Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Összerakó "vonalzókból"

2009.11.01. 11:30 Gál Péter F.

A pentominó elemek négyzetek összeerősítésével keletkeztek. (Leírás itt.) A négyzeteknél szokatlanabb alakzatok egymáshoz illesztésével furcsább, nehezebb játékot kaphatunk. Ha három derékszögű „vonalzót” kapcsolunk össze, megkapjuk a Tridrafter elemeit. Ezek láthatók a következő képen.

 

Némelyik elemben alig lehet felfedezni az alkotó háromszögeit, ezért következzenek szemléletesebben, rajzban is:

Kicsit pontosabban:

Minden elem három db. 30-60-90 fokos háromszögből áll. Ha egy ilyen háromszögnek a legkisebb oldalát tekintjük egységnek, akkor az átfogója 2 egység, a másik befogó hossza pedig irracionális szám. Ebben a játékban a háromszögek összeerősítésénél racionális oldal csak racionálissal találkozhat, irracionális pedig irracionálissal. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor összesen csak a fent látható 14 elem állítható elő.

Az elemek alakja rendkívül szokatlan, egyetlen szimmetrikus sincs köztük és mindössze három konvex. Aki már játszott hasonló kirakós játékokkal, talán már sejti, hogy ez egy nagyon nehéz játék. Annyira, hogy sokaknak még a megoldás rajzát látva is problémát okoz az elemek beazonosítása, megfelelő helyre illesztése.

Következzen most pár szép kirakható alakzat! Egy konvex, szimmetrikus hatszög:

Egy forgásszimmetrikus „csillag”:

Próbáljon meg az olvasó más szép alakzatokat is kirakni! Szívesen veszem és a blogban megjelentetem az ötletes ábrákat! A fotókon látható elemek fából készültek, de vastagabb kartonból vagy más, jól vágható anyagból lehet saját készletet előállítani. Az én elemeim rétegeltlemezből vannak lézerrel kivágva. Ehhez a játékhoz nem lenne feltétlenül szükség ekkora pontosságra, a házi gyártmány is tökéletesen megfelel. Egy kép az én készletemről:

A doboz, a kártyák és a tok saját készítésű. Nem tudom, hogy létezik-e még az enyémen  kívül ilyen játék, eddig csak papíron és számítógépes elemzésekben találkoztam vele.

Az ilyen háromszögekből összeállított játékokat mások is nagyon nehéznek tartják. Talán kevesek előtt ismert, hogy az egymillió fontot érő Eternity I elemei is így álltak elő. Igaz, hogy az a készlet több mint 200 elemet tartalmaz.

21 komment

Címkék: eternity mechanical puzzle 2d összerakó kombinatorikus összerakó put together

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr611490470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suo tempore 2009.11.01. 14:03:08

nekem kell ilyen! :)))

suo tempore 2009.11.01. 14:05:59

asszem söralátét-kartonból lenne a legegyszerűbb előállítani házilag

KenSentMe 2009.11.01. 14:19:59

Jól értettem, hogy ezt az Eternity puzzle-t valami matematikára fogékony lord találta ki? És úgy árulta, hogy senki se tudja úgysem kirakni, és 1 millió fontot fizet annak, aki kirakja, hogy ez egyfajta ingyenreklámot jelentsen, és beinduljon az eternity gyártása? És alig egy évre rá több megoldás is született, úgyhogy a milliót még azelőtt ki kellett pengetnie, hogy igazán világhíressé vált volna, úgyhogy csak elbukott az egésszel egy csomó pénzt? De azért talpig úriember volt, hogy fizetett.. csak azt nem tudom, hogy a sztorira/úriemberre miért nem lehet rálelni pl. a wikipedia-n, miért ilyen "1995-ös html kód" stílusú oldalakról kell összevadászni a történetet:).

Almaspite 2009.11.01. 14:34:18

@VRbagoly: Hát van egy-két oldal, ahol le van írva... Pld. itt: www.daviddarling.info/encyclopedia/E/Eternity_puzzle.html

Sőt, saját weblapja is van - www.eternity-puzzle.com - ahol az azóta megjelent Eternity II. is megtalálható...

Emlékszem, annak idején kis hazánkban is reklámozták, pld. a versenykiírás megjelent az új Galaktikában, vagy valami magazinban...

:-)

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2009.11.01. 16:54:46

Szerintem van még elem, ami nem szerepel.

A második sor harmadik elemén a felső háromszöget el lehet tolni egy egységgel jobbra. A feltételnek akkor is megfelel, és én nem látom a többi között.

scv 2009.11.01. 17:03:29

Régen volt egy ilyesfajta játék: "Ezt rakd ki!" volt a neve ha jól emlékszem. Az kevesebb darabból állt de volt vagy 100 ábra amit össze lehetett belőle rakni és elég nehéz volt.

I-brahi 2009.11.01. 17:26:51

@scv: Igen, az egy tangram-szerű játék volt, de már nem emlékszem, hogy pontosan milyen elemek voltak benne. Mintha lett volna benne egy derékszögű deltoid (olyan négyszög, aminek két két szomszédos oldala ugyanolyan hosszú).

ehhh 2009.11.01. 18:11:26

hooshee: szerintem az a kovetkezo elem, csak meg van tukrozve.

ehhh 2009.11.01. 18:12:24

ja bocs, az elso sort neztem......

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.11.01. 19:19:09

@Hooshee:
Köszönöm a hozzászólást! Tényleg! Ebből látszik, hogy Te komolyabban is elgondolkodtál a témán.

Igazad van. A megadott pontosabb definícióm sem volt elég pontos. Kihagytam egy feltételt. Azt gondoltam, hogy nem kell túlprecizkedni a dolgot.

Először egy szabályos háromszögekből álló rácsot kell a síkra helyezni. Abba behúzni a szögfelezőket. És csak olyan elemeket fogadunk el, amik így vonalakra illeszkednek.

kyssat 2009.11.06. 14:27:11

Gál Péternek szeretném kifejezni elismerésemet a könyvéhez. Igaza van a végén Mérő Lászlónak, nem kell ahhoz végig elolvasni, hogy az ember egyik kedvenc könyve legyen. Lassan gyűröttre forgatom. Már mintegy 20 játékot elkészítettem belőle, nagyon jók.
Találtam egy hibát viszont, a nagypapa satujában a 6 db-os elem két egységgel hosszabb a valóságban. Mivel én elkészítettem a ajánlás szerint és így rövidnek találtatott.
Még egyszer gratulálok a könyvhöz, ha esetleg látja a blog bejegyzésemet, kérem jelezzen vissza. Lenne néhány kérdésem.
Üdvözlettel
Kiss Attila

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.11.06. 14:36:17

@kyssat:
Kedves Attila!
Köszönöm a gratulációt, jól esik. Annak külön örülök, ha elkészített pár játékot. Ez a blog mintegy kiegészítője is lehet a könyvnek, abban nem szerepelhettek képek.

A többit mailben!

kyssat 2009.11.06. 15:52:54

Kedves Péter!
Kezdő blogozó vagyok, hogy tudok önnek mailt küldeni?

Üdv
Attila

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.11.06. 15:58:20

@kyssat:
Én is kezdő vagyok, de talán én tudok küldeni.
Az adatoknál van egy gomb, hogy üzenet küldése.
süti beállítások módosítása