Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Egy nehézkes cserejáték

2011.10.02. 14:46 Gál Péter F.

Lezajlott az V. országos ördöglakat találkozó Bakonysárkányban. Autentikus beszámolót itt olvashattok róla, én csak pár személyes élményemet szeretném megosztani és bemutatni az ottani cserejátékomat.

Többünk nagy örömére jó sok játék érkezett a versenyre. Ezek között volt az ördöglakat kategóriába kissé nehezen belepasszírozható is, de a legtöbb bizony nagyon ötletes, egyszemélyes logikai játék volt. A díjazottaknak felajánlottam, hogy írjanak ide a blogba a játékaikról, remélem előbb-utóbb sor kerül rá. De mintha mindenki szívesebben játszana és készítene játékokat, minthogy írjon róluk :) Aki olvassa a résztvevők közül, azt most is kérem, hogy szánjon rá pár órát, és ossza meg a játékáról tudhatókat!

Az én versenyjátékom ugyanaz volt, amivel az IPP-n is indultam. Holtversenyben első díjat ért, tényleg szép és ötletes volt a többi díjazott is. De a TriPenTile-ról majd egy másik bejegyzésben írok részletesen.

Bakonysárkányban is van csere, bár nem szoktak túl sokan részt venni rajta. Az idén két cserét sikerült lebonyolítani, ismét klassz játékokkal lettem gazdagabb. Az egyikről a későbbiekben szintén lesz bejegyzés. (Ezt hány játékról ígértem már meg? A jó hír nekem, hogy mostanában sokkal gyorsabban bővül a játékgyűjteményem, mint ahogy a bejegyzéseket képes vagyok írni.)

Az én cserejátékom egy német játéktervező, Jean Claude Constantin ötlete alapján született.

 

A játék célja a karika leszedése, kifűzése. Elsőre talán kicsit hasonlít az "Egyszerűtől a lehetetlenig" c. cikkben leírtakhoz, mégis egész más ötleteket kíván a megoldása. Az érdekessége, hogy a karika is aktívan részt vesz a játékban, azt is mozgatni, hurkolni kell. A Bakonysárkányban próbálkozók közül senkinek sem sikerült (kapásból) megoldani. Nem véletlenül adta Constantin a "4 difficle" nevet neki.

Talán a képről is látható, hogy a golyó nem fér át sem a pálcák között sem semelyik karikán. Nagyon ritka ez ennyire letisztult, egyszerű szerkezetű játék, ami mégis nehéz.

A játéknak létezik egy bonyolultabbnak tűnő változata is:

Itt nincs leveendő karika, a kötelet kell eltávolítani. A golyók természetesen itt sem férnek át sehol. Elsőre talán nehezebbnek tűnik ez a verzió. Bonyolultabb az állványzata, több rögzített elemet tartalmaz és a kötél útja is kacskaringósabb. Megoldani mégis lényegesen egyszerűbb, bár hasonló alapötletet igényel.

Nem mondom, hogy ezek a játékok beleillenek a filléres sorozatba, de talán a legkönnyebben elkészíthető talpon álló ördöglakatok. És szerintem jól is néznek ki.

3 komment

Címkék: ördöglakat szétválasztó disentanglement bakonysárkány

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr933272027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2011.10.03. 14:01:03

Sziasztok, ajánlom az érdeklődők figyelmébe a mai napon:

MAGYAR FORMATERVEZÉSI DÍJ DESIGN MANAGEMENT DÍJ
DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG ÉS KIÁLLÍTÁS
Október 3. 17:00
Iparművészeti Múzeum
1091 Budapest, Üllői út 33-37.
ingyenes belépés

Akiket a kirakók és parkettázások érdekelnek, azoknak lesz érdekesség ...
süti beállítások módosítása