Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Trükkös fickók

2018.03.25. 19:00 Gál Péter F.

Ha listáznánk az ördöglakatokat a minél egyszerűbb kinézethez tartozó minél nehezebb megoldás alapján, akkor a "trükkös fickó" játékcsalád némelyik tagja igen előkelő helyen szerepelne. Aki egy kicsit tud fémmel, dróttal bánni, az otthon is könnyedén elkészítheti az alapváltozatot:

 imgp2084.jpg

A játék kulcsa a felül látható drótváz (a horog, amin lóg, már nem része a játéknak). A drótváz alján látható rés akkora, hogy a golyó nem fér át rajta, a karika viszont igen. Viszont elég szűk ahhoz, hogy a karikát rá lehessen húzni. Természetesen a karikán nem fér át a golyó. Ezek alapján sejthető, hogy a golyóval nem sok mindent kell csinálni a megoldás során. A karika viszont különböző pozíciókat vehet fel. Ha a zsinóron felvezetjük és átbújtatjuk a résen, akkor a drótváz bármely pontjára el tud jutni. Itt épp azon lóg:

imgp2085.jpg

 Itt pedig a rést veszi körül:

imgp2086.jpg

Az előző fotón az is látszik, hogy csak addig nyúlik le a résen keresztül a zsinór tartója, hogy azért a karika áthúzható rajta.

A cél (mint általában a hasonló játékoknál) a karika levétele. 

Lehetetlen? Pár perc próbálkozás után sokan azt gondolják, de persze megoldható. A megoldás során eléggé összegubancolt állapotok állhatnak elő, érdemes a zsinórt jó hosszúra hagyni.

Ezt a változatot én még a prágai játékos látogatásom során vásároltam Sturm úrtól, akinek pár érdekes ördöglakatjáról már volt szó itt

A minap szembe ötlött az egyik magyar oldalon ugyanennek a játéknak egy elegánsabb változata:

imgp2087.jpg

Látható, hogy egy kicsit nemesebb anyagból készült és a zsinórt lánc váltotta fel. A golyó helyét egy fém háromszög próbálta betölteni, de rosszul méretezték, kis ügyességgel átfért a résen, így a játék triviális lett. A fa golyót már én erősítettem rá, így visszakaptuk az eredeti "nehéz" trükkös fiút. Ezzel a láncos változattal van még egy problémám. Nagyon könnyen úgy összegabalyodik, megfeszül a lánc, hogy nem mozdul semerre. Ilyenkor vagy komoly erővel lehet kibogozni, de akkor esélyes, hogy roncsolódik. Vagy egy finom fogóval valamelyik láncszemet meg lehet bontani, így egyszerűen kigubancolódik.

Szóval, van néhány hátránya ennek a változatnak, viszont volt egy nagy előnye is, egy szép állványt is adtak hozzá, így akár mutatós dísze lehet a játéksaroknak:

imgp2090.jpg

Sokkal masszívabb, nehezen tönkretehető változat egy szintén cseh játék:

imgp2091.jpg

Ez már kinézetre is különbözik az eddig bemutatott változatoktól, de azért nem nehéz észrevenni a rokonságot. Csak itt a rés mozog, azt is egy karika tartja a helyén. A megoldás során kell is ügyeskedni vele, nem minden állásában megy át rajta a karika. (Ez a játék alig leplezett másolata az amerikai Sneaky Pete-nek. Nem tudom, a szerzői jog vonatkozik-e ilyesmire.) 

Csak azért vettem észre az amerikai hasonlóságot, mert nekem is van pár játékom tőlük. Sőt, van egy, ami bár kinézetre teljesen eltér az eddigiektől, a megoldási mechanizmusa mégis nagyon hasonló. Ez pedig a Freedom's Ring

Az én példányom:

imgp2094.jpg

A váz két darabból áll, sőt, a rés egy harmadik ovális "karika". A két darab elég szabadon elmozdítható egymáshoz képest, csak a felső, szabadon csúsztatható, és az alsó karika tartja össze őket. Szükség is van a mozgásszabadságra, enélkül nem lehetne megoldani.

Ha az olvasó jártában-keltében találkozik valamelyik változattal, nyugodtan vásárolja meg, nem fog csalódni egyikben sem! A legfelső az olcsó változat, az utolsó a legdrágább, legbonyolultabb, de a lényegük azonos.

A későbbiekben még bemutatok néhány fából készült példányt is, azok fognak csak erősen eltérni az alapváltozattól!

 

1 komment

Címkék: ördöglakat disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr9713779002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Delcio Dellabetta 2024.03.06. 17:36:33

Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro Hashimoto. Muito fácil de fazer que fiz no mesmo dia. Fiquei horas e horas sem conseguir montar. Por uns dias desisti e fiz maia peças enquanto estudava o caso. Depois de muitas tentativas, finalmente consegui montar um 3x3x3-6. Se não tem em sua coleção, vai a sugestão. Vale a pena fazer alguns. Vou mandar as fotos por e-mail.

Good afternoon, another example of rare beauty from my collection is the BUCÓLIC CUBE, by designer Yasuhiro Hashimoto. Very easy to make, I made it the same day. I spent hours and hours unable to assemble. For a few days I gave up and made more plays while I studied the case. After many attempts, I finally managed to put together a 3x3x3-6. If you don't have it in your collection, here's a suggestion. It's worth doing some.
I will send the photos by email.
süti beállítások módosítása