Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Újrafelfedezett kapus ördöglakat

2010.05.22. 17:29 Gál Péter F.

Mármint csak én fedeztem fel újra. Jópár éve készítettem egy változatot, de mindig kallódott valahol, soha nem foglalkoztam vele komolyabban. Most a napokban megint a kezembe akadt és bizony megkínlódtam vele, mire gond nélkül tudtam megoldani. Sokszor sikerült levenni a karikát, de nagyon nehezen ment vissza és nem is igazán értettem a trükkjét. Néha szinte véletlenül maradt a karika a kezemben, máskor hosszú percekig küzdöttem és csak összegabalyodott az egész.

Íme a játék:

A régi olvasóimat talán emlékezteti a Kapu és gyűrű játékcsoport egyik tagjára (ebben a bejegyzésben a másodikra). A legfontosabb különbség a két játék között, hogy a karika mindkét irányban levehető (lenne) a lyukas lécről, vagyis a kapuról.

A kötél két végén található lapkák mérete jelentősen eltér, a bal oldalon látható olyan vastag, hogy nem fér át a kapun, míg a jobboldali igen. A karikán viszont egyik lapka sem fér át. (Még szép, úgy triviális lenne a játék!)

Ezt a fajta ördöglakatot sokkal egyszerűbb és olcsóbb elkészíteni, mint a Kapu és gyűrű változatokat. Nem kell trapéz alakú léc vagy talapzat a kapuhoz, nem kellenek golyók, sokkal kevésbé érzékeny a pontosságra. A fenti képen látható játék egy darab "hulladék" tölgyfából készült, csak a karikát vettem. Az egész méretezést a karika határozta meg, minden egyéb alkotórészt ahhoz igazítottam.

Most már átlátom a fenti játék minden csínját bínját (azt hiszem). Így egy hirtelen jött ötlettől vezérelve elkészítettem egy kicsit bonyolultabb változatát is:

  

Csak annyiban különbözik az előző változattól, hogy a kötél egyszer körbe van csavarva a kapu szélén. Ez kissé megnehezíti, kevésbé átláthatóvá teszi a megoldást, ezért tekinthetjük haladó fokozatnak.

E játékot magyar boltokban még nem láttam. Már nem emlékszem, hogy hol találtam az eredeti ötletet, de (sajnos) nem én találtam ki.

Javaslom az olvasóknak, hogy próbálják meg elkészíteni ezt az ördöglakatot. Igazán élvezetes játék, nem túl könnyű, de nem is megoldhatatlanul nehéz.

9 komment

Címkék: fejtörő ördöglakat szétválasztó disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr1002023265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.19. 14:17:53

Üdv elszeretném készíteni itthon ezt az őrdög lakatott kérhetek egy kis segítséget?

2012.10.19. 16:14:17

@Gál Péter F.: méreteket kérhetek?és van a kis kocka azon át mehet a karika?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.10.19. 16:18:07

@Arnold Nagy: Az abszolut méretek nem érdekesek, a karikához kell viszonyítani mindent.

A karikán nem fér át sem a kocka sem a kis lap, ami a madzag végén van. A kis lap és a karika átfér a kapun. És a karikán átfér a kaput tartalmazó nagy lap (ez, mondjuk, a képekről is látszik).

adamho 2013.10.20. 21:50:51

Üdv! Elkészítettem ezt arcjátékot, de nemtudok rájönni, hogy hogy kell szétszedni. Van ezeknek valahol egy leírása?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.10.20. 21:59:09

Stimmelnek az elemek egymáshoz viszonyított méretei? Pár hozzászólással feljebb leírtam, hogy minek mekkorának kell lenni.

Nem könnyű játék, de azért rá lehet jönni a megoldásra.

Érdemes a felső, egyszerűbb változattal kezdeni!

Nem tudok leírt megoldást. Ha még pár kísérlet után sem jön le, akkor segítek valahogy.

adamho 2013.10.20. 22:19:21

@Gál Péter F.: köszönöm, rájöttem. Igazából, ha rájön az ember, ez egy elég egyszerű játék. Az, ahol csak két golyó van, meg egy gyűrű, az nekem nehezebb.
Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.10.20. 22:23:34

@adamho: Igen, ha rájön az ember, akkor lényegében az összes játék egyszerű :)
Bár, ha kellően sok van belőlük, akkor úgyis elfelejtjük a megoldást.

Örülök, hogy örülsz, hogy megtaláltad a blogot.:) Nézz vissza gyakran, érdemes a régi bejegyzéseket is tanulmányozni.

Ha ezt a játékot el tudtad készíteni, akkor sokmindent meg fogsz tudni csinálni!
süti beállítások módosítása