Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Kezdők játékai

2022.11.23. 18:56 Gál Péter F.

Nagy örömömre ismét egy vendégposzt következik. Sokaknak jó segítség lehet kisgyerekes rendezvények szervezésekor.

Egy olyan területről szól a poszt, ami nekem gyakran okozott gondot. Az általam tartott iskolai rendezvényeken, nyílt napokon sok 10 évesnél fiatalabb gyerek is megjelenik és nem mindegy, hogy az első alkalommal milyen játékot vehet a kezébe. Fontos, hogy számára megfelelő nehézségű, megoldható, ezáltal sikerélményt biztosító játék legyen az első találkozása az ördöglakatok világával. Ehhez gyűjtöttem össze néhány olyan játékot, amivel el lehet kezdeni az ismerkedést. A játékok egy része már szerepelt a blogon, de ilyen szempontból csoportosítva, együtt még nem láthattuk őket.

Az első játék a „Princess heart”, vagyis „A hercegnő szíve” néven található meg a neten. A szétválasztó játékok legegyszerűbb tagjai közé tartozik, így viszonylag gyorsan meg szokták oldani. Az én saját készítésű változatom nem ennyire dizájnos, viszont ugyanazzal az egyetlen lépéssel megfejthető, így bátran ajánlható a teljesen kezdők számára is. Azt szeretik benne, hogy annyira egyszerű, hogy igazából nem sok mindent lehet vele csinálni és nagyon könnyen szétjön az első próbálkozásokra.

Az eredeti játék:

kep1.png Egyszerűsített verzió:img_20221014_134528.jpg

A „Bújócska” típusú ördöglakatok már szerepeltek ezen a blogon https://ordoglakat.blog.hu/2010/12/20/bujocska_29?token=b12a139c1c77ab4bcca876320bbe12d7. Közülük én a legegyszerűbb, két lyukkal készült változatot szoktam használni. Mivel filléres anyagköltségű és könnyen elkészíthető ördöglakat, így ezt a játékot szoktam a rendezvényeken szóróanyagként ajándékba adni a nehezebb játékok megfejtőinek.

img_20221014_134626.jpg

A következő játék a netes áruházakban „Az indiai kötéltrükk” néven kapható, de otthon is könnyxen elkészíthető. Az egyszerű, egy lépéses megoldása miatt azok is szokták szeretni, akik eleinte ellenérzésekkel vették a kezükbe bármelyik játékot.

 

kep6.png

„A páros fakanál” nevű játék sok változatban kering a neten, de a megoldását tekintve a „Bújócska” és „Az indiai kötéltrükk” rokoni körébe tartozik, így szerintem ennek is itt a helye a kezdők játékai között. Amennyiben erősebb műanyag kanalakat tudok szerezni, akkor ezt is nagyobb mennyiségben szoktam elkészíteni és osztogatni kedvcsináló ajándék gyanánt.

kep3.png

A következő játékok már nem annyira egyszerűek az eredeti változatukban, de némi pedagógiai célzatú segítséggel könnyíthetők annyira, hogy sikerélményhez juttassák a kezdő próbálkozókat.

Az „F, K, T betű kirakók” szintén kaphatók a boltokban, de elkészíteni sem ördöngösség őket.  Az én gyakorlatomban azzal segítem a játékosokat, hogy a kirakáshoz a betűk körvonalát egy laminált lapon előre megadom nekik, így sokkal hamarabb jön elő a Heuréka-élmény. A három hasonló anyagú fajáték esetében a rendezvényeken az is hasznos újítás, hogy betűnként eltérő színű alkatrészeket adok a kezükbe, hogy ne keveredjenek össze a három kirakó elemei.

kep4.png

A különböző iskolai és szabadidős rendezvényeken az elmúlt tíz évben sikerrel szerepeltek ezek a játékok, alkalmasnak bizonyultak az iskolába felvételizni kívánó 10 éves korosztály, a Kutatók éjszakája rendezvényein a felnőtt közönség, az iskolai csereprogramokon a külföldi diákok és pedagógusok, de az osztályok családi napjainak résztvevői számára egyaránt. Bátran ajánlom tehát őket bárkinek, aki most kezd ismerkedni az ördöglakatok világával.

 Berkecz Pál

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr2517986120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása