Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Dróthurkok – Ördöglakat fillérekből

2014.01.12. 18:17 Gál Péter F.

Általában egy vékony drótból készült ördöglakat minősége hagy némi kívánnivalót maga után. Nyeklik-nyaklik, nehéz eldönteni, hogy milyen lépések megengedettek. A drót nem alkalmas olyan játékok készítésére, ahol a megoldás lényege az, hogy egy vékony résen lehet átvezetni valamit. A vékony rés a legkisebb erőtől kitágul, megnagyobbodik, így szinte minden átfér rajta. Volt már szó az ilyen típusú játékokról ebben a bejegyzésben.

Van azonban egy olyan kategóriája az ördöglakatoknak, amit el lehet készíteni drótból. Ezek a játékok nem kényesek a pontos méretre, ha kicsit mozog a váz, az nem okoz semmi problémát. Persze nagy erőt nem szabad kifejteni ezek megoldásakor (sem). Ezen játékok közös jellemzője, hogy egy hosszúkás dróthurkot kell végigvezetni valamilyen akadályokkal nehezített pályán. Talán az egyik legismertebb képviselője látható a következő képen:

Drot_Haromszog.jpg

A bal oldali hurkot kell kifűzni a háromszöges labirintusból.

Könnyű lenne, ha a két karika közül az egyik nem lenne. Így bizony egyáltalán nem egyszerű feladvány!

Látható, hogy a drótok közti hézag nem állandó, némelyik egy kicsit görbe is. Ez azonban semmit nem von le a játék élvezetéből, sőt. Ebből is látszik, hogy akár otthon is meg lehet próbálni elkészíteni. A méretarányok sem annyira fontosak, de körülbelül tartsuk be a fotóról leolvashatókat.

Első pillantásra az alakjától eltekintve nagyon hasonlít a négyzet alakú játék a háromszögesre:

Drot_Negyzet.jpg

Nagyon fontos különbség azonban a középen látható rugóra hasonlító alakzat. Ez akkora, hogy nem fér át a leveendő hurok belsejében, nem lehet átfűzni rajta a hurkot. Egyáltalán nem triviális a megoldása.

Most kivételesen a végére hagytam a legegyszerűbb változatot. Ez nemcsak drótból készült, hanem akrilból. Így lehetőség volt a jól ismert karakter kialakítására:

Drot_Kukac2.jpg
Sejthető, hogy más betűk is alkalmasak lennének ilyen játék készítésére. Ez a változat tényleg elég egyszerű, kisebb gyerekeknek ezt adnám először.

Kedves olvasó! Aki nem tud fával dolgozni, de szeretne magának ördöglakatokat, annak javaslom, hogy a most bemutatottak közül készítsen el egyet vagy többet. Jó szórakozást nyújtanak.

Az itt bemutatott játékok egy ismert játékcsalád David Goodman által módosított, átalakított változatai, vele cseréltem.

10 komment

Címkék: szétválasztó filléres

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr575754657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psy12 2014.01.17. 21:52:08

Felülről a 2.-nál a leszedendő elem végén található karika átfér a vázon található karikán (belsején)? Vagy nagyobb annál? A képről úgy tűnik mintha átférne...

b.pal 2014.01.21. 15:50:44

Kedves Mester!
Az elmúlt tizenévben sikerült-e közelebb jutni ennek az ördöglakatnak a megoldásához?
Lesz róla esetleg bejegyzés?
Pál

"Erre az ördöglakatra véletlenül akadt rá a nagy amerikai rejtvénykészítő, Steward T. Coffin. A madzagot kell lehúzni a nyolcas alakú fémalakzatról anélkül, hogy a zsineget kikötnénk. De vigyázat! egyszerűbbnek látszik, mint amilyen...
Megoldhatatlan? Egy pillantás az alábbi ábrára segít.
Kövesse az nyilakat: a madzaghurkot a baloldali láncszemen és az alsó dróthurkon kell átvezetni. Ekkor a madzagnak ki kellene szabadulnia. Vagy mégsem? Mindenesetre nem lehetetlen."

b.pal 2014.01.22. 07:57:00

Kedves Mester!
Köszönöm a linket, ez tényleg ugyanaz, csak más megvalósításban.
Egyébként régebben volt egy tartalomjegyzéke a blognak, de most szinte lehetetlen visszakeresni a régebbi cikkeket, ezt sem találtam volna meg.
Pál

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.01.22. 15:03:06

@b.pal: Jaj, ne mesterezz már!
Hívj egyszerűen Szakértő Úrnak :)

Kimondott tartalomjegyzék nem volt. Két összegző, tematizáló bejegyzés volt. Az egyik az 50 kedvencről szólt:
ordoglakat.blog.hu/2013/12/07/50kedvenc

A másik pedig bemutatta a főbb csoportokat egy-egy példával:
ordoglakat.blog.hu/2012/04/14/van_benne_rendszer_1

Nem tudom, hogy lehetne értelmes tartalomjegyzéket csinálni...

Régebben aktívabban és pontosabban írtam a tárgyszavakat, az könnyíthette a keresést. Pl. a "szétválasztó" kulcsszóra előjön (szinte) az összes madzagos ördöglakat.

De ha van jó ötlet a tartalomjegyzékre, akkor majd egyszer megcsinálom.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2014.01.22. 20:27:56

kulcsszavak hasznosak, pl: milyen anyagok, hány elem, nehézségi fok, feladat típúsa, stb. ezek alapján már megtalálható valami, ha emlékszünk picit

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.01.22. 21:05:37

@G. M. E.: És ezeket nem tudja a kereső?
Találjak ki jobb visszakereső rendszert, mint a gugli vagy az indexes blogmotor keresője?

b.pal 2014.01.24. 08:16:12

@Gál Péter F.: Régebben volt az oldal jobb szélen év és megjelenési hetek szerinti bejegyzés lista, a dátum és az írás címe alapján már a blogon belül is oda lehetne navigálni a cikkhez.
süti beállítások módosítása