Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Hatszöges összerakó

2010.08.26. 16:25 Gál Péter F.

Itt most más szögekről lesz szó, mint az előző bejegyzésben :)

A pentominók négyzetek összeerősítésével keletkeztek (lásd itt). Bemutattam már "vonalzókból" készült játékot is (itt).Most egy hasonló módon felépülő, de hatszögekből álló játék következik! Négy szabályos hatszöget teljes oldalukkal hétféleképpen lehet összekapcsolni. Így kapjuk az elemeket:

 

Jobban látható az elemek szerkezete (és neve) egy rajzon:

Mivel minden elem négy darab hatszögből áll, logikusan adódik e játék neve: Tetrahex.

Bár a játék mindössze hét elemet tartalmaz, mégis nagyon nehéz feladványok találhatók ki hozzá. Általában a tömör alakzatok kirakása szokta a legtöbb problémát okozni, hisz ott alig van valami segítség, kapaszkodó az elemek elhelyezkedését illetően. Konvex alakzatot nyilván nem lehet kirakni ezekből az elemekből, de egy 4*7-es paralelogrammaszerűséget igen:

Érdekes feladvány olyan lyukas "paralelogramma" összeállítása, melyben a lyuk alakja megegyezik az egyik elemmel. Pl. a következő képen egy "méh" alakú lyuk található a paralelogramma belsejében:

Próbálja meg az olvasó kirakni a többi elem alakú lyukat is!

De nemcsak paralelogrammák és más geometrikus formák alkothatók!

Következzen egy arc:

És végül egy madár:

Aki szereti a nehéz és rendhagyó kirakós játékokat, annak nagyon javaslom ezt a "TetraHex" nevűt! Sok kellemes, gondolkodással teli órát fog szerezni!

Az én példányom saját gyártmány, szilvafából készült. Nem tudok róla, hogy boltban kapható lenne. A játékhoz még sok feladvány található az Ördöglakatok, pentominók és társaik c. könyvben.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: 2d összerakó kombinatorikus összerakó put together

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr672249885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása