Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Legominók - néhány érdekes készlet

2017.08.26. 17:18 Gál Péter F.

Mindig foglalkoztatott, hogy miből lehet egyszerűen előállítani ördöglakatokat. Már a filléres játékok is lehetőséget adnak egy pici barkácsolásra hajlandóknak különböző fejtörők elkészítésére, de vannak akiknek problémát okoz a famunka. Többek közt nekik találtam ki a Legominó feladványokat, de másoknak is kellemes szórakozást nyújthat némelyik.

Ahogy a névből sejteni lehet, ez a játéktípus Legoból készült poliominókból áll. Egy poliominó négyzetek teljes oldalnál való összeerősítésével keletkeznek. Pl. a pentominók olyan poliominók, amik öt négyzetből állnak. Nagyon könnyű ilyesmi alakzatokat Legoból elkészíteni, egy kétrétegű építmény megfelelően stabil lesz, bírni fogja a sok próbálkozást, ami a feladványok megoldásához szükséges. Lássuk az egyik első Legominó feladványt, amiben már van egy kis csavar, kihasználja a Lego sokszínűségét! 

legomio_3pcs_tetro.jpg

Készítsd el a képen látható 3 elemet! A színeket átcserélheted másra, csak a mintázatot ne változtasd! Ebben az összeállításban a 2×2-es négyzet az egység. Lehetne kisebb vagy nagyobb is, de ez mind szerelés, mind játszás szempontjából kellemes méret.

Ehhez a készlethez több feladvány is tartozik.

 1. Illesszük egymás mellé az elemeket (mindig egy vagy több egységnyi oldalak érintkezzenek!) úgy, hogy egy tengelyesen szimmetrikus alakzatot kapjunk! Ekkor a színek nem számítanak. (Csak egy megoldás létezik.)

2.  Illesszük egymás mellé az elemeket úgy, hogy a keletkező szürke és sárga alakzatok egybevágók legyenek! (Csak egy megoldás létezik.)

3. Illesszük egymás mellé az elemeket úgy, hogy a keletkező szürke és sárga alakzatok szimmetrikusak legyenek. (Keressünk több megoldást!)

Minden hasonló játékban megköveteljük, hogy a Lego "tüskék" (van ennek hivatalos neve?) felfelé álljanak. Ebben tehát különböznek ezek a feladványok a poliominóktól, hisz ott át is lehet fordítani az elemeket. (Egy kicsit félretéve ezt a szabályt, meg tudja találni az olvasó az 1. feladvány második megoldását, ha az egyik elemet átfordíthatjuk?)

Egy kicsit nehezebbek a feladványok  a következő (rajzban látható) készlethez:

legomio_3pcs_pentotetro.png

1. Rakjunk ki tengelyesen szimmetrikus alakzatot!

2. Rakjunk ki középpontosan szimmetrikus alakzatot!

3. Rakjunk ki egy olyan alakzatot, ahol a két szín egybevágó!

Csupa pentominó alakú elem esetén egybevágó színeket nem lehet kirakni, de a következő készlethez is megvan a három feladvány:

legomio_3pcs_pento.png

1. Rakjunk ki tengelyesen szimmetrikus alakzatot!

2. Rakjunk ki középpontosan szimmetrikus alakzatot!

3. Rakjunk ki egy olyan alakzatot, ahol a mindkét szín szimmetrikus!

Mindkét utolsó játékban minden feladvány egyedi megoldással rendelkezik. Ezek már igen komoly erőpróbák!

Ezekhez a színes Legominó elemekhez négyféle feladványt ötlöttem ki. Sokáig nem tudtam, hogy létezik-e olyan készlet, aminél mind a négy típus egyedi megoldással rendelkezik. De nagyon szerettem volna ilyet találni. Elég sok kísérletezésre, számítógépes elemzésre volt szükség, hogy megtaláljam ezeket az elemeket:

ipp_legominoes.jpg

Itt mind a 4 eddig ismertetett feladattípus megoldható és csak egy megoldással rendelkezik. Tehát:

1. Rakjunk ki tengelyesen szimmetrikus alakzatot!

2. Rakjunk ki középpontosan szimmetrikus alakzatot!

3. Rakjunk ki egy olyan alakzatot, ahol a mindkét szín szimmetrikus!

4. Rakjunk ki egy olyan alakzatot, ahol a két szín egybevágó!

Szerintem nagyon jópofa készlet lett ez. El is indultam vele a 2017-es IPP design versenyén. A fent látható fotó a játék hivatalos képe.

Jelen pillanatig még egy hasonló készletet sikerült találni, de ezt tartom érdekesebbnek.

Gondolkodom más feladattípusokon is, amiket hasonló Legominókkal lehet játszani. Szívesen veszek minden ötletet akár itt hozzászólásban, akár az Facebook-on.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr8412780420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crownguard 2017.08.27. 11:54:11

Tetszik. Már vártam egy Lego-s bejegyzést.
süti beállítások módosítása