Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

ξ rács

2012.03.26. 19:53 Gál Péter F.

Azért az ördöglakatok királyai az összekapcsolódó játékok! Ezek a leglátványosabbak, legérdekesebb formájúak és talán a legszórakoztatóbbak is. E blogban is sok ilyen játékról volt már szó, de nem félek, hogy hamarosan elfogynak a bemutathatók.

Az összekapcsolódó játékoknak van azonban egy — a barkácsolók számára nem annyira kedvező — közös jellemzője is. Talán ezeket a játékokat a legnehezebb elkészíteni. Nagy precizitást és viszonylag komoly felszerelést igényelnek. A következőkben egy olyan játékról lesz szó, amely a szabályerősítő kivétel! Rendelkezik az összekapcsolódó játékok minden pozitív tulajdonságával, mégis viszonylag egyszerű elkészíteni. A következő képen  összerakott állapotban látható:

 

Elsőre inkább egy edényalátétre hasonlít, mint egy játékra, de ha megemeljük, mindjárt kiderül, hogy valami érdekes belső szerkezete lehet és fura elemekből állhat. Íme egy elemet megfogva és megemelve:

Nyeklik-nyaklik, majd szétesik, de mégis egyben marad. Sőt, egyáltalán nem egyszerű teljesen szétszedni. Az én példányom már kicsit kikopott a sok kísérletezéstől, az elemek könnyen elcsúsznak egymáson, mégsem válnak külön. Hosszasan kell ügyeskedni, hogy végül megkapjuk a 6 elemet:

Akik jártasak a görög ABC-ben, már biztosan rájöttek, hogy honnan a játék fura neve. Minden elem a kicsi, nyomtatott, görög kszí betűre hasonlít, így ez lett a névadó. Egy kicsit egyszerűbb betűtípussal ilyen a kszí betű:

A legfontosabb jellemzője a 3 "hajlat", kettő az egyik irányban és egy a másikban. A játék elemei ugyanezt tudják. Minden elem viszonylag egyszerűen előállítható négyzetes rudak összeragasztásával. A rudak 3, 2, vagy 1 egység hosszúak, tehát még itt sem kell trükközni fura tört méretekkel.

Szemléletesebb, ha rajzon is bemutatom a lehetséges elemeket. Minden "bevágásban" egy vagy 2 hosszúságú rúd lehet, így összesen 23=8 különböző elem létezik:

Ezek közül két db. A-t, és egy-egy B, C, D, E elemet használtam fel a játékhoz.

Többször volt már szó az összekapcsolódó játékok fokáról is. Legalaposabban az egyik 6 elemű rabkeresztes bejegyzésben vizsgáltuk ezt a kérdést. Röviden azt nevezzük egy játék fokának, ahányadik lépésben lehet kiszedni az összerakott játékból az első elemet. Fent már említettem, hogy ez a játék még akkor sem esik szét, ha az elemek már elkoptak, nem szorulnak össze. No, ennek oka épp a magasabb fok! A fenti elemekből 4 különböző módon is összeállítható a rács. Minden megoldás legalább 2-es fokozatú, de a legtrükkösebb 3-as, és még az első elem kivétele után sem esik darabokra, a második elemért is meg kell küzdeni.

De vegyük hozzá az elemekhez a G jelűt is! Így egy 7 elemű készletet kapunk:

Ezekből elvben 6 különböző 6 elemű készlet alkotható, tehát remény van 6 különböző rács összerakására. Sajnos (vagy épp szerencsére?) a fent bemutatotton kívül csak egyetlen másik készletnek van megoldása. Jó nehéz feladat megtalálni, hogy melyik is az a készlet és persze összeállítani a rácsot.

Azt tudom, hogy több olvasóm már beszerzett négyzetes léceket :) Nekik mindenképpen javaslom, hogy készítsék el ezt a játékot is! De remélem, mások is kedvet kapnak, és nemsokára egy saját készítésű, igazán különleges összekapcsolódó játékkal büszkélkedhetnek.

 

 

 

2 komment

Címkék: összekapcsolódó interlocking puzzle interlocking kombinatorikus 6 elemű

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr524341917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2012.04.07. 07:46:36

Egy 4x4-es verzió elég nagy akár annak is, hogy edényalátétnek használjuk :)

iiibs 2020.04.20. 23:02:47

Péter,

Nagyon jó bejegyzés!

Egy észrevétel: Az elemek képe, ahol az ABCDEFGH jelölések vannak, jobb lenne, ha nem fejjel lefelé mutatná a kszi betű alakot.

-Sanyi
süti beállítások módosítása