Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Kapu és gyűrű

2009.03.15. 16:14 Gál Péter F.

Nagyon sok változatban terjedt el a "Kapu és gyűrű" nevű ördöglakat. Alapváltozata 2-3 lépésben megoldható, mégis sok játékosnak komoly fejtörést okoz.

 

A játékcsalád minden tagjának legjellemzőbb része egy "kapu", ami lényegében egy talpon álló hosszúkás rés. Ezen áthalad egy zsinór, aminek egyik vége a talpba van rögzítve, a másik végén pedig egy (vagy több) golyó és lap található. A golyó nem, de a lap átfér a kapun. A kapu körül egy karika helyezkedik el, amit lefelé nem lehet lehúzni.

A cél itt is, mint annyi más ördöglakatnál, a karika eltávolítása.  Egyszerű lenne, ha lefelé le lehetne húzni, vagy akkor is, ha a kötél végén elhelyezkedő lap átférne a karikán.  Persze, az egyszerű megoldások nem működnek.

Hogy a karika lefelé ne legyen eltávolítható, azt a kapu különleges alakjával is el lehet érni. A következő fotón a kapu trapéz alakú, aminek az alsó alapja nagyobb, mint a karika belső átmérője.

Az első játéktól még abban is különbözik, hogy a kötél egyik vége sincs rögzítve, mindkettőn golyó és lap található. Talán elsőre meglepő, de ez a megoldást nem befolyásolja.

Lényegesen nehezebb levenni a karikát, ha a zsinór meg van csavarva a kapu oldalán.  

E játéknak több megoldási módja ismeretes. Az egyik visszavezeti ezt a bonyolultabb verziót az egyszerűbbre, mintha egymás után többször kellene megoldani az egyszerűbb hurkolású játékot. Egy másik megoldás mintha "felfejtené" a hurkot, helyette viszont a karikát kell bonyolultabb úton mozgatni.

Ezt a második megoldást teszi lehetetlenné egy, a karikához erősített golyó. Ilyen játék látható a következő képen.

 

E játéknak számtalan továbbfejlesztése, nehezítése létezik. Jelenleg nem tudom, hogy megoldható-e, ha az utolsó fényképen látható változat zsinórjának egyik végét rögzítjük a talpba, vagy olyan nagy golyót teszünk rá, amin nem fér át a karika. Nem tudom, hogy megoldható-e, ha még többször van hurkolva a zsinór.

Szintén e játék továbbfejlesztett változatai a két kapus játékok, amikkel külön bejegyzés fog foglalkozni.

Egy másik bejegyzés ismerteti majd Markus Götz német játéktervező módosításait, amelyek a legnehezebb ördöglakatok közé tartoznak.

6 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat szétválasztó disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr881003707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suo tempore 2009.03.15. 18:30:38

nekem volt egy olyan vmim, ami egymáshoz nem érő, de egymáson áthurkolt drótokból állt egy műanyag dob körül

a drótok közé egy madzaggyűrű volt befűzve és ezt kellett végigfűzni az egészen

elméletileg lehetetlennek látszott, de vhogy eljutottam a közepéig

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.03.15. 22:06:17

@suo tempore:

Ha jól gondolom, a Meleda nevű játék egy variációjáról van szó.
Gyerekkoromban nekem is volt, sajnos ma már nincs meg. Helyette viszont több változatát elkészítettem fából, drótból. Önálló poszt fog foglalkozni ezzel a játékcsoporttal is.

suo tempore 2009.03.17. 19:59:22

komoly energiát hecceltem bele,h képet találjak róla a neten, de nem jártam sikerrel :)

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2009.03.17. 22:56:14

@suo tempore:
Köszönöm, hogy megpróbáltad megtalálni. Én is kerestem, amire én gondolok, de én sem találtam. Majd ha elkészül a Meledás poszt, remélem ráismersz és tényleg ugyanarra gondolunk.

Bár, lehet, hogy jobban örülnék, ha valami általam ismeretlen játékot mutatnál!

Spd 2017.01.29. 15:58:51

nem tudom, hogy volt-e már, és az is valószínű, hogy rossz helyre linkelem, de pont ilyet hirtelen nem találtam a blogon (pedig meg mernék rá esküdni, hogy van). a videó végén feltűnik egy fickó, akiről már sokszor szó volt a blogon ;)

www.youtube.com/watch?v=tsb7CxwSiBA
süti beállítások módosítása