Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Szoliter – Háromszög tábla

2012.08.05. 23:22 Gál Péter F.

Foglalkoztunk már szoliterekkel. Az angol tábla a legismertebb változat, ott szerepelnek részletesen a szabályok és néhány megoldási trükk. Az 5×5-ös tábla pedig azért volt fontos, mert más jópofa játék is játszható rajta. E két tábla közös tulajdonsága, hogy a lyukak elhelyezkedése négyzetes mintát követ, így minden bábunak 4 szomszédja lehet, vagyis 4 felé ugorhat.

A most következő szoliter változatban a mezők háromszögrácsot alkotnak és az összes lyuk is mintha egy háromszöget formálna:

TriSoli-14_5Ures.jpg

A szabályok itt is ugyanazok, mint általában a szolitereknél. Egy bábu átugorhatja a szomszédját, ha mögötte üres mező található. Az átugrott bábut azonnal le kell venni. Cél, hogy csak egy bábu maradjon a táblán.

De mik a szomszédjai egy ilyen szokatlan táblán az egyes mezőknek? Egyszerűbben látható, ha mezőket hatszögeknek képzeljük:

TriangularTabla.png

A mezők szomszédjai a vele közös oldallal rendelkező hatszögek. Pl. az 5-ösnek hat szomszédja van, míg a 11-esnek csak kettő. Érdekes, hogy mindkét mezőről csak 2 helyre lehet ugrani, az 5-ösről a 12-esre vagy a 14-esre, míg a 11-esről a 4-esre vagy a 13-asra.

Az első képen látható elrendezésben egyetlen mező kivételével az összes foglalt, vagyis 13 bábut kell átugrani, eltávolítani. Az előző két szoliter változatban 31-et illetve 23-at kellett, így könnyen látható, hogy ez egy lényegesen egyszerűbb változat. Egy ilyen feladványnak nyugodtan neki lehet állni különösebb előkészületek nélkül is. Nem lesz egyszerű megtalálni a megoldást, de nem reménytelenül nehéz vállalkozás. A két előző szoliter (szerintem) szinte megoldhatatlanul nehéz, hacsak nem ismerünk vagy találunk ki pár trükköt.

De lássuk, vannak-e más megoldható elrendezések ezen a táblán! Ha csak egy mező marad üresen, akkor ezt a szimmetrikus esetektől eltekintve 5 különböző módon választhatjuk ki. Ebből az egyik szerepelt az első képen, a másik 4 a következő fotókon látható:

 TriSol_1UresOssz.jpg

Szerencsére mind az öt elrendezésnek van megoldása. Így ezen a táblán öt komoly, de nem reménytelenül nehéz feladványt kapunk.

Egy másik bejegyzésben még vissza fogunk térni erre a táblára. Könnyebb és még nehezebb feladványok is léteznek még hozzá!

2 komment

Címkék: sorozatos szoliter sorozatos mozgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr604697547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camping 2012.12.08. 23:56:27

Bár kezdő vagyok a témában, de nekem az első (amikor az 5. hiányzik) és az ötödik, (amikor a 8. hiányzik) egyformának tűnik...
Úgy gondolom, hogy ha bármely kezdőállás tükrözéssel vagy forgatással előállítható egy másikból, az nem független.
Egyébként nagyon tetszik a játék.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.12.09. 09:43:21

@camping: Igazad van! Én néztem el! Köszönöm a korrekciót.
süti beállítások módosítása