Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Akrobaták

2012.09.02. 18:34 Gál Péter F.

Két összetett ördöglakatról lesz szó ebben a bejegyzésben. Sok közös vonásuk van, melyek a megoldás során derülnek ki elsősorban, nekem mégis a külsejük hasonlósága tetszik. Ahogy rájuk nézek, azonnal a légtornászok jutnak eszembe, amint a trapézon lengenek. Ezért is adtam az Akrobaták nevet e két játéknak. Sajnos az eredetüket, kitalálójukat nem ismerem, sok-sok évvel ezelőtt találkoztam velük, de már arra sem emlékszem, hogy hol és milyen körülmények között. Még az is lehet, hogy egyáltalán nem így néztek ki, gyakran van, hogy pl. drótból készült ördöglakatot "fásítok", így pedig óhatatlanul megváltozik a külsejük. Azt biztosan tudom, hogy e két játék alapötlete nem az enyém, a kivitelezés viszont saját munka.

Lássuk tehát a két akrobatát:

Akrobata_1emelet_Lent.jpg

Mindkettőn feltűnő elem a rúdba "kapaszkodó" karikák, mintha ezek lennének a légtornászok karjai. Természetesen a megoldás során is fel kell használni, hogy ezeken a karikákon átvezethető a kötél.

Az előtérben látható, egy emeletes játék talpába fixen rögzítve vannak a függőleges pálcák, viszont a talp feletti lapban jó nagy lyukak vannak a két középső pálcának, így ez a lap könnyedén emelhető, mozgatható.

Mindkét játékban a feladat a zsinór eltávolítása.

Közös vonásuk még, hogy többféle nehézségű feladvány létezik hozzájuk. A legnehezebb a játékok alja felé elhelyezkedő zsinórok leszedése. Az egy emeletes játék egy fokkal könnyebb, ha a középső lapon van a zsinór:

Akrobata_1emelet_Kozep.jpg

A két emelet magas játék ilyenkor a legnehezebb:

Akrobata_2emelet_Lent.jpg

De egyáltalán nem egyszerű az sem, ha egy fokkal feljebbről kell  indulni:

Akrobata_2emelet_KozepFelig.jpg

Érdekes még egy harmadik pozíció is:

Akrobata_2emelet_Kozep.jpg

Talán ez utóbbi való a kezdőknek, az ilyenfajta játékokkal most ismerkedőknek.

Még egy kép annak igazolására, hogy igenis mindkét játék megoldható, a kötelek leszedhetők:

Akrobatak_Megoldva.jpg

Mikor e játékokat készítettem, még korántsem volt ekkora rálátásom a különböző ördöglakat típusokra. A két emeletes játék nagyon komoly fejtörést okozott, órákig tartott, mire sikerült megoldanom. Akkor egy kicsit félre is tettem, túl nehéznek ítéltem, így nem szoktam elvinni bemutatókra, a vendégeinket sem ezzel idegesítem. Most, hogy a fotózáshoz újra elővettem, és meg kellett oldani, különböző helyekre el kellett vinni a madzagot, rádöbbentem, hogy lényegében ez a játék is egyfajta Meleda. Aki rájön a hasonlóságra, annak sokkal egyszerűbb megoldania (persze, ha a Meledát tudja!). A megoldás lényegében megegyezik a 3 emeletes Meledáéval, csak alaposan meg kell fontolni, hogy hol is vannak a Meleda emeletei! A Meleda megoldásához szükséges lépésszám az emeletek számával exponenciálisan nő, egy új emelet a szükséges lépések számát megkétszerezi (nagyjából.) Ezeket az akrobatákat is lehetne még több szinttel ellátni, így akármilyen bonyolult játék készíthető. Az utolsó képen a háttérben látható változatnál nem magától értődő újabb szintek bevezetése, így annak a játéknak a módosított változata már igazán nevezhető új ördöglakatnak.

Lehet, hogy el is készítem nemsokára! De azt sem bánom, ha egy olvasó megelőz ebben!

(A fotók egy kísérlet eredményei. Azzal próbálkoztam, hogy egyetlen zseblámpával (és hosszú expozícióval) lehet-e érdekes, kissé rejtélyes hatású képeket készíteni. Így sikerültek.)

3 komment

Címkék: ördöglakat szétválasztó disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr914747675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2012.09.03. 08:28:59

Gratulálok a fotókhoz, látom van egy másik hobbid is :) Nekem is

P$+ 2012.10.11. 16:54:58

Jók ezek a fotók. Olyan a megvilágítás, mint a cirkuszban az akrobaták nagy száma előtt. :-)

P$+ 2012.10.11. 16:55:50

Persze tetszenek az ördöglakatok is. :-)))
süti beállítások módosítása