Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Quatro

2014.12.30. 11:52 Gál Péter F.

Nem nagyon találkoztam még olyan madzagos ördöglakattal, ahol egy játék több feladványt tartalmaz. Ezért örültem, amikor rábukkantam egy IPP cserejátékára. A cserélő Will Strijbos volt, aki szinte mindig saját találmánnyal indul, de most kivételesen egy számomra ismeretlen portugál tervező – Joáo – játékával indult. Az eredeti játékról csak egy képet sikerült szereznem, maga a játék nincs meg nekem:

quatrobig.jpg

A kép innen származik.

Mindenképpen el kellett készítenem :) Mivel fémmel nem nagyon tudok dolgozni, ezért a hurkokat fa karikákkal helyettesítettem. A következő képen az példányom látható, mindenki döntse el, hogy melyik változat néz ki jobban:

quatro_alapallapot.jpg

 Az enyémen nincsenek különböző színű golyók, ettől talán kicsit komolyabbnak, elegánsabbnak tűnik, míg Joáo változata viccesebb, játékosabb.

Alapállapotban a zsinór az S-sel jelölt Start pozícióban van. Innen kell átvezetni a többi rúdra illetve leszedni. A feladványok közül a legkönnyebb az A jelűre átvinni:

quatro_a.jpg

Aztán jöhet a B-re:

quatro_b.jpg

Meglepő módon ez után lehet levenni a zsinórt:

quatro_lent.jpg

Én egyelőre eddig jutottam a megoldásban.

A fotók kedvéért azért előállítottam a másik két célt is, a zsinór a C-n, majd a legbonyolultabb eset, a D-n:

quatro_d.jpg

Az eredeti játékban csak egy csomó van a zsinóron, én egy vékony fa rúdba ragasztottam be a két végét. Mindkét változat könnyen átfér a karikákon, így mindegy, hogy pl. a C jelű rúd alján vagy tetején helyezkedik el a zsinór.

A tetején:

quatro_cf.jpg

Átvezetve a C-t körbevevő karikákon, könnyen átvihetjük az egész zsinórt a C aljára:

quatro_cl.jpg

Egész más a helyzet, ha a zsinórra egy akkora golyót rögzítünk, ami meggátolja a karikákon való áthaladást.

quatro_cgolyo.jpg

Ilyenkor vajon ugyanúgy megoldható minden feladvány? A sejtésem az, hogy igen, csak sokkal bonyolultabb módon és lehet, hogy kicsit hosszabb zsinór szükséges.

Meg kell mondanom, hogy nagyon megkínlódtam már a zsinór levételével is. Egyáltalán nem egyszerű játék ez. (OK, a B-ről eljutni a levételig nem nehéz, de a B-ig annál inkább.) Folytatom a megoldást, a napokban biztos végzek vele! Aztán kipróbálom a golyós változatot is.

Maga a játék több már bemutatott ördöglakat egyvelege. Nagyon emlékeztet a megoldás néhány lépése az "Egyszerűtől a lehetetlenig" c. cikkben bemutatott közepes nehézségű játéknál alkalmazandóra. De némelyik trükkösebb Meleda is eszembe jutott.

Bár ezt a játékot egyáltalán nem könnyű elkészíteni, mégis javaslom az ügyesebb hobbiasztalosoknak, hogy csinálják meg, sokáig fog örömet okozni a megoldásával való kísérletezés.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr467022213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.