Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Egyforma semmik

2023.11.12. 18:55 Gál Péter F.

 

A tavalyi Ördöglakat találkozón próbáltam jó hangzatos elnevezést találni az előadásomnak, így lett a címe "Feladványok a semmire". Olyan játékokról szólt, ahol nem a kirakandó alakzatra adtam meg szabályokat, hanem a táblán üresen maradó részre. (Pontosabb lett volna a Feladványok az ürességre, csak az hogy hangzik már!) Az ott még kitalálás, fejlesztés alatt álló feladványtípusok közül az egyikben pár elemet kellett elhelyezni a játéktáblára, hogy az elemek által le nem fedett terület két különálló "lyukat" alkosson, és a két lyuk legyen egybevágó. 

Pl. legyen a tábla téglalap alakú, és álljon 4×5 egységből. Helyezzük el ezen a W és a P pentominót, hogy két egymással oldallal nem érintkező fedetlen rész keletkezzen, amik ráadásul egybevágók is. Egy ábrán a szereplő alakzatok:

10_pentowp.png

Egy kis próbálkozás után valószínűleg mindenki megtalálja az egyetlen helyes megoldást:

20_pentowp_sol.png

Mindkét üresen maradt alakzat egy P pentominót formáz, így tényleg egybevágók, és az is látható, hogy nem érintkeznek.

(Ezen elrendezés forgatott és tükrözött változatai is jók, de azokat nem tekintjük más megoldásnak.)

 Ugyanezen a táblán még érdekes feladványokat adnak a PU, LV, PY és VY elempárok.

30_pentoparok.png

Ha három pentominós feladványokat keresünk, akkor a páratlan területű táblákat kell vizsgálni. Nehezebb, ha maga a tábla sem szimmetrikus, így egy lerakás elforgatott verziói nem lesznek jók. Ha kivágjuk az 5×6-os tábla sarkát, pont ilyen táblát kapunk.

Ezen a táblán az FIP elemeknek viszonylag sok megoldása létezik.

40_pentofip.png

Ezek közül párat megtalálni nem olyan nehéz, de mégis érdekes probléma. Hogy biztosan jól érthető legyen a feladattípus, egy megoldást bemutatok:

50_pentofip_sol.png

Ennél lényegesen nehezebbek azok a 3 pentominós feladványok, amiknek csak egyetlen megoldásuk van. Pár ilyen:

60_pento3pcs.png

Az idei IPP csere és versenyjátékom a "Spacing Out" volt, ami közel 100 fejtörőt tartalmaz, mind a le nem fedett területekre vonatkozik, de 5 különböző feladványtípusban. Ez is könyvecskés külsőt kapott:

imgp6347.jpg

 A könyv jobb oldalán felül található a játéktér, ami egy 5×7-es téglalap, de a jobb felső és alsó sarkából is hiányoznak mezők, hogy minél kevésbé legyen szimmetrikus. Amint a fotón is látható, ezen a táblán 2, 3, 4 és 5 elemmel is létezik megoldás erre a feladattípusra. 

Az idei Ördöglakat találkozón ismét rendeztünk megoldóversenyt, és a 4 megfejtendő játék közül az egyik a fotón látható 2. feladvány volt. Egy ábrán a tábla és a szükséges elemek:

70_spacingout3pcs.png

Sajnos, az egyik résztvevő sem bírkózott meg vele. A verseny végén kérdezték a megoldást, és mivel nem vittem puskát, nekiálltam megoldani. Aztán a másik szervezőtársam is, aztán még aki érte... És senkinek sem sikerült. OK, elég fáradtak voltunk akkor már, de azért mégis, talán illett volna megoldanunk egy 3 darabos feladványt. De sehogy sem sikerült, sőt hirtelen online vagy telefonos segítséget sem tudtunk kérni...

Többek közt ezért is született ez a poszt, Szeretném megmutatni, hogy van megoldás, sőt nem is egy (hanem kettő.) Mindenesetre ez maximálisan igazolta a várakozásaimat: ha az üres mezőkről szól a feladvány, az általában nehezebb, mint ha a kitöltöttekről 

Az idei verseny a hármas számról szólt. Ugyan négy feladványt kellett megoldani, de mind kapcsolódott a hármashoz. 3 elemből kellett szimmetrikus alakzatot alkotni, 3 térbeli elemből kellett egy hiányos kockát kirakni, 3 karikát tartalmazó ördöglakatról kellett eltávolítani a zsinórt és 3 elemet kellett volna elhelyezni a táblán...

Elég nehezek voltak így is, nem hiszem, hogy jövőre a négy lesz a kulcsszám.

Ide kattintva megtekinthetitek a megoldatlan feladvány megfejtéseit.

  

 

 

 

 

13 komment

Címkék: könyv fejtörő pakolás 2d összerakó összerakó kirakó ipp

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr3218256819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóthné Szalontay Anna Panni 2024.01.23. 10:07:45

A sárga tükrözve van, a megoldásban. Nem hiszem, hogy ez megengedett.

