Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Kínai tangram

2009.11.14. 21:49 Gál Péter F.

Talán a legismertebb összerakó játék a kínai tangram. Számtalan legenda fűződik hozzá. A legelterjedtebb szerint a játék ősi eredetű és a császári dinasztiák már évezredek óta használják díszítésre, jóslásra, játékra.

A kínai tangram alapfeladata egy négyzet kirakása az összes elem felhasználásával:

A kirakott négyzet egyben az elemek származtatását is mutatja. Hogy jobban látható legyen következzék ugyanez rajzban is:

A játék története korántsem annyira kalandos, mint a legendákból következne. Valószínűleg pusztán ügyes reklámfogás volt az ősi eredet hangoztatása. De annyira jól sikerült, hogy azóta számtalan könyvben, honlapon, játékboltban találkozhatunk vele. Az első hiteles forrás a XIX. század elején ismerteti a kínai tangramot. Ekkoriban tényleg Kínából hozták be európai kereskedők és kezdték árulni szerte a kontinensen. Hamar népszerű lett, rengeteg feladvány született hozzá. Valószínűleg a kínai tangram az a játék, amihez a legtöbb kirakható alakzatot ismerünk.

Következzen ezekből néhány!

Hiányos négyzetek:

 

Ezekből a négyzetekből két kis háromszögnyi rész hiányzik. Sikerül az olvasónak kirakni olyan négyzetet, ahol a két hiányzó kis háromszög egy négyzet alakú lyukat alkot? És úgy, hogy a négyzet belsejében legyen egy négyzet alakú lyuk?

Konvex alakzatok:

Talál még ezeken kívül másokat is az olvasó?

Emberek:

Állatok:

Az itt bemutatottak csak egy nagyon kis részét ölelik fel a tangram figurák bámulatosan gazdag tárházának. Próbálkozzon az olvasó is minél többfélét létrehozni.

Befejezésül álljon itt a fali CD-tartóm, ami szintén tangram elemekből áll:

2 komment

Címkék: fejtörő tangram 2d összerakó összerakó

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr211525641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rusty 2009.11.16. 15:16:35

A CD-tartó óriási! :D

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.11.16. 15:22:57

@rusty:
Hát persze, én csináltam! :)

Sajnos, kicsit jobban néz ki, mint amennyire praktikus. Más elrendezésben jobb lett volna összerakni az elemeket, de nincs elég hely.
süti beállítások módosítása