Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Facsomók

2008.10.29. 19:16 Gál Péter F.

Az első saját készítésű összekapcsolódó játékom az Egyszerű facsomó volt:

 A képen látható darab közel 20 éves, meglátszik már rajta a sok használat, leejtés, újra ragasztás. Na meg a kezdeti ügyetlenkedés is. Akkoriban a küllem még nem nagyon érdekelt, csak a működőképesség volt fontos. Ma már úgy gondolom, hogy sokkal jobb kézbe venni egy nemcsak funkcionálisan megfelelő de szépen is kivitelezett játékot.

A facsomó az egyik legegyszerűbb összekapcsolódó játék. Mindössze három elemből áll, amikből kettő egyforma:

 A játék első előfordulása, tervezője ismeretlen, az biztos, hogy a XIX. században már játékkatalógusokban szerepelt.

A 3 elem meglehetősen körmönfont módon kapcsolódik egymásba, egyiket sem lehet rögtön eltávolítani az összrakott játékból. A következő kép a szétszedés fázisait mutatja:

 Az első lépésben az egyik "C" elemet kell felfelé elmozdítani és csak ezután távolítható el a másik "C" elem. Tehát az első eltávolítható elemet a 2. lépésben lehet kivenni. Ezért mondjuk, hogy ennek a játéknak a foka 2-es. Általában elmondható, hogy minél nagyobb egy játék foka, annál nehezebb. Két külsőre megegyező játék közül annak a megoldása szokott több fejtörést igényelni, ahol az első egy vagy pár elem kivételéhez több lépésre van szükség, vagyis a játék magasabb fokú.

Az egyszerű facsomó más elemekből is összeállítható, de akkor sem lesz lényegesen bonyolultabb. Tom Jolly ötlete volt a facsomó keretbe zárása. Így született meg a Ketrecbe zárt csomó, ami egy sokkal bonyolultabb fejtörő. Annyira, hogy az eredeti elemekből nem is lehet a ketrec belsejében összeállítani a csomót. Jolly általánosította az elemeket, s Ishino Keiichiro segítségével megalkotta a következő készletet:

 A képen látható elemekből közel 100 hármas alkalmas a ketrec belsejében való összerakásra. Némelyiknek csak egy megoldása van, másoknak jóval több. A legnehezebb elemhármas egy 13-as fokú játékot eredményez, vagyis az első elem kivételéhez 13-szor kell megmozgatni elemeket. Emberi aggyal szinte megoldhatatlan feladat! Még a nagyon tapasztalt játékosoknak is jópár órás fejtörést okoz!

Ezt a játékot jóval később készítettem, szerintem sokkal szebb, mint az elsőnek bemutatott. A mérete is barátságos, könnyen elfér egy tenyérben. 

Nemcsak ketrecbe lehet zárni egy facsomót, hanem többet össze is lehet építeni. Ennek számtalan variációja közül én Oskar van Deventer tervei alapján készítettem el a Nagy csomóvariáció-t:

 Tényleg nagy lett, közel egy kilogramm! Méretét talán érzékelteti a mellé helyezett gyufásdoboz.

Elemei:

 (Jól látszik, hogy összerakva áll a polcon, azért csíkosak az elemek. Ahol éri a fény, ott besötétedik a fa. Pontosabban az ultraibolya sugárzástól sötétedik. Lehet kapni UV szűrős lakkokat, de nem szeretem lakkozni a játékokat.)

A 14 elem soknak tűnik, mégis lényegesen egyszerűbb játék ez, mint a Ketrecbe zárt csomó, a foka ennek is 2.

Az Egyszerű facsomó bükkből készült, nincs kezelve. A Ketrecbe zárt csomó elemei egy trópusi fából készültek, aminek a nevét már elfelejtettem, a ketrec pedig kőrisből van. Olajjal kezelt. A Nagy csomóvariáció kezeletlen kőris.

 

Bővebb, pontosabb információk találhatók az itt bemutatott játékokról az Ördöglakatok, pentominók és társaik c. könyvben.

17 komment

Címkék: fejtörő rabkereszt összekapcsolódó burr mechanical puzzle facsomó interlocking

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr36739118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sawa 2008.11.02. 09:37:00

Szia!

Hol lehet venni facsomókat? :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2008.11.02. 10:26:06

Nagy választékban Magyarországon, szerintem nem lehet venni. Néha egy-egy típus felbukkan játékboltokban, de még bútorboltban, drogériában is láttam.
Én majd itt felkeltem az érdeklődést, ti meg verjétek ki a balhét a boltokban, hogy ilyeneket akartok! :)

Vagy csinálni kell!

P$+ 2009.10.27. 12:04:59

Én egyszer a Vörösmarty téren, a karácsonyi vásárban vettem egyet ajándékba, ami nagyjából egy normál Rubik-kocka méretű volt és kb. 2 gyufaszálnyi vastagságú elemek voltak benne, jó sokan. Ott emlékeim szerint volt néhány fajta. Hamarosan újra itt a vásár, lehet tenni egy próbát. Egy többnyire fa játékokat árusító pulton találtam.

Ahamm 2010.10.19. 15:24:49

Szia,
Szeretném ezt is megcsinálni, megadnád ennek a méreteit?
köszi

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.10.19. 15:41:57

@Ahamm:
Szia!
Hasonlóan a másik bejegyzésben kérdezetthez, itt is négyzetes keresztmetszetű lécből érdemes kiindulni. A négyzet oldala legyen 1 egység. (Lehet ez 1col, 1cm, 2cm vagy akármennyi. Nekem a 2cm tetszik.)
Ha az első játékra gondoltál, akkor az elemek hossza 5 egység, szélessége 3 egység. A középen kimaradó lyuk 3*1 egység.

Ahamm 2010.10.21. 17:20:27

Igazából az utolsóra gondoltam, arra, amelyik közel 1kg...

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2010.10.21. 21:32:08

@Ahamm:
Az pedig 9 egység hosszú, a szélessége szintén 3 egység.

replininja 2012.04.30. 17:59:10

Jól látom, hogy az utolso játéknál, a bal alsó elemben lévő lyuk 4 egység? Elkészítettem a játékot, de most agyalok az összerakáson, de....
Esetleg segítséget kaphatok?

replininja 2012.05.01. 06:15:51

Köszönöm a segítséget (ismét)!
Az elemek ragasztásához ipari fa ragasztót használtam. A próbálkozások alkalmával a "C" elem többször eltört. Talán túl passzos az illesztés, de úgy látom egy-két türelmetlenebb játékos kezébe az elemek sérülékenyebbek. Rossz ragasztót használok?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.05.01. 09:19:56

@replininja: Nagyon tág fogalom az "ipari fa ragasztó". Ezekhez a játékokhoz mindenképpen érdemes olyan ragasztót használni, ami kicsit rugalmasra köt. A merev ragasztó erő hatására könnyen pattan, törik. És nagyon fontos erősen összepréselni a ragasztásokat.
A mai ragasztók erősebb kötést biztosítanak, mint maga a fa. (Persze ez fafajtól is függ.)
Bizonyos keményfákat érdemes mindkét ragsztandó felületen bekenni. Ilyen pl. a bükk.

replininja 2012.05.01. 09:46:35

Amit használok: Pattex Pálma Fa

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.05.01. 09:57:57

@replininja: Akkor ezek szerint sikerült összerakni.
Gratulálok!
Ha jól látom, fenyőből készült, lehet, hogy ez az oka a törésnek? Én igyekszem keményfákat használni.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.05.01. 09:59:33

@replininja: Ez igen!
És sikerül megoldani is őket?

Bár látom, hogy nem mind az én blogomról származik, de azért gondolhatom, hogy én is adtam egy lökést a játékkészítéshez?

Talán ezért (is) érdemes ezt a blogot írni.

replininja 2012.05.01. 10:08:39

A blogot később találtam, de ez miatt folytattam! Szerencsére sikerült megoldanom őket! Ennél a csomónál elbizonytalanodtam, mert azt hittem nem jól készítettem el. Fenyőből készült. A többi kereszthez már én is kemény fát fogok használni, csak nehezebb beszerezni. Köszönöm a segítséget! Gratulálok a bloghoz!
süti beállítások módosítása