Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Mozgó csomó – filléres ördöglakat

2018.11.25. 16:12 Gál Péter F.

Néhány karika és golyó felhasználásával jópár ördöglakat készíthető. Most olyanokat mutatok, amik nem túl nehezek, így azoknak is jó szórakozást nyújthatnak, akik most ismerkednek e játéktípussal. Az összes megoldása hasonló alapötletre épül. Néha könnyebben észrevehető a megoldás kulcsa, máskor inkább összegubancolni sikerül a játékokat. Aki más alapötletre is kíváncsi, annak javaslom a filléres sorozat többi játékát.

Az alapjáték két karikából és két golyóból áll:

imgp2938.jpg

A golyók akkorák, hogy a hozzájuk közel álló karikán nem férnek át. A másik karika mérete tetszőleges lehet.

A feladat az egész játék szétszedése két különálló karikára és egy zsinórra melynek a két végére egy-egy golyó van erősítve. Sőt, utána vissza kell állítani a kezdőállapotot!

Hasonlóan egyszerűen látható alapötlet szükséges a játék kicsit módosított változatához. Ehhez 3 karika szükséges:

imgp2941.jpg

Az első változat csomóját el lehet bonyolítani, így egy több lépcsős játékot kapunk:

imgp2943.jpg

Ugyan nem hiszem, hogy komoly gondot okozna pár karika beszerzése, de a játék elkészíthető ezek nélkül is. Talán még vicces is, ha egy teljesen hétköznapi eszközt használunk egész más funkcióra. Egy olló két fogantyúja kiválóan alkalmas a két karika helyettesítésére:

imgp2949.jpg

Még az egyik golyót is meg lehet spórolni:

imgp2946.jpg

Ez a változat valószínűleg a legkevesebb speciális alkatrészt használó ördöglakat. Ha nem látod kapásból a megoldást, készítsd el! Megéri!

Kicsit nehezebben látható a megoldás, ha a zsinór egyik végét egy viszonylag hosszabb pálcába (vagy főzőkanál nyelébe) erősítjük:

imgp2939.jpg

Itt a zsinór nem elég hosszú ahhoz, hogy a hurkot átemeljük a pálcán. A natúr karika felfelé lehúzható, de ezzel sem kerülünk sokkal közelebb a megoldáshoz. (Most jutott eszembe egy olyan verzió, amikor a főzőkanál fejébe van rögzítve ez a rövid zsinór és a karika nem húzható le arrafelé a pálcáról. Akkor is megoldható?)

Lényegesen nehezebb a következő képen látható változat:

imgp2936.jpg

Ezt elkészíteni is nehezebb egy kicsit. Nem egyszerű megragasztani a fekete zsinórhurkot. Esetleg varrni érdemes. Annak mérete akkora, hogy a golyó nem fér át rajta.

Karácsonyig még bőven van idő ezeknek a játékoknak az elkészítésére! Nemcsak gyerekeknek, hanem gondolkodni szerető, játékos felnőtteknek is jó ajándékok lehetnek. 

 

2 komment

Címkék: ördöglakat disentanglement filléres

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr3714392250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b.pal 2018.11.29. 09:59:21

"Kicsit nehezebben látható a megoldás, ha a zsinór egyik végét egy viszonylag hosszabb pálcába (vagy főzőkanál nyelébe) erősítjük:"
Én ezt a megoldást egyáltalán nem látom, sőt a barkácsolt példányomon sem tudom megoldani. Akárhogyan forgatom, semmit sem tudok vele megkerülni. Én vagyok kevés a megoldásához vagy az összeállított játék a hibás?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2018.11.29. 10:04:33

@b.pal: Elég hosszú a zsinór? A fotó csalóka, próbáld hosszú zsinórral!