Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Lehetetlen tárgyak - Nyíl

2013.04.07. 18:55 Gál Péter F.


Van az ördöglakatoknak, logikai játékoknak egy olyan csoportja, amiről eddig még nem volt szó a blogon. A rendszerezésnél már említettem, de ott konkrét példa nélkül. Most bemutatom egy jellemző képviselőjét. Ez a csoport nem más, mint a lehetetlen tárgyak osztálya. Kissé kilóg az ördöglakatok közül, hisz itt a kész "játékkal" már nem kell csinálni semmit, nem kell levenni, összerakni, szétszedni, bepakolni... Egyszerűen rá kell jönni, hogy hogyan is készült. Itt tehát maga az elkészítés módja a feladvány.

Lássuk az egyik leghíresebb változatot:


Arrow_Nagy_Tukroz.jpg

Amint a képen is látható, egy sértetlen, lyukas pénzérmén hatol át egy sértetlen nyílvessző.

Tényleg sértetlen mindkettő, ragasztás nem látható sem a fán sem az érmén. Ez ugyan nem egy rendes "pénz" de így még nehezebb elképzelni, hogy hogyan is készülhetett. A lyuk szinte pontosan akkora, mint a nyílvessző szára és sokkal-sokkal kisebb, mint a hegye vagy a tolla. A fa kemény, szinte meghajlítani sem tudom, az érmén semmilyen deformációt nem sikerült kézzel előidéznem.

Hogyan készült? Van ötleted?

Az igazsághoz tartozik, hogy jópár éve hallottam egy lehetséges elkészítési módot. Akkor azt ki is próbáltam, két három napig tartott, alig aludtam, óránként kellett csinálni vele valamit. A végeredmény pedig a totális kudarc volt, semmi érdemlegeset nem tudtam kezdeni sem a pénzzel sem a fával.

De van nekem egy még érdekesebb darabom is:

Arrow_Kicsi_Anyan1.jpg

Elsőre, gondolom nem látszik, hogy mi is az érdekesebb ebben. Az feltűnő, hogy a nyílvessző szára sokkal rövidebb, mint az előző változatban, a csavaranya átmérője pedig nagyobb. Az is látszik, hogy a megmunkálása nem olyan tökéletes. De hogy miért ez az egyik féltve őrzött kedvencem? Az talán a következő képről sejthető:

Arrow_Tukroz3.jpg

Az egész tárgy alig nagyobb, mint egy gyufa feje! Igazi mestermunka, hatalmas türelem és ügyesség kellett az elkészítéséhez.

Még egy kép, ami szintén jól szemlélteti a méreteit:

Arrow_Small2.jpg

Azt hiszem, ennél a játéknál nem lehet szempont a felhasznált anyag mennyisége :) Sokkal inkább a biztos kéz, jó szem és valami ötlet, ami nekem nincs meg.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr645205863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbalint85 2013.04.08. 12:32:47

Ez nem olyan, mint az alma a palackban, hogy növekedés közben rakják a fára, aztán utólag kifaragják?

pi314 2013.04.08. 18:17:13

Az első szerintem úgy is megy, hogy a pénzt utólag préselik.

vtamas 2013.04.09. 08:48:16

Mi van ha a nyíl (a kicsi vagy a nagy) olyan anyagból van, ami valami folyadék hatására formálható, nyújtható, tágítható, majd kiszáradás után visszanyeri az eredeti alakját? A fémpénzről és fémcsavarról ugyanezt nem gondolnám :-) Bár nem tudom, hogy fémből vannak-e.

Egy másik megoldás lehet, hogy a nyíl hegyét utólag ragasztják és egy kis felületkezeléssel eltüntetik a nyomokat.

iiibs 2013.04.09. 20:21:08

Wood fémötvözet, 70 C fokon olvad

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2013.04.10. 13:10:18

Nem tudom, hogy jó-e az, ha itt megtárgyaljuk a megoldást, de végülis én is szívesen vennék még több hasonló bejegyzést. Nekem is kedvenceim ezek a lehetetlen objektumok, és a mini verzió valóban a gyűjteményed egyik legértékesebb darabja. Ami a megoldást illeti, nyilván többféle müdon is meg lehet csinálni, csak az a kérdés, hogy melyik a legkönnyebb. Ebben az esetben azt hiszem a fa deformálása könnyebben kivitelezhető? Amennyire én tudom egy puha fa rostjai nagyon jól összenyomhatók, ha fölmelegítjük, mondjuk forraljuk, és persze közben apránként összenyomjuk, mondjuk satuval. Persze aprólékos munka. A visszalakulás elvileg automatikus.

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2013.04.10. 13:16:47

@Gáspár Merse Előd: Azt hiszem, én nem akarom ezt a témát kommentálni.
Van szinte biztos elképzelésem, de nem akarom leírni. Egyszer még nekiállok.
süti beállítások módosítása