Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Kapu, gyűrű és még egy gyűrű

2014.06.01. 18:30 Gál Péter F.

A Kapu és gyűrű az egyik legnépszerűbb ördöglakat. Már az alapváltozat is többféle megjelenésben létezik, ezt könnyű megnehezíteni még egy kapuval. Ha az egyik legötletesebb játéktervező nyúl hozzá, akkor pedig egy rendkívül nehéz játékot kapunk.  Az én találmányom volt a keresztkapus változat, amiről a mai napig nem tudjuk, hogy az egyik állása csak nagyon nehéz vagy lehetetlen a megoldása. 

A jó játékok ismérve, hogy sok tervezőt megihletnek, újabb és újabb változatok készülnek belőlük. Nemrégiben bukkantam a most bemutatandó játékra. Sajnos nem sikerült beazonosítani a tervezőjét. Sőt, talán már kapni sem lehet.

KapuGyuruVari-3.jpg

A cél itt is a világos, vékony karika levétele.

A képről is jól kivehető az az érdekes ötlet, ami elvezetett ehhez az új változathoz. A zsinór egyik végét nem ragasztották be a talpba, se nem tették rá ugyanazt a golyót és lapkát, mint amit a többi változatnál megszoktunk, hanem egy - a leveendőhöz hasonló átmérőjű - karikába rögzítették. Azért ez a karika szélesebb, mint a kapu nyílása, így azon nem lehet áthúzni.

Ha leemeljük, valami ilyesmi, kuszának tűnő állapot fog kialakulni:

KapuGyuruVari-4.jpg

Pedig ezt a lépést meg kell tennünk a megoldás során! Könnyű elkeveredni a kesze-kusza zsinórban! Sokan feladják a megoldást, mert tényleg bonyolultnak tűnik a helyzet már egy lépés után is. Azonban egy kis áttekintő képességgel rájövünk, hogy nem olyan nehéz fejtörő ez. Aki az alapváltozatot sikeresen megoldotta, annak egy kis plusz fejtöréssel ez is sikerülni fog.

Egy (a szó szoros értelmében vett) csavarral nehezíthetünk egy kicsit rajta!

KapuGyuruVari-5.jpg

Ha áthurkoljuk a zsinórt a kapun, lényegesen kuszább állások léphetnek fel. Itt még a gyakorlott játékosok is megzavarodhatnak. (Ezt az áthurkolást csak akkor tudjuk megtenni, amikor még nem rögzítettük a zsinór végeit.)

Szerintem ez egy látványos, egyszerűnek tűnő, de mégis meglepetést rejtegető játék. Ha nem is túl könnyű elkészíteni, javaslom, hogy a barkács vénával rendelkezők álljanak neki, nem fognak csalódni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr256249492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása