Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Ördöglakat pályázat eredmények 1. rész

2010.10.13. 19:11 Gál Péter F.

Lezajlott Bakonysárkányban az Ördöglakat találkozó, kiderültek a pályázat eredményei. Nagy örömöre megosztott első díjat nyertem.

A pályázatra 3 játékkal neveztem. Kettő eléggé hasonló ötleten alapul, a harmadik lényegesen különbözik ezektől. Az alábbiakban bemutatom ezeket a játékokat.

Az első 2 játékhoz a következő leírást mellékeltem:

Poli-Pakk játékok

A játékcsalád minden tagjában a cél az elemek elhelyezése a megadott négyzet, téglalap vagy más sokszög alakú lyukban.

A megoldás általában furcsa, meghökkentő, olyan, ami megköveteli a játékostól a sémák elhagyását, újszerű utak keresését.

Az első Poli-Pakk játékok a 2000-es évek elején jelentek meg. Boltokban nem is nagyon kaphatók, inkább gyűjtőknél vagy játékversenyeken lehet rájuk akadni. A játékcsalád legismertebb képviselői poliominó alakú (vagyis kis négyzetekből összeállított) elemekből állnak. Innen vettem az ötletet a  játékcsalád elnevezéséhez is, hisz poliominókat kell bepakolni egy adott helyre.

A játékok nehezen kategorizálhatóak. A nemzetközileg elfogadott besorolás alapján a kétdimenziós, kombinatorikus összerakók közé kellene kerülniük, azonban azoknál a játékoknál ismert a kirakandó alakzat. Egy másik játékosztálynál, a pakolási problémáknál „csak” az a feladat, hogy egy adott helyre illesszük be az ezeknél jóval egyszerűbb alakú elemeket. Talán a legpontosabb, ha a két kategória határára helyezzük el a Poli-Pakk játékcsaládot.

Az egyes, konkrét játékok jellemzésénél fontos az elemek összterülete és  darabszáma. E két szám szerepel még az elnevezésekben. (Természetesen ez még nem elég a pontos reprodukcióhoz, de egy egyszerűbb nyilvántartásban segít.)

A versenyre nevezett Poli-Pakk játékaim 4 elemből állnak, így kapcsolódnak a 4. Országos Ördöglakat Találkozóhoz.

Poli-Pakk 32/4


Cél az összes elem elhelyezése a felső, nagyobb lyukban.
A játék minden eleme egyforma, 8 kis négyzetből álló poliominó más néven oktominó. Összesen 369 különböző oktominó létezik  (néhány látható a  borítón), ezek közül választottam ki a játék számára megfelelő elemet. A kiválasztáskor fontos volt, hogy ne legyen „egyszerű” megoldás, csak azon a trükkös módon férjenek a helyükre az elemek, ahogy előre kigondoltam.

 

 

Poli-Pakk 25/4

A játék elemei 6 vagy 7 kis négyzetből álló poliominók (3 hexominó és 1 heptominó). Az elemek kiválasztása véletlenszerűen történt, azonban pár szempontot fontosnak tartottam: 

  • az elemek ne legyenek szimmetrikusak, hisz az könnyít az összerakáson;
  • az elemek legyenek különbözőek;
  • ne legyen „egyszerű” megoldás, csak „trükkös”. E feltétel teljesítéséhez számítógépes elemzést végeztem.

 

Mindkét játék kerete és az elemek rétegelt lemezből készültek, melyet lézerrel vágtak pontos méretre. A borító papírból készült, saját kivitelezésben.

 Eddig tarott a pályázatra beadott leírás. Mellékeltem hozzá a játékokat is, azokat most fotón tudom bemutatni:

A PoliPakk 32/4 könyvecskéje becsukva:

 

És nyitva:

A PoliPakk 25/4 "belseje":

Szólj hozzá!

Címkék: 2d összerakó összerakó put together bakonysárkány

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr122369362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása