Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

  • Crownguard: @Gál Péter F.: Köszönöm! (2024.04.09. 13:43) Ördöglakat tervező verseny!
  • Delcio Dellabetta: Boa noite, estou finalizando um projeto maravilhoso, que é a criação de 29 (vinte e nove) cubos 5x... (2024.03.08. 04:52) Pentakockák
  • Delcio Dellabetta: Boa tarde, outro exemplar de rara beleza da minha coleção é o BUCÓLIC CUBE, do designer Yasuhiro H... (2024.03.06. 17:36) Trükkös fickók
  • Delcio Dellabetta: Como que posso te mandar algumas fotos da coleção. (2024.03.03. 05:17) Hexominó - a kihívást kedvelőknek
  • Gál Péter F.: @Jézus Szíve Plébánia Kaposvár: Válaszoltam üzenetben. Ha arra válaszolnak, akkor képet is tudok k... (2024.01.23. 16:12) IPP ajándék 2 - Ördöglakat fillérekből 7

Gyerünk a dobozba be!

2015.01.11. 20:02 Gál Péter F.

Két, számomra új játékról lesz a következőkben szó. Mindkettő beleillik a "kevés, egyszerű elemből nehéz játék" sorozatba. Elkészítésük sem igényel túl komoly felkészültséget, nyugodtan megpróbálkozhatnak velük a barkácsolni szerető olvasók. A két játék közös tulajdonsága, hogy 4-4 elemet kell elhelyezni egy dobozban úgy, hogy az elemek egyáltalán ne lógjanak ki.

Az első játék Stewart Coffin találmánya. A 23. nemzetközi ördöglakat találkozón volt Jerry Slocum cserejátéka. Slocum rendelkezik a világ legnagyobb logikai játék gyűjteményével. A több mint 40000 játéka közül nemrégiben 30000-et az Indiana egyetem Lilly könyvtárának adományozott. Mind a tervező, mind a cserélő személye sejtetni engedi, hogy jópofa, egyáltalán nem egyszerű fejtörőről beszélünk.

boxedluv_elemek.jpg

A játék a nevét a dobozról és az elemek alakjáról kapta: Boxed LUV.

Mind a 4 elem térbeli tetrominó vagy triominó:

boxedluv_elemek.png

Négyzetes hasábokból ragasztással könnyen elkészíthetők. Kicsit problémásabb a doboz, annak elég pontosnak kell lennie, különben hamis megoldások is léteznek. A következő fotón lehet érzékelni a méreteit:

boxedluv_ossze1.jpg

A mélysége 3 egység (a fotón ez látszik a függőleges tengely mentén), de a magassága és a szélessége kisebb 3-nál, nem lehet egyszerűen egymás mellé vagy fölé pakolni 3 elemet. Pontosabban a doboz magassága kicsit több, mint 2.7 egység, a szélessége pedig kicsit több, mint 2.8 egység. Én 3 cm-es oldalú hasábokat használtam, így a dobozom alapterülete 9×8.5 cm, a magassága pedig 8.2 cm.

A 4 egyszerű elemet meglepően nehéz elhelyezni a dobozban. Nagyon sokaknak nem is sikerül. Aki egy kicsit tud fával dolgozni, annak mindenképpen javaslom az elkészítését, jó szórakozást fog nyújtani!

A másik játék Hirokazu Iwasawa találmánya. Ebben szintén 4 elemet kell a dobozban elhelyezni. Az elemek alakja kicsit szokatlanabb, mint az előbbi játéknál, ellenben mind a 4 egyforma:

mmmm_2.jpg

A játék az M betűre emlékeztető elemek miatt kapta a rendkívül ötletes MMMM nevet. Látható, hogy a doboz tetejének a közepe kicsit kiemelkedik (ez kerül belülre). Ennek nemcsak design okai vannak, hanem ezzel lehet elkerülni néhány hamis megoldást.

Az elemek 7×10.5 cm-es téglalapból készültek, a középpontjukig vannak bevágva. A doboz pedig kocka alakú, 7.8 cm a belső oldala.

Ennek a játéknak is rendkívül ötletes és szép a megoldása, és talán ezt sem nehéz elkészíteni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ordoglakat.blog.hu/api/trackback/id/tr37062247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása