Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Gál Péter F.: @ClownPepito: Felváltva kell lépni, és az veszt, aki már nem tud? Mondjuk, ez lehet egy 2 személye... (2018.06.05. 14:52) Szoliter – Háromszög tábla, kevés bábu
  • Gál Péter F.: @Könyveslány: Köszi, igyekszem. (2018.05.01. 11:20) Fémépítő ördöglakat
  • Gál Péter F.: @bbalint85: Ezekhez az elemzésekhez saját programokat használok. Létezik a BurrTools nevű remek me... (2018.03.04. 22:06) Hasábok félkockákból
  • Gál Péter F.: @Steve Rush: Tisztelt Steve! Nagyon örülök, hogy a matekórákra is betörnek az ördöglakatok! Szív... (2018.01.13. 20:53) Tangram készlet
  • gigabursch: Azt hittem, hogy kipörgetős az ördöglakat, de nem... (2017.09.04. 12:24) Borotvák

Három darabos tangram

2018.05.06. 17:23 Gál Péter F.

A leghíresebb tangram – a kínai – hét darabból áll. Ez egy olyan elemszám, amivel síkbeli összerakók esetén megfelelő nehézségű feladványok kreálhatók és kellően változatos alakzatok alkothatók. Én viszont határozottan kedvelem a minél kevesebb elemből álló játékokat, így megörültem, amikor ráleltem Georg Brügner mindössze 3 elemből álló tangramjára.

Ezt a játékot három derékszögű háromszög alkotja:

imgp2132.jpg

A háromszögek hasonlóak, vagyis a szögeik megegyeznek. Olyan ügyesen vannak megválasztva, hogy meglepően sok szép alakzat rakható ki belőlük. Brügner a konvex formákat helyezte előtérbe és vizsgálta, ebből a három elemből 16-féle konvex alakzat rakható ki.

2 téglalap:

teglalapok.png

2 háromszög:

haromszogek.png

2 paralelogramma:

paralelogrammak.png

2 deltoid:

deltoidok.png

3 trapéz:

trapezok.png

Egy szabálytalan négyszög:

negyszog.png

És négyféle ötszög:

otszogek.png

 

Az én személyes kedvencem a keskenyebb deltoid, azzal meg szoktam küzdeni :)

De hogyan keletkeznek a játék elemei? Egy téglalapot kettévágunk az egyik átlója mentén majd az egyik darabot ismét kettévágjuk az átlóra merőleges, csúcson áthaladó vonallal:
imgp2134.jpg

Ha nem ügyelünk a téglalap oldalainak arányára, akkor is működő játékot kapunk, csak nem lesz ennyi kirakható konvex alakzat. Egy általános téglalapból kiindulva ezeket rakhatjuk ki:

altteglakonvex.png

Ez "csak" 11 alakzat. 

Válasszuk meg úgy a téglalapot, hogy a középső méretű háromszög nagyobbik befogója legyen ugyanakkora, mint a téglalap oldala! Ennek alapján kiszámolható a téglalap oldalainak aránya. A közelgő matek érettségire ez egy szép felkészítő feladvány lehet :)

Aki viszont nem akar sokat számolgatni, annak közlöm az általam készített játék méreteit:

meretek.png

Ez egy jól játszható, se nem kicsi, se nem nagy elemkészletet eredményez. A méretek arányosan csökkenthetők.

Mindenképpen javaslom ennek az egyszerű, de szép játéknak az elkészítését! Egyáltalán nem magától értetődő némelyik alakzat kirakása, kicsiknek és felnőtteknek is jópár perc fejtörést fog okozni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tangram 2d összerakó összerakó kirakó

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr8013895776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.