Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Iron Maiden meg a Bölcs fickó

2012.07.15. 20:14 Gál Péter F.

Az egyik leghíresebb és legjobb minőséget előállító amerikai ördöglakat gyár a Tucker-Jones House. Masszív, elnyűhetetlen kövácsoltvas játékaik a Tavern Puzzles kollekciót alkotják. Sok régóta ismert játékot is árulnak, de még többet ők fejlesztenek tovább vagy találnak ki. Ráadásul elég vicces neveket adnak játékaiknak, így most sem heavy metalról lesz szó, ahogy talán a címből sejthető lenne, hanem néhány hasonló elvű ördöglakatról. Ezek közül néha magyar játékboltokban is felbukkan pár változat, de sajnos nem a Tucker-Jones féle kivitel.

De lássuk először az Vasszűzet vagyis az Iron Maident!

VasszuzOssze.jpg

A feladat (szokás szerint) az alsó, nagy karika levétele. Amint látható, az alsó "háromszögön" nem fér át a karika. Ugyanez a helyzet a felső — most éppen visszahajtva látható — "háromszöggel" is.

Sokan nem is hiszik, hogy a feladvány megoldható, pedig de:

VasszuzSzet.jpg

Bár az Iron Maiden a Tavern Puzzles sorozat egyszerűbb játékai közé tartozik, mégis elég nehéz megoldani. Olyan lépéseket igényel, amikre a kezdő játékos nem gondolna, így nagyon sokan feladják.

Nagyjából ugyanilyen nehézségű és elvű a számtalan néven ismert Keresztes ördöglakat. Ebből nem a Tucker-Jones-féle változat van meg nekem, hanem egy sokkal kisebb, kevésbé robusztus:

KeresztOssze.jpg

Itt is a karika leszedése a cél:

KeresztSzet.jpg

E játéknál is ugyanazt a trükköt kell alkalmazni, mint az Iron Maidennél, pedig első látásra kicsit bonyolultabbnak tűnik.

Az Iron Maiden nagyon ötletes és nagyon nehéz továbbfejlesztése a Tavern Puzzles sorozatból a Bölcs fickó, vagyis a Wise Guy:

WiseLadyOssze.jpg

A cél most is a középen látható nagy karika levétele. Az igazi nehezítést a karika alatt lehajtva látható Ω-ra hasonlító elem okozza. Ez a karika sokféle mozgását meggátolja, így látszólag nagyon kevés manőverre van lehetőségünk. Ez a játék bizony igazi kemény dió!

Most nem mondom, hogy az olvasó is próbálja meg ezeket a játékokat elkészíteni. Bár lehet próbálkozni vékonyabb drótok formára hajlításával, de nem egyszerű úgy elkészíteni, hogy könnyen láthatók legyenek a szabályos lépések. Azt azonban mindenképpen javaslom, hogy ha valaki gyűjteményt szeretne összeállítani ördöglakatokból, akkor szerezzen be ebből az alaptípusból is egy példányt!

Addig is egy kis meditációs zene az Iron Maidentől.

2 komment

Címkék: ördöglakat disentanglement

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr74658423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psy12 2012.07.21. 15:52:39

Tiszteletem!
A wise lady a tavern puzzle sorozatban nem wise guy?
Mindkettőnek a képét leszedtem és paint nevű programmal megmértem hogy a karika belseje, illetve a kérdéses "omega" alakú elem külső mérete hány pixel és nekem az jött ki hogy a karika jóval nagyobb int az omega... Hogy érti azt hogy a karika nem fér át az omegán?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2012.07.23. 11:24:15

@psy12: Nagyon igazad van! Elnéztem két dolgot is, köszönöm az észrevételt.
Javítottam a cikkben.
süti beállítások módosítása