Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Ördögi összerakó

2012.04.11. 19:44 Gál Péter F.

Ördögi, mert egyik neve Diaboló. De ördögi azért is, mert szinte mindig kisiklik kezeink közül a megoldás. Már-már sikerül, de az utolsó darabok csak nem illenek a kimaradt helyre. Vagy a lyuk épp olyan alakú, amilyen elemet már elhasználtunk. Nagyon agyafúrt, bonyolult játék ez!

Pedig az elemei viszonylag egyszerű formákból épülnek fel. Volt már szó vonalzós játékról, ott a 30-60-90 fokos háromszög volt az építőelem. E játékban a másik derékszögű vonalzót, a 45-45-90 fokost használjuk. Négy ilyen háromszöget illesztünk össze minden lehetséges módon, úgy hogy teljes oldalak érintkezzenek. Ezt 14 különböző módon tehetjük meg (nem egyszerű megtalálni az összes lehetőséget!) Ez a 14 alakzat adja mostani játékunk elemkészletét:

 

Elsőre nehéz látni a háromszögek elhelyezkedését, így következzenek az elemek rajzban is:

A játéknak több elnevezése ismert. A nemzetközi szakirodalom inkább TetraTan-ként emlegeti (de így nem tudtam volna ilyen hangzatos címet adni a bejegyzésnek :)) De használják a TetraBolo elnevezést is.

Kis fantáziával és sok ügyességgel, próbálkozással jópofa alakzatok rakhatók ki az összes elem felhasználásával. Pl. egy hal:

De akár egy emberi fej vagy egy házikó is (feladványként):

Nagyon nehéz, de érdekes probléma megkeresni az elemekből kirakható konvex alakzatokat. Elsőre talán nehéz elképzelni, hogy ezekből a fura formákból egyáltalán lehetséges ez, de a következő kép is bizonyítja, hogy nemcsak konvex, de még szimmetrikus síkidom is összeállítható:

 

Még két kirakandó konvex alakzat:

De a most bemutatottakon kívül is léteznek még az összes elemmel kirakható konvex formák. Próbáljon ilyet találni az olvasó!

Szerintem nagyon érdekes ebben a játékban, hogy a kirakandó formákat látva rendkívül nehéz eldönteni, hogy merre is állnak az elemek. Pl. kirakható két hasonló méretű négyzet úgy, hogy az egyikben a téglalap alakú elem az oldallal párhuzamosan áll:

A másikban pedig az oldalakkal 45 fokos szöget zár be:

Nagyon igyekeztem, hogy a két kép azonos nagyítású legyen. A fényképezőgép állványon volt, a zoomon nem állítottam és a két kép kivágása pixelre azonos méretű. Egyforma nagy a két négyzet? Nagyon úgy néz ki! Pedig a felső 8 elemből áll, az alsó pedig 9-ből!

Hát nem ördögi?

Szólj hozzá!

Címkék: pakolás 2d összerakó kombinatorikus összerakó kirakó put together eltűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr114386533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása