Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Rugók – ördöglakatok drótból

2014.10.12. 18:04 Gál Péter F.

A rugó formája, anyaga sok játéktervezőt megihletett. Számos olyan drótból készült ördöglakat létezik, amiben felfedezhető a spirálforma. Némelyik ténylegesen rugóanyagból készült, másoknak csak a formájuk hasonló.

Ismert fejtörő, amikor egy rugóba látszólag betekeredett egy karika:

 Rugo_Alap.jpg

A karika könnyen mozgatható a rugó két vége között, de a spirál utolsó karja szorosan illeszkedik az előzőhöz, így ott már nem vihető át a karika.

A feladvány a karika leszedése.

E játéknál fontos a rugó anyaga. Rugalmasnak kell lennie, könnyen hajoljon, és egy picit meg is lehessen nyújtani. De túl lágy nem lehet, mert akkor nagyon könnyen letekerhető lenne a karika.

Egy másik, kevésbé ismert játékban csak a rugó formája maradt meg, az anyaga szinte mindegy:

Rugo_Egysz.jpg

Cél a jobb oldalon látható nyíl eltávolítása. A nyíl hegye nem fér át a rugó belsején, de a szára igen. Jópofa játék, egyáltalán nem egyszerű megoldani. Kicsit zavaró az anyagminőség, túl vékony, gyenge ez a drót. Egy kisgyereknek nem merném odaadni, pár pillanat alatt kiegyenesítené. Érdekes lenne valami masszív vasból elkészítve.

Hasonló minőségű, de lényegesen bonyolultabb a két rugós változat:

Rugo_Bony2.jpg

A kisebb rugó szabadon csúszkálhat az alsó dróton. A mérete pedig akkora, hogy a jobb oldali leveendő hurok nem fér át a belsejében. Ez a játék már igazán komoly erőpróba!

A két utóbbi ördöglakat igazán könnyen elkészíthető otthon is. Ha megelégszünk a képen látható minőséggel, akkor akár egy drótfogasból is meghajtogatható. A szép, erős kivitel már sokkal komolyabb munkát igényel. Örülnék, ha valaki vállalkozna néhány hasonló játék elkészítésére!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr836784505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psy12 2014.11.09. 14:39:22

Szerintem ez az ördöglakat is beleillik a "rugós" ördöglakatok körébe:

www.johnrausch.com/designcompetition/2010/images/IMG_1018.jpg

Nekem 1-2 napig is eltartott mire sikerült eltávolítanom a gyűrűt, tehát én nehéznek mondanám ezt az ördöglakatot!

Az elkészítése sem annyira bonyolult...