Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Szoliter – Háromszög tábla, kevés bábu

2018.06.03. 16:41 Gál Péter F.

Már többször foglalkoztunk különböző szoliterekkel. A legismertebb az angol táblán játszható, de, szerintem az annyira nehéz, hogy csak a nagyon elszántak próbálkozhatnak sikeresen vele. Lényegesen könnyebb a háromszög táblán játszaható. A tábla is kisebb, így a bábuk száma is kevesebb. Azoknak azonban, akik még csak most ismerkednek ezzel a játéktípussal, vagy nem akarnak órákat tölteni egy-egy feladvány megoldásával,  bemutatok pár még kevesbb bábuval játszható játékot. Ezek közül némelyik csak pár percet igényel, de azért a végefelé igencsak megnehezednek.

Már nem teljesen egyszerűek az 5 bábus feladványok. A következő fotón egy olyan állás látható, ahol nem lehet ugrássorozatot végezni, minden lépést más-más bábuval kell végrehajtani. Így ez egy 4 lépéses feladvány:

05babu.jpg

A következő 6 bábus feladványnál már lehetséges egy lépéssorozat, így ez is megoldható 4 lépéssel.

06babu.jpg

Több bábu, kevesebb lépés, a megoldáshoz mindössze 3 ugrássorozatra van szükség:

07babu.jpg

8 bábuval is lehet nagyon könnyű feladványt kitalálni. Egyetlen ugrássorozattal leüríthető a tábla:

08babu.jpg

Ugyanúgy 8 bábu, de minden lépés másikkal történik:

08babu2.jpg

A 9 bábus állások közül van néhány, amit 4 lépéssorozattal meg lehet oldani. Ez a lehető legkevesebb. Egy ilyen következik:

09babu.jpg

 Meglepő módon 10 bábut el lehet helyezni a táblán úgy, hogy egyetlen ugrássorozattal leüríthető legyen. Sikerül ilyen állást találni?

Az is érdekes, hogy a 10 bábus táblák között nincs olyan, ami a maximális lépészámot igényelné, vagyis 9-et. 8 lépéses viszont létezik:

10babu.jpg

A 11 bábus elrendezések közül a legkevesebb lépéssorozat (3) ehhez kell:

11babu.jpg

A 12 bábu már komoly erőpróba. A következő állást 6 lépéssorozattal lehet megoldani:

12babu.jpg

Egy nagyon nehéz 13 bábus állás:

13babu.jpg

A most bemutatott feladványok mindegyike egyetlen megoldással rendelkezik. A körábbi bejegyzésben szereplő 14 bábus táblák mindegyike többel, ennek ellenére azok is rendkívül nehéz feladványok.

Azt gondolom, hogy ez a kisméretű tábla igazán alkalmas egy sokrétű játékra, a kezdők, és a komoly kihívást keresők is találnak jó feladványokat hozzá!

 

4 komment

Címkék: szoliter sorozatos mozgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr4914020686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clodovicus S. Carolus 2018.06.03. 20:57:00

Óh! Hogy én mennyit játszottam gyerekkoromban az angol táblás verzióval! Imádtam! Abban a verzióban kétszínű bábuk voltak, így azt ketten lehetett játszani. Persze csak nagyon ritkán nyertem, mert a bátyám -akkor még- sokkal okosabb volt nálam.
Köszönöm a cikket, legalább most rájöttem, mi is volt az egyik gyermekkori kedvenc.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2018.06.03. 21:28:39

@ClownPepito: két színnel, két ember? Hm... Az valami más lesz, szerintem. A halmában lehet ugrálni, de ott nem kell levenni. Azt ilyesmi pályán is lehet játszani. A dámában is lehet ugrani és ott le is kell venni az átugrott bábut, de azt négzetes pályán játsszák.

Clodovicus S. Carolus 2018.06.05. 01:25:45

Ez egy kerek, fehér kb 15 cm átmérőjű, 3 cm vastagságú műanyag doboz volt rajta apró lyukakkal, az angol tábla elrendezésében. A szabály pontosan az volt, mint a szoliter esetén, később egy sokkal lebutítottabb verziója tüskejáték címen szerepelt.
Na mindegy is, remek, izgalmas logikai játék volt. Sokat segített később a sakk megértésében.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2018.06.05. 14:52:39

@ClownPepito: Felváltva kell lépni, és az veszt, aki már nem tud? Mondjuk, ez lehet egy 2 személyes játék. Érdekes.
Én nem ismertem így.
süti beállítások módosítása