Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Gyufásdobozok

2013.01.06. 20:25 Gál Péter F.

Nem kellenek drága gépek, nehezen beszerezhető alapanyagok vagy különös precizitást igénylő munkafolyamatok egy különleges, meghökkentő és kellően nehéz játékhoz. Elég néhány gyufásdoboz:

Dobozok_GyufaNelkul.jpg

Meg egy olyan játéktervező géniusz, mint Oskar van Deventer, akiről már többször volt szó a blogon. Nem tudom pontosan a játék keletkezési körülményeit, illetve azt, hogy mi is járhatott a tervező eszében, amikor kitalálta ezt a játékot, de mind az elemek, mind a játék célja igazán szokatlan és egyedülálló az ördöglakatok világában. Oskar nagy ötletének lényege az, hogy összeerősíti egy-egy doboz külsejét és belsejét. De nem a szokásos módon, becsukott állapotban, hanem valahogy így:

Dobozok_Ragasztva3.jpg

Ezek után nem árulja el, hogy milyen alakzatot kell kirakni, hogyan kell összepárosítani az elemeket, mik kerüljenek egymás mellé, "egyszerűen" azt tűzi ki feladatul, hogy minden doboz legyen bezárva.
Ha valaki rendelkezik az összeragasztott elemekkel, könnyen megpróbálhatja a feladvány megoldását. A türelmeseknek sikerül is három vagy négy dobozt bezárnia, de alig hiszem, hogy bárki is kitalálja a megoldást egy-két óra alatt. A kevés elem ellenére igen nehéz feladvány ez, szokatlan megoldással. Még akkor sem egyszerű a megfelelő összerakást megtalálni, ha tudjuk a kirakandó alakzatot. Ami valami ilyesmi:

Osszerakva2.jpg

Oskar van Deventer olyan gyufásdobozokat használt a játékához, melynek oldalainak aránya 3:2:1 volt. Sajnos, ilyen dobozokat már nem nagyon lehet kapni, így az eredeti terven módosítani kell.

Vagy akad egy másik lehetőség is! Ez az igazán különleges játék megérdemli, hogy elkészítsünk belőle egy szép, tartós példányt, akár fából. Én is így tettem! Az elemek:

Elemek2.jpg

A hasonlóan vastag anyagból készült példányoknál ügyelni kell, hogy a dobozbelsőket egy anyagvastagságnyival el kell tolni, s úgy kell a külsőhöz ragasztani.

Az összerakott állapot:

Sol1_2.jpg

Jópáran elkészítették ezt a játékot és meglepő módon más megoldásokat is találtak. Nemcsak az elemek és az összerakás sorrendje különbözik az eredeti megoldástól, hanem még az összeállított forma is. Íme egy másik alakzat:

Sol2_1.jpg

És egy harmadik:

Sol3_2.jpg

Elvben elképzelhető, hogy további megoldások is léteznek, de eddig csak ez a három ismert.
Mindhárom megoldás közös jellemzője, hogy nem lehet egyesével összerakni az elemeket a kívánt formába. Ha megpróbálnánk, az utolsót sehogy sem sikerülne a helyére illeszteni. A megoldáshoz egy 2 és egy 3 elemből álló alakzatot kell először összeállítani, majd ezeket lehet egymásba tolni. (Hasonlót láttunk már a rabkereszteknél is.)
Nagyon érdekes lenne hasonló játék három vagy négy dobozból is. Akár olyan változatot is el tudok képzelni, hogy pl.egy teljes, 5 elemű készletből ki lehet választani hármat is és négyet is, hogy minden doboz becsukható legyen. Nekem sajnos egyelőre nem sikerült ilyen "okos" készleteket találni, de még nem adtam fel. Nagyon örülnék (és szerintem van Deventer is), ha az Olvasó találna valami hasonlót!

1 komment

Címkék: összekapcsolódó burr interlocking puzzle interlocking 3d összerakó 5 elem

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr445001763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása