Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7
  • Gál Péter F.: @Tóthné Szalontay Anna Panni: Általában nagyon igyekszem precízen és pontosan fogalmazni, de nem ... (2024.01.23. 14:37) Egyforma semmik

Csak négy darab!

2014.02.02. 17:47 Gál Péter F.

Nagyon szeretem a bonyolult térbeli formákat, egymásba metsző elemeket, paradoxonnak tűnő alakzatokat. Jópár ilyen játékot bemutattam már. De az igazi kedvenceim mégiscsak azok, amik kevés, egyszerű elemből állnak, mégis komoly fejtörést kívánnak a megoldótól. A következőkben szereplő két játék ez utóbbi csoportba tartozik. Sok közös vonásuk van, bár egészen más stílusú játékokra is emlékeztetnek.

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető játék Perigal négyzete. Nem véletlenül tartozik a kedvenceim közé. Első pillantásra nagyon hasonlít hozzá Stewart Coffin játéka, melynek a Few Tiles (vagyis Néhány csempe) nevet adta.

FewTiles_Elemek2.jpg

A Perigal négyzetéhez hasonlóan itt is minden elem négyszög, a nehézséget pedig az adja, hogy mindegyiknek két derékszöge van, méghozzá két szemközti szög. Egyik elemnek sincs semmilyen szimmetriája, és mind a négy különbözik. Így viszonylag sok lehetőség adódik az összepárosításukra.

Coffin egy téglalap alakú keretet is készített a játékhoz, amibe be kell helyezni az elemeket. Csupán ennyi a feladat. Ugye milyen egyszerűen hangzik?

Ha próbálkozunk, gyakran jutunk ehhez hasonló eredményre:

FewTiles_Ossze2.jpg

Majdnem stimmel, csak egy elem nem fért be :) Az is csak pár milliméteren múlik! Csak át kell rendezni egy kicsit és már kész is! No, nagyon sokan adják fel fél-egy óra rendezgetés után. Sehogyan sem akarnak beleférni azok a fránya elemek!

Szintén Coffin játéka a Four Fit. Ebben is 4 elemet kell elhelyezni egy keretben:

FourFit_Pcs2.jpg

Látható, hogy mind a 4 elem pentominó. Így beilleszkedik az új pentominó feladványos irányzatba, ahol nem egy adott alakzatot kell kirakni, hanem "csak" berakni az elemeket a keretbe. Ilyen játékokról volt szó itt.

Amint sejthető, ebben a játékban is kisebb a keret, mint várnánk. Se vízszintesen, se függőlegesen nem férnek el normálisan az elemek:

FourFit_Ossze.jpg

A képen látható, hogy bal oldalon is és alul is egy ici-picit kilóg az elemek vége. Valami egész más ötlet kell a kirakáshoz!

Bár nagyon jópofa a viszonylag nagy méretű változatokkal játszani, mindkét játékot elkészítettem könyv formában is.

A Four Fit belülről:

FourFit_BookNyitva.jpg

A jobb oldalon látható alsó lyuk funkciója pusztán az, hogy ha nem sikerül összerakni, akkor oda betehessünk egy elemet, így össze lehet csukni a könyvet. Akkor ilyen:

FourFit_BookZarva.jpg

Egy gumi fogja össze, de azt most félrehajtottam(, hogy a mesteri design jobban látszódjon :)).

A Few Tiles nyitva:

FewTiles_BookNyitva.jpg

A bal oldalon látható "megoldás" természetesen nem helyes :) A könyvecske becsukva:

FewTiles_BookZarva.jpg

Mindkét játék nagy kedvencem és úgy tapasztalom, hogy mások is eleinte örömmel aztán izgatottan, aztán dühvel próbálják megoldani. Elég keveseknek sikerül. Javaslom az olvasónak is, hogy próbálja meg elkészíteni! Viszonylag pontosan kell dolgozni hozzá, különben hamis megoldások is előfordulhatnak.

A pontos méretekhez és hogy papírból is ki lehessen vágni, elkészítettem egy nyomtatható PDF-ben a két játék rajzát. Letölthető innen.

 

 

13 komment

Címkék: könyv pakolás 2d összerakó összerakó put together

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr505794353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pi314 2014.02.05. 22:47:47

Ha a négyszögeket egy átló mentén kettévágjuk akkor 8 derékszögő háromszöget kell beraknunk a téglalapba. Ez vajon könnyebb vagy nehezebb feladat mint az eredeti? (Gondolom ha van olyan megoldás, amiben a háromszögek nem párban vannak, akkor könnyebb, egyébként meg sokkal nehezebb.)

JOE90210 2014.02.07. 05:30:14

Több elem=több variáció=több hibalehetőség=több kudarc

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.02.07. 10:08:37

@JOE90210: Azért ez így nem igaz.
Valószínűleg a pi314-féle bontás sokkal egyszerűbb játékot eredményez.

b.pal 2014.08.08. 11:28:54

Mester úr!
Biztosan jók a rajz méretei a Coffin-féle csempékhez vagy csak annyira nehéz a feladvány, hogy azért nem tudom összerakni?
Köszönettel: b.pal

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.08.10. 09:02:02

Mindkét játék Coffin találmánya, és szerintem jók a méretek :)
Bizony, nagyon nehéz feladványok ezek. Coffin szerint sokan feladják!

b.pal 2014.08.11. 22:11:55

Mester úr!
Még mindig én zavargok a Few Tiles kapcsán. Nem megoldást, de egy precízebb feladatleírást kaphatok-e? A keretbe több módon behelyezhetőek a "csempék". Jól értem, hogy teljes térkitöltés a feladat, vagyis nem maradhat lyuk az elemek között?
b.pal

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.08.12. 09:05:33

@b.pal: Nem kell teljesen kitölteni a rendelkezésre álló helyet. Kis próbálkozással kiderül, hogy nem is lehet. Mindössze annyi a feladat, hogy az elemekt tegyük be a keretbe.
Én csak egy megoldásról tudok.

b.pal 2014.09.23. 13:55:34

Akkor küzdök tovább vele, most már van belőle egy méretarányos fa példányom, mert papíron azért nem az igazi:)

b.pal 2014.09.23. 15:33:11

A PDF rajzra rátettem az elemeket, egyezik a méret. Mennyire kell pontosnak lennie, mennyi a tűréshatár a megoldhatósághoz?

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.09.23. 15:36:59

@b.pal: Hát, ha a keret stimmel és az elemek nagyobbak, az nem jó. Ha kisebbek, akkor nyilván még megoldható. Nem tudom megmondani, hogy mennyi a tűréshatár. Nem sok :)

b.pal 2014.10.07. 14:34:51

Mester úr!
Az általam talált 'megoldásban' középen nincs négyzetes lyuk, csak a keret két átlós sarkánál marad két keskeny rés. Jó lehet a megoldás?
Viszont, ha csak annyi a feladat kitűzése, hogy tegyük be az elemeket a keretbe, akkor miért nem fogadható el a középen lyukas berakás?

Másik kérdésem:
Mivel lehet erős igénybevételnek kitett zsinórt összeragasztani? (pl. Ringleader lakathoz)
Köszönöm: b.pal

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2014.10.07. 14:40:16

@b.pal: Valószínűleg most már megtaláltad a megoldást!
Elvben elfogadható lenne a középen lyukas megoldás is, csak úgy az egyik irányban nagyobb lesz a kialakuló lyukas téglalap.

Egy zsinór két végének összeragasztása nem egyszerű kérdés. A legjobb talán a műszálas zsinór, és összeolvasztani a két véget.
De a minap csináltam olyat, hogy egy vékony, pici farúdba ragasztottam bele inkább. Még jól is néz ki.
süti beállítások módosítása