Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Párhuzamos kockák pentakockákból

2014.03.23. 19:08 Gál Péter F.

Már többször volt szó arról a remek készletről, aminek felhasználásával több száz, sőt több ezer feladvány alkotható. Láttuk, hogy a pentakockák tetrakockákkal kiegészítve alkalmasak kockák kirakására. Ha felhasználjuk a dikockát, akkor további lehetőségeket kapunk, ezekről itt volt szó.

Felmerül a kérdés, hogy vajon ki lehet-e rakni az elemekből egyszerre két kockát? A válasz pozitív, amint a következő képen is látható:

KetKocka.jpg

Mindkét kocka a már bemutatott készletből állítható össze. De hogyan lehetséges ez? 27 egységnyi térfogat úgy állhat elő, hogy veszünk 3 pentakockát és hozzátesszük a 3 tetrakockát, vagy 5 pentakocka és 1 dikocka szükséges. Összesen tehát 8 pentakockát kell felhasználnunk és az összes kisebb elemet.

A 17 pentakockából 8-at kiválasztani közel 25 ezer módon lehet. De a legtöbb 8-as elemkészletnek nincs megoldása, mindössze 190-nek van. Ezek mind nagyon nehéz feladványt eredményeznek, de a legnehezebbek azok, ahol mindkét kockának csak egy megoldása létezik. Ilyen elemnyolcas mindössze 40 darab létezik. Ezek a következők:

afkrst --- bcegju
afnrst --- bcegju
afprst --- bcegju
agjrst --- bcdfku
agorst --- bcdfku
agprst --- bcdfku
bdfrst --- aceglu
begrst --- acdflu
bfkrst --- acdjlu
bfprst --- acdjlu
bgjrst --- acdflu
bgprst --- acdflu
bhkrst --- acdflu
bhqrst --- acdflu
bijrst --- acdflu
biqrst --- acdflu
delrst --- abchku
demrst --- abchku
dflrst --- abceiu
dfmrst --- abceiu
dgmrst --- abceiu
dhjrst --- abceiu
dhkrst --- abceiu
dhlrst --- abceiu
dhmrst --- abceiu
dikrst --- abcelu
dilrst --- abchku
eflrst --- abcdhu
eglrst --- abcdhu
egmrst --- abcdhu
ehjrst --- abcdmu
ehmrst --- abciju
eijrst --- abcdhu
eikrst --- abcdhu
eilrst --- abcdhu
eimrst --- abcdhu
fhqrst --- abcdmu
giqrst --- abcdhu
hijrst --- abcdmu
hikrst --- abcdmu
 

A másik lehetőség két kocka együttes kirakására az, ha az egyik kocka 4 egység oldalú, a másik pedig 3. Ezt is lehetséges kirakni:

Kocka4Pl3.jpg

 A 4 egységes kockához 12 pentakockára és 1 tetrakockára van szükség. Így a 3-as kockára már nem marad meg 3 tetrakocka, ezért csak 5 tetrakocka és 1 dikocka felhasználásával készíthetjük el. Vagyis az összes pentakockát fel kell használni, csak annyi a választási lehetőségünk, hogy melyik tetrakockát építjük be. Szerencsénk van, mert mindhárom tetrakockával megoldható a feladvány. De ezek már rendkívül nehéz játékok, csak a nagyon elszántakban ajánlhatók!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr965875493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása