Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Ketrecbe zárt rabkeresztek

2019.01.06. 17:54 Gál Péter F.

Már többször láttunk példát arra, hogy egy-egy játékot mennyire meg tud nehezíteni, ha egy keret vagy ketrec belsejében kell összeállítani. A legjobb példa erre talán a Ketrecbe zárt kockák, de érdekes volt, amikor az egyszerű facsomókat tettük egy kockába

Nem nehéz eljutni addig, hogy a 6 elemű rabkereszteket is próbáljuk meg "keretbe foglalni". Kétféle keret könnyen adja magát, ezek láthatók a képen:

imgp3098.jpg

Egy a bal oldali keret belsejében felépített kereszt:

imgp3101.jpg

Ennek a keresztnek az elemei teljesen véletlenszerűen kerültek elő, addig válogattam a más célra készült keresztjeim alkatrészei között, míg sikerült egy összeépíthetőt találnom. Ezek kellettek hozzá:

imgp3102.jpg

Természetesen ugyanezek az elemek a tágabb ketrecben is összeállíthatók:

imgp3107.jpg

Az összes tömör kereszt elemeit tartalmazó Készletből több tízezer kereszt készíthető, de vajon melyek rakhatók össze valamelyik keret belsejében? Ad-e ez plusz nehezítést az eredeti játékhoz? Nem egyszerű kérdések ezek. A teljes válaszhoz komoly számítógépes elemzéseket kell végezni. Ishino Keiichiro a fantasztikus puzzlewillbeplayed oldal készítője elvégezte a munka nagy részét, de nem minden eredménye nyilvános és hozzáférhető. Én is sokat foglalkoztam a kérdéssel, komolyan megdolgoztattam a BurrTools programot! 

Érezhető, hogy a bal oldali keret nem ad annyi helyet az elemek mozgatására, így jóval kevesebb lehetőség lesz jó elemhatos kiválasztására. Sőt, a már ismert keresztek nagy része nem is összerakható ebben a keretben. Pl. az előzményekről szóló bejegyzésben bemutatott két kereszt egyike sem megoldható ily módon.

A ketrecen kívül viszonylag könnyen összerakhatók az alábbi elemek:

imgp3112.jpg

A ketrec belsejébe viszont határozottan nehéz belepakolni. Igaz, hogy az utolsó elemet, a sima hasábot már könnyű a végén betolni a helyére, ez egy lépésben sikerül. De az utolsó előtti elem behelyezéséhez 3 másikat el kell mozdítani és csak a 4. lépésben berakható. Ezért mondjuk ezt az elemkészletet 1.4-es fokozatúnak.

Még nehezebb a következő készlet:

imgp3114.jpg

Az utolsó elem behelyezéséhez 4 mozgatásra van szükség, az utolsó előttihez pedig 6-ra! Így ez a játék 4.6-os fokozatú. Nagyon komoly erőpróba a megoldása.

Ugyanilyen bonyolultságúak ezek az elemek is:

imgp3116.jpg

A másik keret több lehetőséget biztosít belső mozgásokra, bár ez is leszűkíti a lehetőségeket annyira, hogy pl. az alapoknál bemutatott nagyon egyszerű elemkészlet megoldhatatlanná váljon. 

Ha a tömör hasábot is használjuk, akkor általában egyszerűbbek a keresztek, hisz biztosan ezt kell utoljára behelyezni, ráadásul a sok szimmetria miatt nem kell sokat gondolkodnunk az állásán. Mégis vannak olyan elemkészletek, amik így is nagyon nehezek tudnak lenni. Pl. a következő képen láthatónál az utolsó előtti elem behelyezéséhez 10 mozgatás szükséges:

imgp3119.jpg

Az alábbi készlet már nem tartalmazza a tömör hasábot, így a fokozata is tud nagyobb lenni. Az utolsó elem behelyezéséhez 2 mozgatás szükséges, míg az utolsó előttihez 8. 

imgp3122.jpg

Az általam ismert legnagyobb fokozatú játék, ami csak a Készlet elemeit tartalmazza a következő:

imgp3124.jpg

Ennek fokozata 7.3. Nem vagyok biztos benne, hogy ez még emberi ésszel megoldható :) 

Természetesen a Készleten kívül is léteznek olyan elemek, amik igazán érdekes feladványt eredményeznek a keretekkel. Sőt, az igazi rekorderek (sajnos) innen kerülnek ki. A következő nagyon egyszerű elemek eredményezik a legmagasabb fokozatú játékot. Az első elem eltávolításához 22 lépés szükséges. A készletben csak 3 szerepel a 4 egyforma elem közül.

imgp3127.jpg

A tömörebb ketrec két rekordere:

imgp3129.jpg

Ez egy 1.11-es fokú készlet. Vagyis szétszedéskor a 2. elemet csak 11 mozgatásra sikerül kivenni a ketrecből.

Az abszolut rekorder ehhez a kerethez a következő készlet:

imgp3130.jpg

Ez a játék 6.12-es fokozattal rendelkezik.

Külön érdekessége az utolsó 3 képen látható játéknak, hogy csak 1-1 plusz elemet kell elkészíteni a Készlethez. Érdemes rászánni az időt és fáradtságot, nagyon komoly fejtörőkhöz jutunk általuk!

Most a bejegyzés írása közben újra elővettem ezeket a több éve elkészített játékokat. Igazán jó szórakozást nyújtottak. Nagyon javaslom az elkészítésüket vagy beszerzésüket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: rabkereszt összekapcsolódó burr interlocking puzzle facsomó interlocking 6 elemű

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr8414538582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása