nagyon nehezen (vagy inkább sehogy) sem tudom beleélni magam egy vak helyébe. Azt gondolnám, hogy a 3D-s összerakó játékokkal tudnak játszani. De az biztos, hogy én nem tudnék semmit kirakni, ha nem látnám.

A pentominó nagyon nehéz látóknak is.

Michal Badin 2019.01.31. 17:26:53

okés, akkor a pentominó nem. ami a szómát illeti, szerintem is ki tudjuk rakni. hisz tapintással, plusz próbálgatással, biztos össze lehet hozni valamit. azt gondolom, ha az ember tisztában van azzal mi milyen alakú, milyen figurát szeretne alkotni, és van hosszá elég képzelő ereje, vakon is meg lehet csinálni. én minden esetben veszek egy kockát, és kipróbálom mit lehet vele kezdeni. legalább az alap kocka formát, ha fog menni. mivel nem annyira drága, egy próbát meg ér. és ha nem, mindíg lehet tovább ajándékozni valami látónak. ami a te részedet illeti, szerintem te is símán ki tudod próbálni. nem a látásodra fogsz támaszkodni, hanem mondjuk csak a tapintásra, és tapasztalhatod, hogy sokkal több időbe telik kirakni bármit is. legyenek példa ként a hanayamás ördöglakatok - megoldottam párat látás nélkül is, plusz a rubik-kocka kirakása is. sokkal többet kell ellenőrizni dolgokat, és fejbe tartani mindent. de szerintem lehetséges. na minden esetben azt akartam ki hozni belőle. hogy kedvet kaptam a szómához, és beszerzem.
süti beállítások módosítása