Tóthné Szalontay Anna Panni 2024.01.23. 10:26:40

@Tóthné Szalontay Anna Panni: a tükörkép, vagyis a paírkák hátulja egy teljesen más alakzat, és szerintem, a leírásban ezt oda kellen írni, hogy a papírkák mindkét oldala nyomott, és használható. Ugyan az egyik példa így van megoldva, de szerintem ez definiálja világosan a játékot. Nekem evidens volt a látottak alapján hogy nem tükrözhetem ezeket. mert új alakzatok keletkeznek úgy. p nem egyenlő b, az egy másik alakzat.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2024.01.23. 11:27:19

@Tóthné Szalontay Anna Panni:
Milyen papírkákról van szó? A könyvben fa elemek vannak, mindkét oldaluk egyforma... Én természetesnek vettem, hogy megfordítható.

De, köszönöm az észrevételt, akkor erre külön fel fogom hívni a figyelmet. És a posztot is módosítom ennek megfelelően...

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2024.01.23. 11:30:15

@Tóthné Szalontay Anna Panni: Egyébként már az első ábrán is tükrözve van a P alakú elem.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2024.01.23. 11:51:17

@Tóthné Szalontay Anna Panni: Nem értem a kérdést...

A könyvecskés játék része az L alakú hexominó. Nem sárga, hanem fa. A leírásban különböző színekkel jelölöm a különböző elemeket, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni. Ráadásul be is kockáztam, hogy látszódjon a pontos méretük. De ez csak a leírásban, a feladványkártyában van így, az elkészült játékban minden elem fa.

Ha valaki magának el akarja készíteni, akkor neki is gondoskodnia kell arról, hogy az elemek két oldala egyforma legyen...

Tóthné Szalontay Anna Panni 2024.01.23. 11:55:50

@Tóthné Szalontay Anna Panni: @Gál Péter F.: a fa nem szerepel a leírásban, és egy füzetkét látok. ezek alapján, csak egy oldalán nyomott kivágható cetlikre gondoltam.

Tóthné Szalontay Anna Panni 2024.01.23. 12:20:53

Amit félre értettem, talán az én hibám, de megfosztott a megoldás élvezetétől, amit felettébb sajnálok! Igy szeretettel, kérem, hogy egyrészt a tükörképeket is tegye oda képpel az eredetihez, és a mindenki kedvéért ne hívjuk pentominonak a hexominot. Másrészt a könyvet nem ismerem, nem értelmes információ, anélkül kellene a feladatot röviden kitűzni, azok számára akik szeretnek mindent megoldani. Csak a feladatot pontosan megfogalmazni, a többi nem érdekes mindenkinek. KB ÍGY:
Feladat: Az ábrán látható:
• a tábla
• és 2 pentonimo, és egy hexomino (ezeknek a másik oldala is ugyanilyen, megfordíthatóak.)
A CÉL: úgy kell a táblára kell helyezni a 3 színes polyominot, hogy
• minden színből egy legyen,
• legalább kettő egymással érintkezzen, egy alakzatot alkotva
• két részre osszák fel a táblát.
• és, a keletkező 2 üres rész egymással egybevágó legyen.

Tóthné Szalontay Anna Panni 2024.01.23. 12:31:23

JAVITÁS
Feladat: Az ábrán látható:
• a tábla (FEKETE, FEHÉR)
• és SZÍNES 2 pentonimo, és egy hexomino (ezeknek a másik oldala is ugyanilyen, megfordíthatóK.)
A CÉL: úgy kell a táblára kell helyezni a 3 színes polyominot, hogy
• minden színből egy legyen,
• legalább kettő egymással érintkezzen, ÉS A 3 POLYOMINO EGY ÖSSZEFÜGGŐ SOKSZÖGET ALKOSSON
• két részre osszák fel a táblát.
• és, a keletkező 2 üres rész egymással egybevágó legyen.

Tóthné Szalontay Anna Panni 2024.01.23. 12:34:51

@Tóthné Szalontay Anna Panni: PERSZE ÍGY IS JÓ, ÉS ÉRTEHETŐ, CSAK NEKEM NEM VOLT AZ, MERT NEM FIGYELTEM ELÉGGÉ AZ ÁBRÁKRA. NA MINDEGY. KÖSZÖNÖM, A FELADATOT.

Tóthné Szalontay Anna Panni 2024.01.23. 12:38:51

KIEGÉSZÍTÉS
Két geometriai alakzat akkor egybevágó, ha eltolással, forgatással, tükrözéssel, illetve ezek kombinációjával fedésbe hozhatók.

Tóthné Szalontay Anna Panni 2024.01.23. 12:41:53

HA TUDOK RÓLA, LEGKÖZELEBB ÉN IS MEGYEK.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2024.01.23. 14:37:43

@Tóthné Szalontay Anna Panni:
Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem annyira hogy a szöveg körülményes legyen és nem matekos érdeklődésűeknek olvashatatlan.

Szerintem sehol nem hívtam a hexominót pentominónak, ez nem férne bele nekem sem. Elemeknek hívom őket, még a polyominó szót sem akartam használni...

Azt hiszem, teljesen reménytelen úgy írni, hogy mindig mindenkinek megfelelő legyen.

Amit tudok ígérni, hogy a továbbiakban is megpróbálok precíz lenni, és jobban figyelek az itt felmerült problémákra.

Ördöglakat találkozó soká lesz, de most szombaton lesz a Kiss Áron Játéktársaságnál ördöglakatozás, ahol egy csomó játékot ki lehet próbálni.

www.facebook.com/Ordoglakat/posts/pfbid029Ppixpz8ouw5EfmUTyfmqwHZfrx4rFVmwu6anjSfkBnFKaCTPkTTPhcQTQbgPNDMl
süti beállítások módosítása